عيد همگی مبارك، مواظب دندانهای بچهها باشيد
نوروز برای همه شیرین و دوستداشتنی است. بزرگسالان هم از دیدار دوستان و بستگان لذت میبرند و هم با یاد خاطرات دوران كودكی شاد میشوند. كودكان هم فضای نوروز را با ویژگیهای مختلف آن از لباس نو و عیدی گرفته تا شیرینی و شكلات خوردن دوست دارند، اما دندانپزشكان و متخصصان تغذیه همیشه هشدار میدهند كه خوردن شیرینی و شكلات زیاد سبب ایجاد فساد دندان میشود.
چگونه مواد قندی باعث فساد دندان میشوند؟
مواد قندی و نشاستهای اكثراً قابلیت تخمیر شدن توسط آمیلاز بزاق را دارا هستند. به دنبال عمل آمیلاز بزاقی، حالت اسیدیته در دهان افزایش مییابد یا به بیان دیگر PH محیط دهان پایین میافتد. در چنین وضعیتی باكتریهای ایجادكننده فساد دندان كه مهمترین آنها استرپتوكوك موتانس است تكثیر مییابند. مطالعات متعددی رابطه بین مصرف شیرینی و فساد دندان را نشان دادهاند. حال چه باید كرد؟
چهار راهكار برای كاهش خطر ایجاد فساد دندان
اول اینكه باید كاری كرد بزاق دهان زیاد ترشح شود تا از تجمع باكتریها در سطح دندان جلوگیری كند. برای این منظور از موادی كه به اصطلاح آب دهان را راه میاندازند نظیر لواشك و ترشیها در حد اعتدال میتوان استفاده كرد.
راهحل دوم این است كه موادی كه اسید را خنثی میكنند مثل مواد پروتئینی به ویژه شیر و پنیر در برنامه غذایی بهویژه همراه با غذاهای كربوهیدراتدار گنجانده شوند.
سومین قدم آن است كه كاری كنیم تا ایمونوگلوبولینها در بزاق بیشتر شوند تا با فعالیت باكتریها مقابله كنند. برای این منظور یك رژیم غذایی متعادل و متوازن در درازمدت میتواند مفید باشد.
و سرانجام چهارمین كار استفاده از كلسیم و فلوراید به صورت مكمل یا از طریق غذاهای حاوی آنها است.
بر این اساس موارد زیر توصیه میشود:
از یك برنامه غذایی متعادل و متوازن برای كاهش احتمال فساد دندان پیروی كنید.
بهداشت دهان و دندان را با مسواك زدن منظم رعایت كنید و كودكان خود را نیز به این رفتار عادت بدهید.
تا حد امكان غذاهای پروتئینی و كربوهیدراتدار (قند و نشاسته) را با هم تلفیق كنید.
نوشیدنیهای قنددارمثل آبمیوهها را بین فواصل غذایی به بچهها ندهید و در صورت تمایل آنها را همراه غذا به كودكان بدهید.
بعد از غذاهای پر كربوهیدرات كمی پنیر به بچهها بدهید.
بچهها را عادت بدهید به جای آنكه نوشیدنیهای خود را جرعه جرعه و در مدت طولانی بنوشند، آنها را سر بكشند و زیاد مزه مزه نكنند.