چای یکی از مورد علاقه ترین نوشیدنیها در سرتاسر جهان است. همه ما میدانیم که یک نوشیدنی منحصر بفرد است. اما با وجود این ویژگیهای مثبت، برخی از کارها و یا عادات اشتباه مثل استفاده از چای پررنگ میتوانند چای را از یک نوشیدنی مفید به یک نوشیدنی خطرناک تبدیل کنند.
چرا نباید چای را پررنگ بنوشیم؟
نوشیدن چای پررنگ و زیاد موجب بروز و شیوع کم خونی در افراد میشود؛ چراکه نوشیدن چای موجب جذب آهن بدن شده و همین امر در بروز کاهش خون در بین افراد نقش خواهد داشت. افراد چنانچه تمایل به نوشیدن چای دارند ، بهتر است آن را کم رنگ میل کنند.
ریزش مو نیز با کم خونی ارتباط مستقیم دارد. کم اشتهایی، عصبانیت، کاهش حواس و قوای جسمانی، بیحوصلگی و خستگی زودرس از دیگر علایم کم خونی در بین افراد است.
به همین سبب بهتر است افراد روزی دو تا سه فنجای کم رنگ استفاده کنند. ضمنا توصیه شده است چای را بلافاصله پس از صرف غذا ننوشند. خوردن چای پررنگ معمولاً برای بدن مناسب نیست. افرادی که دارای مشکلات قلبی هستند یا معدهای حساس دارند باید از خوردن آن اجتناب کنند.
سمیرا ربیعی استادیار دانشگاه و دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه چای حاوی میزان بالای کافئین است گفت: هرچه چای مصرفی پررنگتر یا به اصطلاح غلیظتر باشد، میزان کافئین دریافتی بیشتر میشود.
به گفته وی کافئین، یک ماده شیمیایی خوراکی است که در دو فرم طبیعی و سنتتیک (مصنوعی) یافت میشود.
وی افزود: فرم طبیعی کافئین در بسیاری از گیاهان از جمله قهوه، دانههای کاکائو و برگهای چای وجود دارد و فرم مصنوعی آن در نوشیدنیها و نوشابههای انرژیزا یافت میشود.
بیشتربخوانید:
اگر چای را با چیزی جز قند می خورید، بخوانید!
تاثیر مصرف کافئین زیاد بر بدن
این استادیار دانشگاه با اشاره به اثرات کافئین بر بدن گفت: کافئین، مدر یا ادرار آور است. بنابراین نوشیدن چای پررنگ، باعث اتلاف آب بدن شده و فرد را با مشکل یبوست مواجه میکند.
ربیعی کافئین را موجب افزایش ضربان قلب و فشار خون برشمرد و خاطرنشان کرد: نوشیدن چای پررنگ باعث سوزش در ناحیه قفسه سینه و قلب فرد میشود.
این دکترای تخصصی علوم تغذیه با بیان اینکه کافئین با جذب آهن غذا تداخل دارد، گفت: چای مصرفی هرچه پررنگتر باشد، شدت این تداخل بیشتر میشود.
وی توصیه کرد: افرادی مبتلا به کمخونی ناشی از فقر آهن، نوشیدن چای پررنگ را ترک کرده و یا مصرف آن را به حداقل یک ساعت قبل یا بعد از غذای حاوی منابع آهن موکول کنند.
به گفته ربیعی تاثیر منفی کافئین بر جذب آهن، صرفاً مربوط به منابع گیاهی آهن نظیر آهن موجود در اسفناج میشود و نه منابع حیوانی آن نظیر آهن موجود در گوشت قرمز؛ بنابراین این موضوع باید مورد توجه گیاهخواران قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه کافئین سطح هوشیاری را بالا میبرد، گفت: شاید در ظاهر، این عملکرد کافئین مطلوب به نظر برسد ولی در واقع، نوشیدن چای پررنگ در شب به خصوص ساعات پایانی شب، منجر به بیقراری و بیخوابی شده و در درازمدت نیز سطح اضطراب را افزایش میدهد.
بیشتربخوانید:
7 بیماری که با نوشیدن چای بعد از غذا به سراغتان می آید
موارد منع مصرف چای پررنگ
این استادیار دانشکده علوم تغذیه تاکید کرد: افراد دارای سابقه مشکلات قلبی، خانمهای باردار، مبتلایان به ریفلاکس (سوزش سردل، ترش کردن) و زخم معده و افراد مبتلا به سنگهای کلیوی باید از نوشیدن چای پررنگ خودداری کرده و یا مصرف آن را محدود کنند.