آش بلغور یکی از خوشمزهترین آشهای ایرانی است که به چندین روش پخته میشود این آش را میتوان با گوشت و بدون گوشت پخت. برای پخت آش بلغور میتوان از بلغور گندم و بلغور جو استفاده کرد.
بیشتر بخوانید:
طرز تهیهی آش رشته حرفه ای
مواد لازم آش بلغور تبریزی:
ماهیچه ۱ عدد
آب گوشت ۱/۵ لیتر
لوبیا چیتی ۱/۳ پیمانه
نخود ۱/۳ پیمانه
بلغور گندم ۱ پیمانه
عدس ۲ پیمانه
برنج ۱ پیمانه
سبزی آش خرد شده ۴۰۰ گرم
پیاز داغ به مقدار لازم
زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
تخم گشنیز ۱ قاشق چایخوری
روغن مایع به میزان لازم
کشک غلیظ ۵۰۰ گرم
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
کوفته ریزه تعدادی برای تزئین
سیر داغ مقداری برای تزئین
نعنا داغ مقداری برای تزئین
طرز تهیه آش بلغور تبریزی:
برای پخت آش بلغور تبریزی، کلیه حبوبات را از قبل خیس کنید. سپس یک پیاز داغ را سرخ کنید و گوشت را خرد کرده و به آن اضافه کنید و تفت بدهید نخود را به آن اضافه کنید و با آب گوشت اجازه بدهید بپزد بعد از ۱ ساعت لوبیا چیتی را اضافه کنید تا با حرارت کم بپزد.
بعد از ۱ ساعت بلغور را اضافه کنید تا همهی مواد با هم بپزند گوشت که پخت آن را خارج کنید و ریش ریش کنید و دوباره به درون آش بریزید. بعد از ۱ ساعت عدس و برنج را اضافه کنید.
بعد از حدود ۱ ساعت سبزی و نمک و فلفل و نیمی از پیاز داغ را به آش اضافه کنید. زردچوبه و پودر گشنیز را جداگانه در روغن تفت بدهید و به آش اضافه کنید و اجازه بدهید آش جا بیفتد و همهی مواد به خورد هم بروند.
در ۱۰ دقیقه آخر کشک را هم به آش اضافه کنید. برای تزیین آش از سیر داغ و نعنا داغ و گوشت ریزه میتوان استفاده کرد. برای پخت این آش حدود ۴-۵ ساعت وقت نیاز است.
اگر عجله دارید میتوانید نخود و لوبیا و گوشت را داخل زودپز بپزید.
بیشتر بخوانید:
آش غلغل +طرز تهیه
مواد لازم: ۴ نفر
بلغور جو ۲ پیمانه
نخود نصف پیمانه
لوبیاچیتی نصف پیمانه
عدس ۱/۴ پیمانه
برنج ۱/۴ پیمانه
پیاز ۱ عدد
سیر ۲ حبه
سبزی آشی ۱۵۰ گرم
کشک به مقدار لازم
طرز تهیه آش بلغور جو:
نخود و لوبیا چیتی را از شب قبل خیس کنید، لوبیا و نخود را با هم آب بگذارید بپزد کمی که پختند و بلغور جو را اضافه کنید بعد از ۱ ساعت، سبزی و عدس و کمی برنج را اضافه کنید مقداری نمک و زردچوبه و فلفل بریزید.
نیمی از پیاز سرخ کرده و نعنا داغ را داخل آش بریزید. میتوانید در مرحلهی آخر کشک را به آش اضافه کنید.
سپس آش بلغور را با پیاز و سیر سرخ کرده و کشک و نعنا داغ تزنین کنید در صورت تمایل میتوانید به آش بلغور چغندر پخته شده اضافه کنید.
بیشتر بخوانید:
آش مصطفی + طرز پخت
طرز تهیه آش بلغور گندم با گوشت:
طرزتهیه آش بلغور گندم خوشمزه، طرز تهیه اش بلغور
مواد لازم برای تهیه آش بلغور گندم با گوشت:
بلغور گندم ۳ پیمانه
گوشت با استخوان ۵۰۰ گرم
پیاز ۲ عدد
گشنیز ۲ پیمانه
سیر ۳ حبه
ادویه ساییده شده ۲ قاشق غذاخوری
نمک، زردچوبه و فلفل به مقدار لازم
روغن مایع به مقدار لازم
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه آش ماسووا
طرزتهیه آش بلغور گندم خوشمزه:
بلغور گندم را از شب قبل در یک کاسه آب بریزید و بگذارید تا خیس بخورد. در مرحله اول بلغور گندم را به همراه ۸ تا ۱۰ پیمانه آب در یک قابلمه مناسب بریزید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا به آرامی پخته و نرم شود و مقداری لعاب دهد. در هنگام پخته شدن بلغور در قابلمه را نیمه باز بگذارید و هر از چند گاهی با یک ملاقه آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
یکی از پیازها را پوست بگیرید و بشویید و به صورت خلالی خرد کنید. سپس پیاز خرد شده را به همراه گوشت در یک قابلمه بریزید و ۶ پیمانه آب به آن اضافه کنید؛ و بر روی اجاق گاز با حرارت بالا قرار دهید تا آب به جوش بیاید. در این مرحله گوشت کف میکند، کف سر آن را بگیرید. بعد از جوش آمدن، حرارت اجاق گاز را کم کنید.
به گوشت فرصت دهید تا پخته شود و آب آن به مقدار زیادی تبخیر شود. اگر گوشت شما پخته شده بود و آب درون قابلمه زیاد بود، آن را با یک ملاقه خارج کنید.
پیاز دیگر را پوست بگیرید و بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. سپس سیر را نیز پوست بگیرید و بشویید و آن را له کنید؛ و ابتدا پیازها را سرخ کنید و بعد سیرها را اضافه کنید زمانی که سرخ شدند زردچوبه و فلفل را به آنها اضافه کنید و تفت بدهید.
بعد از اینکه کمی گوشت نیم پز شد، پیاز داغ را به آن اضافه کنید. همچنین ادویه ساییده شده که شامل تخم گشنیز، دارچین، هل، زیره و فلفل سیاه است را به همراه مقدار کمی نمک اضافه کنید.
بعد از اینکه گوشت پخته شد، استخوان آن را جدا کنید و گوشت را با یک گوشت کوب بکوبید یا ریش ریش کنید. در ادامه گوشت ریش ریش شده را به همراه آب گوشت به قابلمه بلغور گندم پخته شده اضافه کنید و خوب مواد را هم بزنید؛ و حرارت اجاق گاز را ملایم کنید و صبر کنید تا به جوش بیاید.
گشنیز را شسته و خرد کنید و به آش اضافه کنید. حرارت گاز را کم کنید و به آش اجازه دهید به مدت ۲۰ دقیقه به آرامی پخته شود تا کاملا جا بیفتد.
در انتها کمی از آش را بچشید و میزان نمک آن را تنظیم کنید و سپس آن را در یک کاسه بریزید و با نعناع داغ و پیاز داغ تزیین کنید.
البته نوع دیگری از این آش هم وجود دارد که از گوشت در آن استفاده نمیشود، ولی به جای آن از آب قلم یعنی همان عصاره گوشت استفاده میشود. این غذا بیشتر به عنوان نذری به کار میرود. اگر تمایل داشتید این نوع از آش بلغور را هم امتحان کنید و یا در مواردی که دسترسی به گوشت مشکل بود، شما میتوانید با همان مواد اولیه ذکر شده برای پخت آش بلغور با گوشت و همان روش پخت و اضافه کردن عصاره گوشت به جای خود آن، این مدل از آش بلغور را هم امتحان کنید.
منبع: بیتوته