به قلم : دکتر الهام عطار ؛ دکتری صنایع غذایی ؛ مدرس دانشگاه
elham_attar88@yahoo.com
تحریریه زندگی آنلاین : پروتئین یکی از اجزای ضروری یک رژیم غذایی متعادل است. اگرچه میتوان پروتئین را از منابع مختلفی به دست آورد، اما مرغ و بوقلمون از محبوبترین غذاهای سرشار از پروتئین هستند.
در این مقاله به بررسی میزان پروتئین گوشت بوقلمون و مرغ میپردازیم که کدام یک میتواند انتخاب سالمتری در رژیم غذایی ما باشد.
پروتئین در گوشت سفید
گوشت سفید مرغ و بوقلمون بیشتر در قسمت سینه و بالها قرار دارد. رنگ سفید آن به دلیل محتوای کمتر پروتئین میوگلوبین میباشد. میوگلوبین، اکسیژن را در عضله منتقل و ذخیره میکند و مسئول رنگ قهوهای مایل به قرمز در قسمتهای تیرهتر گوشت می باشد.
گوشت سینه
گوشت سینه به دلیل پروتئین بالا و کالری کم، یکی از محبوبترین قسمتهای مرغ و بوقلمون به ویژه در بین علاقهمندان به تناسب اندام و افراد رژیمی است.
میزان پروتئین در ۲۸ گرم (1 اونس) گوشت سینه مرغ و بوقلمون عبارت است از:
سینه مرغ: ۹ گرم
سینه بوقلمون: ۸ گرم
مرغ با یک گرم پروتئین بیشتر نسبت به بوقلمون، در صدر قرار دارد. با این حال از نظر تغذیهای این تفاوت ناچیز است. هر دو انتخاب، تقویتکننده پروتئین خوبی برای یک وعده غذایی خواهند بود.
بیشتربخوانید:
خواص گوشت بوقلمون (2)
گوشت بال
گوشت سفید بال مرغ و بوقلمون از نظر تغذیهای بسیار شبیه به گوشت سینه است. به ویژه آنکه میزان پروتئین گوشت بال هر دو پرنده در مقایسه با گوشت سینه آنها تقریبا یکسان است. مقدار پروتئین بال مرغ و بوقلمون در 28 گرم از آنها حدود ۹ گرم میباشد.
پروتئین در گوشت تیره
اصطلاح «تیره» برای توصیف برشهای گوشت با رنگ قهوهای مایل به قرمز استفاده میشود. علت رنگ این برشها به خاطر وجود غلظت بالای پروتئین میوگلوبین میباشد. از آنجایی که میوگلوبین به انتقال و ذخیره اکسیژن در سلولهای ماهیچهای کمک میکند، گوشت تیره معمولا در گروههای عضلانی فعالتر مانند پاها و رانهای مرغ و بوقلمون یافت میشود.
گوشت ساق پا
هر 28 گرم گوشت پای مرغ و بوقلمون به صورت مساوی حدود 8 گرم پروتئین دارند.
گوشت ران
هر 28 گرم گوشت ران بوقلمون در مقایسه با ران مرغ، یک گرم پروتئین اضافی دارد.
ران مرغ: 7 گرم ران بوقلمون: 8 گرم
در کل هر دو انتخاب به عنوان منبع خوبی از پروتئین با کیفیت بالا شناخته میشوند.
بیشتربخوانید:
خواص گوشت بوقلمون (1)
گوشت مرغ یا بوقلمون! کدامیک سالمتر است؟
مرغ و بوقلمون هر دو پروتئین با کیفیت بالا ارائه میدهند و میتوانند جزء سالمی از یک رژیم غذایی متعادل باشند، اما به خاطر داشته باشید که مصرف بیش از حد هر ماده غذایی از جمله گوشت، میتواند عواقب منفی بر سلامتی شما داشته باشد.
گنجاندن مقادیر متوسط مرغ یا بوقلمون در رژیم غذایی میتواند راهی سالم برای تأمین نیازهای پروتئینی شما باشد، اگرچه پروتئین تنها ماده مغذی موجود در بوقلمون و مرغ نیست.
هنگام تصمیمگیری در مورد اینکه کدام ماده غذایی میتواند نیازهای تغذیهای و اهداف سلامتی شما را به بهترین وجه ممکن برآورده کند، بایستی علاوه بر بررسی محتوای پروتئینی آن ماده غذایی، کل محتوای تغذیهای آن نظیر میزان کالری، چربی، ویتامینها و مواد معدنی نیز در نظر گرفته شود.
کالری و چربی
توجه به کالری و محتوای چربی غذاها، جزء اهداف اصلی در سلامت بدن میباشد. چربی جزء ضروری یک رژیم غذایی سالم است و مرغ حاوی انواع مختلف از چربیهای سالم میباشد. با این حال، چربی در مقایسه با پروتئین منبع متراکمتری از کالری است. این بدان معنا است که برشهای پرچرب گوشت، کالری بیشتری نسبت به برشهای کمچرب خواهند داشت. به طور کلی، گوشت تیره در مرغ و بوقلمون، چربی بیشتری نسبت به گوشت سفید دارد. این موضوع در مورد سایر انواع طیور نیز صادق است.
گوشت تیره مرغ، چربی و کالری بیشتری نسبت به گوشت تیره بوقلمون دارد. همین امر در مورد گوشت سفید این دو نوع طیور نیز صادق است، زیرا بوقلمون کمی لاغرتر است و کالری کمتری نسبت به مرغ دارد. شایان ذکر است که اگر گوشت آن را به همراه پوست بخورید، شاهد افزایش چربی و کالری در هر نوع طیوری خواهید بود.
هیچ یک از این موارد به این معنا نیست که هر یک از گزینهها لزوما بهتر از دیگری است، اما بسته به آنچه میخواهید با رژیم غذایی خود به دست آورید، میتوانید ارزش غذایی آن را بررسی نمایید.
ویتامینها و مواد معدنی
در حالی که تفاوت قابل توجهی در محتوای ویتامین و مواد معدنی بین مرغ و بوقلمون وجود ندارد، اما به طور کلی برخی از این مواد مغذی بین گوشت سفید و تیره متفاوت میباشد. به عنوان مثال، سینه مرغ حاوی نیاسین و ویتامین B6 بیشتری نسبت به پای مرغ است؛ در حالی که پای مرغ به طور قابلتوجهی حاوی میزان روی بیشتری نسبت به سینه مرغ است، بنابراین اگر به دنبال افزایش مصرف روی هستید، مصرف گوشت تیره ممکن است گزینه بهتری باشد، در حالی که اگر میخواهید ویتامین B خود را افزایش دهید، گوشت سفید میتواند مناسبتر باشد.
کلام آخر
هم بوقلمون و هم مرغ سرشار از پروتئین با کیفیت بالا هستند. سینه مرغ کمی پروتئین بیشتری نسبت به سینه بوقلمون دارد، اما ران بوقلمون پروتئین بیشتری نسبت به ران مرغ دارد. گوشت سایر قسمتها نیز به یک اندازه پروتئین دارند. اینکه کدام نوع سالمتر است، به اهداف سلامت و تغذیه شخصی شما بستگی دارد. هنگام تصمیمگیری در مورد اینکه چه نوع ماده غذایی بهتر است در رژیم غذایی شما قرار بگیرد؟! همیشه بهتر است که کل غذا از جمله کالری و ویتامینها را در نظر بگیرید نه فقط یک جزء آن مانند پروتئین. بنابراین خوردن غذاهای متنوع جهت اطمینان از تأمین کافی تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن، میتواند به طور مؤثر سبب افزایش سلامت بدن شما گردد. تعادل کلید اصلی در رژیم غذایی شما است.









