شش انداز- زنجـان
آداب و رسوم هر منطقه در طی سالیان طولانی شکل گرفته و سینه به سینه به نسلهای بعدی منتقل ميشود. مردم زنجان نیز با توجه به قدمت تاریخی شهر، دارای آداب و رسوم ویژهای هستند. طبخ غذاهای مختلف برای اعیاد و در ایام خاص، بخشی از این آداب و رسوم را تشکیل میدهد. با توجه به اینکه شهر زنجان در منطقه سردسیر و کوهستانی واقع شده است، غذاهای محلی این منطقه پرانرژی بوده و سرشار از مواد مغذی ميباشد. از جمله غذاهای محلی استان زنجان میتوان به شش انداز و آش ترش اشاره کرد که برای عید نوروز طبخ میشود.
یکی از غذاهای محلی استان زنجان است که معمولا در شب چهارشنبه سوری تهیه میشود و در ایام عادی کمتر طبخ ميگردد. این غذا از 6 ماده غذایی (خرما، گردو، کشمش، پیاز، تخم مرغ و روغن) تهیه میشود، به همین دلیل به شش انداز معروف است.
مواد لازم (برای 4 نفر)
خرما بدون هسته........................ 20 عدد
گردو ..........................................2 قاشق غذاخوری
کشمش....................................1 قاشق غذاخوری
پیاز سرخ شده.......................... 2-1 عدد متوسط
تخم مرغ...................................4 عدد
دارچین....................................1 فاشق چایخوری
نمک......................................به میزان دلخواه
روغن مايع..............................4-3 قاشق غذاخوری
روش تهییه
ابتدا روغن را در تابه ميریزیم تا داغ شود، سپس خرما را اضافه کرده و هم میزنیم تا کمی پخته و سرخ شود. بعد گردوها را اضافه ميكنيم. هنگامی که گردوها کمی نرم شدند، پیاز سرخ شده و کشمش را اضافه کرده و تمام مواد را با هم مخلوط ميکنیم.
در مرحله بعدی تخم مرغها را بدون اینکه هم بزنیم روی محتویات تابه میشکنیم. در مرحله آخر نمک و دارچین را اضافه کرده و صبر ميكنيم تا تخممرغها پخته شوند. مرسوم است که به تعداد اعضای خانواده، تخممرغ افزوده شود.این غذا معمولا به عنوان خورشت به همراه برنج مصرف ميشود.
انرژی کل: 1600 کیلوکالری
گردو حاوی امگا 3 بوده و برای سلامت قلب و عروق مفید است.
خرما از جمله میوههای پر کالری و حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی میباشد.