ماست یکی از پرخاصیتترین دسر های ایرانی است که همراه غذا خورده میشود. ماست دارای خواص زیادی است وبا دانستن آنها میتوانید بدنتان را در برابر انواع بیماریهای مصون کنید و مشکلات سلامتی خود را برطرف کنید چرا که از نظر تغذیه ای، ماست ماده غذایی مفیدی میباشد که سرشار از پروتئین و برخی انواع ویتامین ب است. املاح موجود در آن زیاد بوده و در عوض، میزان چربی آن با میزان چربی شیری که ماست از آن تهیه شده برابر میباشد. چگونه یک ماست خانگی درست کنیم؟
وجود مواد نگهدارنده در ماستهای صنعتی بسیاری از خانمها را به این فکر میاندازد که در خانه ماست درست کنند. ماست خانگی طعم بسیار خوبی دارد و از مواد شیمیایی و افزودنیها به دور است. پس بهتر است تا جایی که میتوانیم خودمان آن را درست کرده و مصرف کنیم. در این بخش با آشبزخانه فراناز همراه باشید تا روش صحیح درست کردن ماست خانگی و نکات مربوط به آن را فرا بگیرید.
بیشتر بخوانید:
3روش تهیه پنیر گیاهی خانگی
طرز تهیه پنیر خانگی با سرکه و آبلیمو
پنیر پیتزا خانگی + طرز تهیه
درست کردن پنیر ریکوتا در منزل
*روش تهیه ماست خانگی*
۱- قدم اول برای تهیه ماست خانگی، خریدن شیر پاستوریزه و فاقد آنتی بیوتیک و مواد افزودنی است.
۲- بعد از خرید شیر دومین گام در تهیه ماست خانگی، جوشاندن شیر به مقدار لازم است، دقت داشته باشید که دلیل شل بودن یا سفت بودن ماست به جوشاندن شیر بستگی دارد به طوری که اگر شیر را در دمای ملایم مقداری حرارت دهیم که مواد جامد آن بیشتر باشد و حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد آب شیر تبخیر شود، ماست سفتی به دست میآوریم.
۳-در مرحله سوم میگذاریم دمای شیر حدود ۴۰ درجه سانتی گراد پایین بیاید طوری که انگشت را نسوزاند.
۴-در مرحله چهارم ابتدا ۲ قاشق غذاخوری ماست را به ازای هر لیتر شیر به شیر سرد شده میافزاییم و آن را هم میزنیم. قبل از افزودن مایه به شیر بهتر است آن را با کمی شیر مخلوط کنیم و سپس به شیر بیافزاییم.
۵- حالا ظرفی که شیر مایه زده شده در آن قرار دارد با پتو یا پارچه گرم ۲ یا ۳ ساعت میپوشانیم تا دمای شیر پایین نیاید. این روش گرمخانه گذاری نام دارد.
۶- ظرف ماست را آرام در یخچال بگذارید و تا چند ساعت به آن دست نزنید.
*نکاتی در رابطه با ماست بندی*
– دلیل آب انداختن ماست:
اگر ماستی که مایه زده شده و گرفته را قبل از سرد شدن کامل، قاشقی داخل آن کنیم و یا تکان دهیم ماست آب میاندازد پس برای اینکه ماست آب نیاندازد باید چندین ساعتتر جیحا یک روز دریخچال بماند تا خودش را کامل بگیرد، اما اگر به هر دلیلی ماست شما آب انداخت آن را دور نریزید و مصرف کنید. آب ماست، سرم شیر است و ارزش غذایی فراوانی داشته و سرشار از پروتئینهای محلول و ویتامینهای گروه B است.
-دلیل ترش و شیرین شدن ماست:
ترش شدن ماست به علت، دمای بالای شیر مایه زده شده، تازه نبودن مایه ماست، مقدار زیاد مایه ماست، زمان تخمیر طولانی، دمای گرمخانه گذاری بالا، کندی سرد شدن ماست پس از خروج از گرمخانه است.
شیرین شدن یا بی مزگی ماست به علت، کمتر بودن دمای شیر مایه زده شده از دمای بدن، تازه بودن مایه ماست، شیرین بودن مایه ماست، زمان گرمخانه گذاری کوتاه (به دلیل نبودن زمان کافی برای ایجاد عطر و طعم خوشایند مواد مولد شیر مایه زده شده) است.
*چند توصیه لازم در تهیه ماست*
-اگر ماستتان آب انداخت میتوانید با یک دستمال تمیز آب آن را بگیرید.
-اگر ماستتان شور شد بهترین راه حل این است که آنرا داخل یک کیسهی پارچهای تمیز بریزید، سر کیسه را گره بزنید و از یک جایی آویزان کنید و یک ظرف زیر آن قرار بدهید تا آب اضافی آن خارج شود پس از انجام این کار اگر بازهم شور بود میتوانید هنگام مصرف با کمی آب رقیق کنید
-برای حل مشکل شل بودن ماست ظرفتان را داخل یک ظرف پر از آب در حال جوش قرار بدهید و بگذارید چند دقیقه بجوشد.
منبع: فراناز