به قلم : پریناز حاجی حسینعلی ، کارشناس راهنمایی و مشاوره
تحریریه زندگی آنلاین : در این مطلب قصد داریم تا درباره چگونگی تاثیر بازیها در تقویت هوش کودکان صحبت کنیم. بازیها در تقویت هوش کودکان اهمیت بسیاری دارند. این بازیها نه تنها مفرح و سرگرمکننده میباشند، بلکه به کودکان این امکان را میدهند تا مهارتها، تواناییها و قابلیتهای هوشی خود را تقویت نمایند. در زیر برخی از اهمیتهای بازی در تقویت هوش کودکان را بررسی میکنیم. بازیهای جمعی مانند پازلهای گروهی، بازیهای تیمی و بازیهای رقابتی، به کودکان کمک میکنند تا مهارتهای اجتماعی و همکاری را تقویت کنند. این بازیها باعث توسعه مهارتهای گفتگو، تعامل اجتماعی، حل مسئله گروهی و بهبود تمرکز و توجه گروهی میشوند. بازیهای مناسب برای تقویت هوش کودکان شامل فعالیتها و بازیهایی هستند که انگیزش را در کودکان ایجاد کرده و مهارتها و قابلیتهای هوشی آنها را تقویت مینمایند. در ادامه توضیحاتی درباره بازیهای مناسب برای تقویت هوش کودکان آورده شده است. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
بیشتربخوانید:
بازهای مناسب برای کودکان با توانمندی های خاص ( قسمت دوم )
بازیهای تحلیلی
بازیهای تحلیلی به کودکان کمک میکنند تا الگوها را تشخیص دهند و تفکر تحلیلی و استدلالی خود را تقویت کنند. بازیهای تحلیلی و استدلالی برای تقویت تفکر منطقی و استدلالی کودکان بسیار مفید هستند. این بازیها به کودکان کمک میکنند تا مهارتهای تحلیلی و انتقادی خود را تقویت کنند و به صورت منطقی و سازنده به مسائل و مشکلات نگاه کنند. برای رده سنی ۱۲ تا ۱۵ سال بازیهای معما و رمزگشایی و بازیهای منطقی مناسب هستند، برای رده سنی ۱۶ سال به بالا بازیهای ریاضی مناسب میباشد. هوشهایی که میتوان تقویت نمود را میتوانیم هوش منطقی - ریاضی و هوش زبانی نام ببریم.
بازیهای حافظه و تمرکز
بازیهای حافظه و تمرکز برای تقویت مهارتهای حافظه، تمرکز و توجه کودکان بسیار مؤثر هستند. این بازیها به کودکان کمک میکنند تا قدرت حافظه خود را بهبود بخشند، تمرکز و توجه را به مدت طولانیتری حفظ کنند و توانایی حل مسائل و انجام فعالیتهای روزمره را بهبود بخشند. برای رده سنی ۳ تا ۶ سال میتوان از بازی هماهنگی رنگ، بازی یادآوری تصاویر و پازلهای ساده استفاده نمود. برای رده سنی ۷ تا ۱۲ سال از بازی حافظه کارتی، بازی پیدا کردن تفاوتها و بازی حافظه میتوان استفاده نمود. برای رده سنی ۱۳ سال به بالا میتوان از بازی چرخش فکری، بازی حافظه معکوس استفاده نمود. این بازی برای تقویت هوش فضایی، هوش منطقی - ریاضی و هوش زبانی مناسب میباشد.
بازیهای فضایی و خلاقیت
بازیهای فضایی و خلاقیت به کودکان این امکان را میدهند تا خلاقیت خود را بیان کنند و تجربههایی مبتنی بر فضا و طراحی داشته باشند. این بازیها به کودکان کمک میکنند تا تخیل خود را تقویت نمایند، مهارتهای طراحی و ساخت را توسعه دهند و به ایدهپردازی و نوآوری تشویق شوند. مثل بازی ساخت و ساز با قطعات سازنده، بازی هنری و نقاشی و بازی نقشآفرینی. بازی ساخت و ساز، بازی با لگو، بازی با اشیاء سهبعدی و بازیهای خلاقانه برای رده سنی ۳ تا ۶ سال مناسب است. برای رده سنی ۶ تا ۱۲ سال بازیهای ساخت و ساز، بازیهای خلاقانه و هنری و برای رده سنی بالای ۱۲ سال بازیهای رایانهای و ویدئویی. این بازیها برای تقویت هوش فضایی، هوش اجتماعی و هوش زبانی مورد استفاده قرار میگیرند. به طور کلی اسباببازیها بر روی هوش کودک تاثیرگذار هستند.
بیشتربخوانید:
چاقی ، کم تحرکی و ورزش در کودکان
بازیهای زبانی و ادراکی
بازیهای زبانی و ادراکی برای کودکان سبب بهبود مهارتهای زبانی، درک شنیداری، خواندن و نوشتن شده و تواناییهای ادراکی مانند تفکر، تمرکز و حل مسئله را تقویت میکنند. این بازیها با استفاده از کلمات، جملات، پازلها و فعالیتهای ذهنی دیگر، کودکان را به چالش میکشند و مهارتهای زبانی و ادراکی آنها را بهبود میبخشند. برای ۳ تا ۶ سال بازیهای زبانی ساده و برای ۶ تا ۱۲ سال بازیهای زبانی و ادراکی و برای رده سنی ۱۲ سال به بالا بازیهای تحلیل معنای کلمات مناسب میباشد. این بازیها برای تقویت هوش زبانی و ادراکی مناسب هستند.
بازیهای ریاضی و منطقی
بازیهای ریاضی و منطقی برای کودکان، علاوه بر اینکه سرگرمی و تفریحی هستند، بهبود مهارتهای ریاضی و منطقی آنها را تقویت میکنند. این بازیها بر پایه اصول و مفاهیم ریاضی و منطقی ساخته شدهاند و به کودکان این امکان را میدهند تا با آنها آشنا شوند و درک عمیقتری از آنها پیدا کنند. مثل بازی پازل ریاضی، بازی جمع و تفریق، بازی ریاضیات منطقی. این بازی برای رده سنیهای مختلف مناسب میباشد. برای کودکان پیشدبستانی تا دوره ابتدایی نیز پیشنهاد میگردد. همین طور میتواند برای تقویت هوش منطقی ریاضی مورد استفاده قرار گیرد. به طور کلی بازیهای هدفداری مانند کشف کلمه، پازل، پیدا کردن اشیاء قایم شده، خمیربازی، رنگآمیزی و بازیهای تشخیص رنگ، پیدا کردن منبع صدای پخش شده، یادگیری زبان و یادگیری شعر با همراهی والدین میتواند بر تقویت هوش و حافظه کودکان اثرگذار باشد. ضریب هوشی بالا یک ویژگی مستقل نیست که کودک را متمایز کند یا تنها فرصت موفقیت در آینده را به او بدهد، اما به حداکثر رساندن هوش کودک، یک کار هوشمندانه است. باید به شما بگوییم که مغز، جنسی خمیری شکل دارد، به این معنی که در زمینههای دلخواه شکل میگیرد و اطلاعات، تجربیات و تغییرات جدید را جذب و در طول زندگی یکپارچه میکند. بر خلاف تصور رایج، تقویت هوش کودک به این معنا نیست که آنها را وادار به خواندن کتابهای عجیب و غریب و انجام هزاران تست و سوال هوشی یا رفتن به کلاسهایی با این عنوان کنید. چیزی که در این باره مهم است دقیقا فعالیتها و بازیهایی است که کودکان انتخاب میکنند. شما میتوانید سبکی از زندگی را انتخاب کنید که شامل فعالیتهایی برای حمایت از سلامت ذهن کودک شما و رشد و ارتقای آن است. کافی است با توجه به علاقه و ظرفیتهای ذهنی مختلف فرزندتان، در جهت تقویت هوش آنها گام بردارید. والدین با همراهی با کودکان و انجام این مدل بازیها و فعالیتها در کنار فرزندشان میتوانند یک رابطه سالم و مفید را ایجاد کنند و راه صحیحی هم در فرزند پروری و هم در تقویت هوش کودکان خود در پیش بگیرند.
بیشتربخوانید:
روش های ساده برای ضدعفونی اسباببازیها
نقش مهم اسباب بازی در شکل گیری شخصیت کودک
فواید گِل بازی برای کودکان