دكتر زهرا نوعپرست؛ متخصص نوزادان
پوسته ریزی سر نوزادان در روزها و هفتههای اول پس از تولد در صورتی که مقدار آن زیاد نباشد یک عارضه طبیعی بوده که به علت ریزش لایهای از پوست میباشد که در دوران جنینی وجود داشته و دیگری به علت رشد سریع سلولهای پوستی است به تدریج با رشد و بزرگتر شدن نوزاد پوستهای سر از بین میروند.
اما گاهی اوقات به علت ترشح غدد چربی پوست، این پوستهها بیشتر شده و به هم میچسبند که حالت چسبندگی زرد و ضخیمی در زیر موها ایجاد کرده و دلمههایی روی سر بسته میشود که به سختی به موهای شیرخوار میچسبند. اگر شورهها زرد رنگ وحالت چسبنده و شیرخوار شما زیر شش ماه میباشد جای نگرانی نیست. لازم به ذکر است این شورهها هیچگاه با خارش همراه نیست. گاهی در ابروها،گوشها، گردن و نواحی چینهای بدن نیز دیده میشود. البته درعدهای نیز تا یک سالگی ادامه مییابد.
علت ایجاد این پوستهها آنست كه غدد سباسه موجود در پوست سر بیش از حد چربی ترشح میكنند عبور هورمونهای مادری قبل از تولد را در افزایش این ترشح چربی موثر میدانند البته این چربیها در اثر رشد قارچ باعث پوسته چسبنده میشود .
برای درمان کافی است پانزده دقیقه قبل از استحمام پوست سر را با روغن بادام یا روغن بچها روغن نارگیل چرب نموده وسپس در حمام پس ازشامپو با برس بسیار نرم شانه نمایید والدین باید در هنگام استحمام نوزاد، قسمت جلویی پوست سر را با دست به آرامیتمیز نمایند و باید دانست که با این کار هیچ صدمهای به مغز او وارد نمیشود.
در برخی مقالات استفاده از بخور سرد در اتاق کودک جهت مرطوب نگهداشتن هوا توصیه میگردد.
گاهی بعضی از خانوادهها سر بچهها را تیغ میزنند. این کار بسیار خطرناک است و هیچ اساس علمی برای آن وجود ندارد. همه ما با یک تعداد فولیکول یا پیاز موی مشخص به دنیا می آییم که نمی توان با این کار این تعداد را افزایش داد.
نکته دیگر این است که وقتی نوزاد به دنیا میآید قسمتهایی از سرش یعنی ملاج، تنها پوست است و جمجمه هنوز شکل نگرفته و اگر زخمی ایجاد شود به سادگی مغز در معرض عفونتها قرار می گیرد و مشکلات زیادی برای کودک به وجود میآید. اتفاقا ممکن است همین تراشیدن و تحریک پوست سر باعث تشدید علایم و شدت بیماری نوزادان هم بشود.
در صورتی که پوستهریزیها حالت اگزما داشته باشد ممکن است 5 - 6 ماهگی شیرخوار ادامه داشته باشد و شیرخوار دچار خارش، التهاب پوستی و ترشح آبکی در پوست میشود، اما در پوستهریزی معمولی سبوره سر نوزاد، خارشی وجود ندارد.
گاهی پوستهریزی سر نوزادان در زمینه بیماری صدف یا پسوریازیس هم اتفاق میافتد که در این صورت مراجعه به متخصص پوست برای طی کردن روند صحیح درمان، ضروری است.