خوردن غذا نه فقط برای لذت بردن از آن و رفع گرسنگی، بلکه به عنوان در دسترس ترین و آسان ترین روش برای تامین انرژی، ویتامین ها و سایر مواد و ترکیبات ضروری برای متابولیسم بدن، رشد و نمو، ترمیم و پاک سازی و فعل و انفعالات شیمیایی درون بدن حائز اهمیت است. از این رو استفاده از ترکیبات مختلفی مثل کربوهیدرات ها، سبزیجات، گوشت و... برای پخت انواع غذاها باید مورد توجه قرار گیرد زیرا تمامی این موارد باعث سلامتی، شادابی و افزایش طول عمر می گردند.
غذا که به عنوان یکی از آیین ها و رسومات فرهنگی کشورها و حتی شهرهای مختلف شناخته می شود، به روش های مختلفی طبخ و آماده می گردد. یک آشپزی خوب اصولی دارد که با رعایت آن ها می توان غذاهای خوشمزه و در عین حال سالم را تهیه کرد. برای اینکه بتوانید غذایی خاص را برای خود و مهمانانتان تهیه کنید روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه به تشریح آن ها می پردازیم:
1- دقت در انتخاب مواد اولیه تازه
می توان گفت یکی از مهم ترین اصولی که در آشپزی باید مورد توجه قرار گیرد، استفاده از مواد اولیه سالم و تازه می باشد. دلیل اینکه نیاکان ما در گذشته بدن های مقاوم تر و حتی آرامش فکری بیشتری داشتند این است که به واسطه رونق کشاورزی و دامپروری، مواد اولیه تازه را برای تهیه انواع غذاها به کار می بردند. پخت و پز با ترکیبات تازه علاوه بر خوش طعم تر کردن غذا، خاصیت آن را نیز حفظ کرده و ترکیبات ضروری را به بدن می رساند. اگرچه امروزه با توجه به مشغله های فردی و تغییر سبک زندگی، انواع ترکیبات گوشتی اکثرا به شکل فریزی استفاده می شوند، ولی می توان با استفاده از سبزیجات، لبنیات و حتی حبوبات تازه یک آشپزی خوشمزه و در عین حال مقوی را تجربه کرد.
2- استفاده از چاشنی های مختلف
یکی از مواردی که امیتوان از آن به عنوان فوت آشپزی نام برد، استفاده از انواع سس گوجه، بالزامیک، مایونز و سالاد متناسب با مواد غذایی می باشد. شما می توانید با توجه به ترکیبات موجود در هر غذا از انواع متنوعی از این چاشنی ها که امروزه در دسترس همگان قرار دارد، استفاده کرده و یک غذای خوشمزه را تهیه کنید. به عنوان مثال شاید به نظر برسد که سبزیجات بخار پز به تنهایی طعم خیلی خوبی ندارند، در این صورت می توانید با افزودن سس و یا چاشنی های مناسب از غذای خود لذت ببرید و یا مثلا سرو انواع سالاد با سس های متنوع، قطعا جذاب تر و دلپذیرتر است. شما میتوانید از انواع گوناگون سس ها متناسب با رژیم غذایی و ذائقه خود استفاده کرده و نگران مشکلات احتمالی بعدی نباشید. طعم دهنده های مختلف می توانند در کنار حفظ طعم اصلی ترکیبات غذایی و خاصیت آن ها، طعمی دلنشین و خوشایند را برای آن ها ایجاد کرده و لذت غذا خوردن را دو چندان کنند.
3- اختصاص زمان پخت مناسب
بدیهی است که زمان پخت مواد مختلف با هم متفاوت است، به ویژه اگر بحث زمان پخت برای انواع گوشت در میان باشد و توجه به این نکته می تواند شما را همانند یک آشپز حرفه ای جلوه دهد. مشکلی که بسیاری از افراد با آن مواجه می شوند این است که گاها در بعضی غذاها بخشی هنوز سفت و غیر قابل استفاده است ولی بخش دیگر از شدت پختن له شده است، به عنوان مثال ممکن است در قیمه لپه ها نپخته و یا له شده باشند در حالی که سایر مواد غذایی آماده است. یکی از روش هایی که می توان از این مشکلات جلوگیری کرد، درست کردن جداگانه موادی است که زمان پخت خیلی متفاوتی دارند، شما حتی می توانید برخی از مواد غذایی مثل انواع گوشت را قبل از پختن تفت داده و علاوه بر ایجاد طعم بهتر، زمان پخت آن را کوتاهتر کنید. به این شکل شما می توانید پس از آماده شدن نسبی مواد غذایی، آن ها را با هم ترکیب کرده و اجازه دهید بقیه زمان لازم برای پختن غذا طی شود. دقت در زمان پخت به اندازه مواد غذایی، علاوه بر حفظ کیفیت غذا، می تواند طعم دلپذیری از تک تک ترکیبات آن برایتان ایجاد کند.
4- استفاده از کنسروها
با وجود مشغله های زندگی امروزی، بسیاری از کارخانجات به منظور رفاه حال مصرف کنندگان، اشکال آماده ای از مواد غذایی را برای سهولت در آشپزی و صرف زمان کوتاه تر عرضه کرده اند. با استفاده از این محصولات علاوه بر آماده کردن سریع غذاهای مورد علاقه خود، می توانید از خوش طعم بودن آن نیز مطمئن باشید. انواع مختلف کنسروها از نظر اقتصادی نیز به صرفه بوده و تهیه آن ها فشاری به خانواده ها وارد نمی کند. به عنوان مثال قیمت کنسرو و رب گوجه فرنگی به عنوان یکی از پر استفاده ترین انواع کنسرهایی که در تهیه بسیاری از غذاها استفاده می شود، بسیار معقول و منطقی می باشد. رب و سایر فرآورده های گوجه می تواند جایگزین مناسبی برای گوجه باشد و طعم و رنگ مناسبی را برای انواع غذاها ایجاد کند.
5- توجه به طعم دار کردن انواع گوشت
همانطور که تقریبا همه میدانند، افزودن برخی ادویه ها مثل نمک در هنگام پخت، ممکن است باعث سفت شدن گوشت و یا مرغ شود. به علاوه این مواد اگر به خوبی طعم دار نشده باشند، می توانند بوی ناخوشایندی را ایجاد کنند که تا حد زیادی کیفیت غذای مورد نظر را کاهش داده و زحمات شما به هدر می رود. به این منظور بهتر است قبل از پخت گوشت قرمز، مرغ و یا ماهی آن ها با به کمک موارد مختلفی از جمله ادویه جات، سبزیجات معطر و انواع روغن مثل زیتون، که مناسب هر نوع گوشت می باشد طعم دار و یا اصطلاحا مرینیت کنید.
این روش علاوه بر طعم و عطر خوبی که به گوشت می دهد، باعث نرم شدن و در نتیجه پخت بهتر و سریع تر آن شود. به علاوه شما می توانید در هنگام پخت نیز با اضافه کردن و تفت دادن گوشت ها با پیاز، سیر و سایر موادی که می تواند غذا را معطر کند، و یا استفاده از روغن های مختلفی مثل روغن زیتون، کنجد، ذرت و انواع دیگر، یک غذای لذیذ را تهیه کنید.
6- ترکیب مواد غذایی برای ایجاد طعم های دلنشین
اگرچه در باور بسیاری از افراد آشپزی هنری است که دست انسان را در ترکیب تمامی مواد و خلق غذاهای جدید باز می گذارد، ولی نباید فراموش کرد که همیشه مخلوطی از مواد اولیه متفاوت، نتیجه رضایت بخشی به ما نمی دهد. نکته ای که در هنگام درست کردن غذا باید مورد توجه قرار گیرد این است که با ترکیب درست مواد اولیه ای که با هم هماهنگی دارند، می توان با کیفیت ترین غذاها را با طعم خوشایند تهیه کرد. به علاوه برخی از مواد غذایی ممکن است در صورت مصرف با هم، خاصیت دیگر ترکیبات را از بین ببرند و یا در صورت ناسازگار بودن با هم، مشکلاتی را برای دستگاه گوارش به وجود بیاورند.