خاگینه دسر یا غذایی است سنتی و ایرانی که روش تهیه آن شباهت بسیار به پن کیک دارد و در مناطق ترک زبان تهیه آن بسیار رواج دارد و به آن قیقاناخ میگویند که قیقاناخ یا خاگینه تبریز بسیار مشهور است. اما این دسر یا غذا را در سایر نواحی ایران نیز به روشهای متعدد و با مواد مختلف تهیه میکنند. پایه اصلی خاگینه را تخم مرغ (خاگ) و آرد تشکیل میدهد و خوراکیای است بسیار مقوی و انرژی زا. خاگینه را میتوان هم به صورت شیرین به عنوان دسر تهیه کرد مانند خاگینه با شیره، خاگینه با عسل، خاگینه خرما و.. و هم بدون شکر به عنوان غذا مانند خاگینه نعناع، خاگینه سبزیجات و …
دسر خاگینه خرما
از بین خانگینههای شیرین یکی از رایجترین و مقویترین انواع آن خاگینه خرما است که اصالت آن را به شهر زنجان نسبت داده اند و در سایر مناطق نیز آن را تهیه میکند. طبق گفتهها مردم زنجان خاگینه خرما را تنها یکبار در سال آن هم در شب یلدا درست و سرو میکنند و در واقع آن را غذایی زمستانی میدانند و دلیل آن شاید طبع گرم این غذاست که میتواند انرژی بسیاری وارد بدن کند.
خاگینه با خرما در سایر شهرها نیز تهیه میشود و آن را به شکل مختلف میتوان تهیه کرد. رولت خاگینه خرما، خاگینهی خرما قالبی، خاگینه خرما و گردو نمونههایی از این نوع دسر خوب و مقوی است که حتی در مجالس نیز میتوان آن را سرو کرد و برای داشتن خاگینه خرما مجلسی میتوان با کمی ابتکار روشهای سرو متنوع برای آن در نظر گرفت.
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه لگیمات + شیرینی خوشمزه و پرطرفدار عربی
طرز تهیه شیرینی ناپلئونی خانگی
مواد لازم برای رولت خاگینه خرما
تخم مرغ درشت ۴ عدد
خرما بدون هسته و پوست ۴۰۰ گرم
آرد ۴۵ گرم
ماست ۵۰ گرم
پودر گردو ۱۰۰ گرم
روغن مایع ۲ قاشق سوپخوری
بیکینگ پودر ۱ قاشق غذاخوری
پودر هل ۱ قاشق چایخوری
پودر دارچین ۱ قاشق پایخوری
وانیل ۱/۸ قاشق چایخوری
مواد شربت
آب ۱ پیمانه
شکر ۴۰۰ گرم
گلاب ۱ قاشق غذاخوری
زعفران دم شده ۱ قاشق غذاخوری
یشتر بخوانید:
طرز تهیهی حلوای خرما مجلسی؛ با شیر و بدون شیر
طرز تهیه رولت خاگینه خرما
مرحله اول:
برای شروع کار خرمای بدون هسته و پوست را به خوبی با چنگال له کنید (می توانید با استفاده از میکسر یا چرخ گوشت این کار را انجام دهید). خرمای له شده را با هل، دارچین و پودر گردو و روغن مایع مخلوط کنید و کنار بگذارید.
مرحله دوم:
تخم مرغها را همراه وانیل با همزن برقی بزنید تا به خوبی روان شود. ماست و بیکینگ را در طرفی مخلوط کنید تا زمانی که حجم ماست دو برابر شود، آن را به مخلوط تخم مرغ اضافه کنید.
مرحله سوم:
آرد الک شده را در دو یا سه مرحله به مخلوط ماست و تخم مرغ اضافه کنید تا زمانی که یکدست شود (اگر نیاز بود مایه را از صافی رد کنید.)
مرحله چهارم:
مایه خاگینه خرما را در تابهای نچسب ترجیحا به ابعاد (۲۵ در ۳۰) که کمی چرب کرده اید بریزید و آن را روی شعله به مدت پانزده تا بیست دقیقه قرار دهید تا مایه به خوبی بسته شود.
مرحله پنجم:
خاگینه که آماده شد اجازه دهید کمی حرارت آن کم شود (سرد منظور نیست) بعد مایه خرمایی را به وسیله قاشق یا لیسک رو خاگینه پخش کنید و به آرامی از یک طرف، خاگینه را رول کنید (رولت را کاملا محکم و منسجم بپیچید.) شربت آماده شده را نیز روی دسرتان بریزید و در یخچال قرار دهید و خوب که خودش را گرفت سرو کنید.
طرز تهیه شربت
شکر وآب را روی شعله قرار دهید تا به جوش آید و شکر کاملا حل شود زعفران دم شده را اضافه کنید؛ یکی دو جوش که خورد شعله را خاموش کنید و گلاب را بیافزایید.
شربت را به صورت ولرم روی خاگینه بریزید (شربت داغ نباشد، چون باعث خمیر شدن رولت خاگینه میشود.)
نکات کلیدی تهیه خاگینه خرما:
– میتوانید خاگینه خرما در فر هم تهیه کنید. در این صورت فر را به مدت دقیقه با دمای ۱۸۰ گرم کنید و بعد تابه یا قالب را در فر به مدت ۲۰ دقیقه قرار دهید.
-به جای گردو از هر مغز خوراکی دیگر که مایل هستید میتوانید استفاده کنید و یا حتی میتوان گردو را حذف کرد.
– اگر برای مناسبت یا میهمانی خاص خاگینه خرما را تهیه میکنید و همان روز قصد سرو ندارید بهتر این است رولت خاگینه را در ظرف در بسته بدون شربت نگهداری کنید و مدتی پیش از سرو شربت را روی آن بریزید.
– اگر مایلید کیک خاگینه داشته باشید مقداری از مایه خاگینه را در تابه بریزید و روی آن از مایه خرما بریزید و آرام پخش کنید و دوباره روی آن مایه خاگینه بریزید و بعد اجازه دهید بپزید. به همین ترتیب خاگینه در قالب مافین هم میتوان تهیه کرد.
منبع: ایران کوک