جوجه کباب یکی از انواع کبابهای خوشمزه و بسیار محبوب ما ایرانیها است که در دسته غذاهای سنتی قرار میگیرد جوجه کباب دستور پخت سادهای دارد و خیلی سریع هم آماده میشود و معمولا پای ثابت مهمانیها و دوره همیهای دسته جمعی است به خصوص وقتی به پیک نیک میرویم جزء اجتناب ناپذیر تفریحاتمان است و خوردن آن در کنار خانواده و دوستان بسیار لذت بخش است این کباب خوشمزه در کنار کبابهایی مثل کباب کوبیده جزء غذاهای مجلسی محسوب میشود.
جوجه کباب از جمله غذاهایی است که دستورهای بسیار متنوعی دارد و تقریبا هر کس برای طعم دار کردن گوشت مرغ برای خود روشی متفاوت دارد و از مواد متفاوتی استفاده میکند. مواد متداول برای طعم دار کردن جوجه کباب پیاز، زعفران، انواع ادویه و آبلیمو است.
جوجه کباب انواع پخت مختلفی نیز دارد که از مهمترین روشهای پخت آن میتوان به جوجه کباب ذغالی و جوجه کباب تابهای اشاره کرد. جوجه کباب ذغالی بیشتر برای بیرون از منزل و جوجه کباب تابهای بیشتر در منزل تهیه میشود مسلما نوع ذغالی آن خوشمزهتر و خوش طعمتر است.
همان طور که در ابتدا گفته شد تهیه جوجه کباب بسیار آسان است، اما نکاتی دارد که اگر آنها را رعایت کنید در نهایت جوجه کبابی بسیار خوشمزه، لذیذ و نرم و لطیف خواهید داشت. در واقع در تهیه جوجه کباب چاشنیهایی که به آن اضافه میشود همچنین زمانی که برای مرینیت کردن در نظر گرفته میشود بسیار مهم است و مواد باید حداقل ۴ ساعت استراحت کنند تا مزهها حسابی در بافت گوشت نفوذ کند. در ادامه با ما همراه باشید تا با طرز تهیه و نکات طلایی جوجه کباب آشنا شوید.
مواد لازم
- مرغ ۱ کیلو
- پیاز بزرگ ۲ عدد
- زعفران دم کرده غلیط ۶ قاشق سوپخوری
- فلفل قرمز ۱/۴ قاشق چایخوری
- فلفل سیاه ۱/۴ قاشق چایخوری
- زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
- پاپریکا ۱ قاشق چایخوری
- روغن زیتون یا روغن مایع ۴ قاشق سوپخوری
- فلفل دلمهای ۲ عدد
- ماست ۴ قاشق سوپخوری
- آبلیموی تازه ۶ قاشق سوپخوری
- کره ۵۰ گرم
- نمک به میزان لازم
نکات مربوط به مواد اولیه جوجه کباب
۱. نکات مربوط به مرغ
یکی از نکات بسیار مهم در تهیه انواع غذاها انتخاب مواد اولیه سالم و تازه است وقتی میخواهید مرغ را انتخاب کنید حتما جاهایی را که اتصال دارند مثل ران و بال را چک کنید، چون موندگی و ناسالم بودن مرغ در این قسمتها زودتر مشخص میشود پس اگر این قسمتها بوی نامطبوعی بدهد یعنی مرغ تازه نیست.
حواستان باشد مرغهایی که خیلی خیس هستند را انتخاب نکنید رطوبت زیاد مرغ نشان دهنده این است که قبلا فریز شده است اگر از مرغهای بسته بندی استفاده میکنید حتما تاریخ آن را چک کنید و حواستان باشد که خون آبه نداشته باشد.
برای تهیه جوجه کباب با توجه به ذائقه خود و خانواده از تمام قسمتهای مرغ مثل ران، سینه، بال و کتف میتوانید استفاده کنید فقط نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که موقع سیخ زدن هر قسمت را جداگانه به سیخ بکشید، چون زمان لازم برای پخت هر کدام از قسمتهای مرغ متفاوت است به عنوان مثال بال و کتف را با هم به سیخ نکشید، چون مدت زمان لازم برای پخت بال بیشتر از کتف است.
بهتر است برای تهیه جوجه کباب از مرغهای کوچکتر استفاده کنید در واقع هر چه مرغ کوچکتر باشد در نهایت کباب شما تردتر و خوشمزهتر میشود.
۲. نکات مربوط به زعفران
در نگاه اول به مواد اولیه ممکن است این ذهنیت برای شما ایجاد شود که با توجه به ۶ قاشق سوپخوری زعفران دم کرده جوجه کباب غذای بسیار پر خرجی است البته شما میتوانید این مقدار را کمتر کنید، اما نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که اگر زعفران را به روش صحیح دم بگذارید با مقدار کمی زعفران میتوانید رنگ و طعم بسیار خوبی به دست بیاورید ما همیشه زعفرانی را با حجم زیادی آب دم میگذاریم و در نهایت رنگ و طعم خوبی را به دست نمیآوریم در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با روش صحیح دم کردن زعفران آشنا شوید شوید.
من زعفران را همیشه به روش خانم گل آور که در یک برنامه تلویزیونی آموزش دادند دم میکنم برای دم کردن زعفران ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید بعد به ازای ۱ قاشق چایخوری زعفران ۲ قاشق سوپ خوری آب جوش و ۲ تکه یخ به آن اضافه کنید. افزودن یخ باعث میشود به زعفران شوک وارد شود و رنگ بیشتری پس دهد زعفران را در ظرف در دار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه دهید در دمای محیط یخ زدایی شود پس از هر بار استفاده، مجدد زعفران باقی مانده را داخل فریزر قرار دهید.
حواستان باشد زعفرانی که استفاده میکنید تقلبی نباشد برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی است یا خالص، زعفران را بین انگشتتان بگذارید و فشار دهید اگر روغن پس نداد یعنی خالص است زعفرانهای تقلبی معمولاً براق هستند.
۳. نکات مربوط به ماست
یکی از چیزهایی که باعث میشود در نهایت جوجه کباب ترد و خوشمزهای داشته باشید اضافه کردن ماست به مواد جوجه کباب است ماست در بافت گوشت نفوذ میکند و باعث ترد شدن آن میشود. ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که از چه ماستی باید استفاده کنید در این خصوص محدودیتی وجود ندارد و شما از هر نوع ماستی که در دسترس داشته باشید میتوانید استفاده کنید.
فقط حواستان باشد ماستی که استفاده میکنید خیلی ترش نباشد همچنین مقدار ماست گفته شده در دستور را تغییر ندهید تا طعم غذایتان تغییر نکند. بعضی از افراد به دلیل قیمت زیاد روغن زیتون ماست و روغن زیتون را حذف میکنند و به جای آن از سس مایونز استفاده میکنند.
طرز تهیه
۱. ابتدا ۴ قاشق سوپخوری از زعفران دم کرده غلیظ را به جوجههایی که از قبل خرد کرده اید اضافه کنید و خوب با دست ورز دهید تا زعفران به خرد مرغ برود.
۲. پیازها را به صورت نگینی درشت خرد کنید کمی نمک به آن اضافه کنید و با دست چنگ بزنید تا آب پیاز خارج شود و پیازها نرم شوند کمی که پیازها نرم شد آنها را به مخلوط مرغ و زعفران اضافه کنید دوباره با دست مواد را خوب چنگ بزنید تا با هم مخلوط شوند.
به این نکته توجه کنید که اگر اول پیاز را به مرغ اضافه میکردید بعد زعفران را، زعفران به جای اینکه به خرد مرغ برود به خرد پیاز میرفت پس همیشه ابتدا زعفران را به مرغ اضافه کنید.
۳. بعد زردچوبه + پاپریکا را اضافه کنید و مجدد مواد را با دست خوب زیر و رو کنید تا زردچوبه و پاپریکا به خرد مرغ برود ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید وقتی زعفران اضافه کردید دیگر چرا باید زردچوبه اضافه کنید؟
مرغ یک بوی ضحمی دارد که تنها توسط زردچوبه گرفته میشود در واقع زردچوبه بهترین ادویه برای گرفتن بوی ضحم مرغ است پس از آن غافل نشوید سپس فلفل سیاه + فلفل قرمز + فلفل دلمهای نگینی خرد شده + ۴ قاشق از آبلیموی تازه + ماست را اضافه کنید روی ظرف سلفون بکشید و ۱ ساعت در یخچال استراحت دهید.
۴. بعد از ۱ ساعت که مواد در یخچال استراحت کردند روغن مایع یا روغن زیتون را به آن اضافه کنید اگر روغن را با بقیه مواد اضافه کنید روغن باعث میشود که مزهها کاملا به خرد مرغ نرود بعد از اینکه روغن را اضافه کردید دوباره مواد را حسابی با دست زیر و رو کنید تا مزهها با هم ترکیب شوند مجدد روی ظرف سلفون بکشید و ۱۲ ساعت در یخچال استراحت دهید. اگر از ران و قسمتهای استخوان دار مرغ استفاده کردید بهتر است ۲۴ ساعت استراحت دهید اگر وقت ندارد حداقل مواد را ۴ تا ۵ ساعت در یخچال استراحت دهید.
۵. در مرحله آخر جوجهها را به سیخ بکشید همان طور که در ابتدا گفته شد هر کدام از قسمتهای مرغ را جدا جدا به سیخ بکشید، چون مدت زمان پخت هر قسمت متفاوت است. موقع سیخ زدن میتوانید لا به لای جوجهها فلفل دلمهای قرار دهید.
۶. اگر به منقل و ذغال دسترسی نداشتید با همین دستور میتوانید جوجهها را در تابه سرخ کنید فقط اگر میخواهید جوجهها را در تابه سرخ کنید تکههای مرغ را باید نازکتر برش بزنید و در این حالت بهتر است که فقط از سینه مرغ که زودتر میپزد استفاده کنید. حرارت تابه باید متوسط باشد اگر حرارت کم باشد جوجهها سفت میشوند اگر هم زیاد باشد مغز پخت نمیشوند. بهتر است جوجهها را با کره سرخ کنید.
۷. همیشه موقع سرو جوجه کباب ممکن است با این مشکل موجه شوید که جوجهها خشک شده باشند برای اینکه در نهایت جوجه کبابی نرم و لطیف داشته باشید وقتی جوجهها را در ظرف سرو قرار دادید ۵۰ گرم کره + ۲ قاشق سوپخوری آبلیمو + ۲ قاشق سوپخوری زعفران را با هم ترکیب کنید و روی جوجهها بریزید.
منبع : وب سایت فرارو