به قلم : دکتر لادن گیاهی - متخصص تغذیه و رژیمدرمانی
تحریریه زندگی آنلاین : دستگاه گوارش ما میزبان میلیاردها میکروب است که آنها را میکروب یوم مینامیم. این میکروبها شامل باکتریها، مخمرها و سایر تکسلولیهایی است که نقش بسیار زیادی در تنظیم فعالیتهای بدن دارند. به همین دلیل برخی دانشمندان به این شبکهی میکروبی به چشم یک اندام جداگانهای در بدن نگاه میکنند. این میکروبها با فعالیت خود ترکیباتی آزاد میکنند که میتوانند به تنظیم عملکرد روده، تغذیهی سلولهای روده، تقویت ایمنی بدن، بهبود فرآیندهای متابولیکی و حتی سلامت مغز ما کمک کند.
تحقیقات نشان دادهاند که بر هم خوردن تعادل و توازنی که در نوع و تعداد این میکروبها وجود دارد، میتواند آغازگر بسیاری از بیماریها باشد. از طرفی میکروب یوم روده بهشدت تحت تأثیر مواد غذایی مصرفی ما قرار میگیرند. با توجه به اهمیت و نقش این میکروب یومها برای بدن، قصد داریم در این مقاله شمارا با راهکارهای تقویت آن آشنا کنیم. در ادامه به اهمیت این میکروبها در بیماریها خواهیم پرداخت. پروبیوتیک ها، میکروبهای مفیدی هستند که مصرف آنها در تنظیم میکروب یوم روده نقش داشته و برای بدن مفید است. پره بیوتیک ها به مواد غذایی، اغلب کربوهیدراتهای غیرقابلهضم، گفته میشود که بهعنوان سوخت در دسترس میکروبهای روده قرارگرفته، میتواند به تقویت آنها کمک نماید.
بیشتربخوانید:
ارتباط خلق و خوی سالم با سلامت روده
چه موقع پروبیوتیک و پره بیوتیک ها را جدی بگیریم؟
تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از پروبیوتیک ها و پره بیوتیک ها میتوانند در بهبود برخی شرایط و بیماریها نقش درمانی و مفید داشته باشند. در چنین مواقعی ممکن است شما نیاز به مصرف پروبیوتیک و پره بیوتیک داشته باشید:
مشکلات نفخ، سوءهاضمه و ری فلاکس
سندروم رودهی تحریکپذیر
بیماریهای التهابی روده
اسهال یا یبوست
اگزما در کودکان
مصرف آنتیبیوتیکها
مسمومیت غذایی
آسم و آلرژی
عفونتهای مکرر ریه
عفونتهای مکرر زنان
بیشتربخوانید:
آیا فرآورده های غذایی و دارویی حاوی باکتریهای مفید حیاتبخش هستند؟
چگونه میکروب یوم روده را تقویت نماییم؟
پروبیوتیک مصرف کنید: پروبیوتیک ها به شکل مکملهای غذایی، و یا بهطور طبیعی در برخی مواد غذایی وجود دارند. مواد غذایی تخمیری مانند کفیر، ماست، ترشیهای تخمیری، سوئرکرات (sauerkraut)، کیمچی، پنیرهای پروبیوتیک، تمپه و چای تخمیری. میتوانید این مواد غذایی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. ترشیهای تخمیری را در کنارغذا مصرف کنید. روزانه از پنیر، ماست پروبیوتیک و یا کفیر استفاده کنید. تمپه یک جایگزین گوشت و تهیهشده از سویا میباشد. میتواند در غذاهای خود مثل سوپ یا سالادها از تمپه استفاده کنید.
پره بیوتیک مصرف کنید: منابع غذایی پره بیوتیک ها شامل موز، پیاز، پیازچه، سیر، موسیر، سیب، مارچوبه، ترهفرنگی، غلات سبوسدار، جو، جوی دوسر، بذرک و همچنین حبوبات مثل عدس، نخود و لوبیاها میباشد.
رژیم غذایی متنوع با فیبر کافی مصرف کنید: رژیمهای غنی از غلات سبوسدار، میوه، سبزی، مغزها و دانهها میتوانند فیبر کافی به بدن شما برسانند. این فیبر میتواند در اختیار میکروبهای روده قرارگرفته و آنها را تغذیه کند.
از مصرف رژیم غذایی پرچرب بهخصوص چربیهای ترانس و اشباع پرهیز کنید: چربیهای ترانس در فست فود ها، شیرینیها، بیسکوئیتها، کیکها و مارگارین وجود دارند. چربیهای اشباع در کره، گوشتهای پرچرب، چربیهای حیوانی و محصولات قنادی وجود دارند. این چربیها باعث برهم خوردن تعادل میکروبیم رودهیا اصطلاحاً دیس بیوزیس میشود.
به وزن سالم برسید و آن را حفظ کنید: دیدهشده است که افراد چاق و یا دچار اضافهوزن دچار دیس بیوزیس میشوند. با کاهش وزن تعادل میکروبها دوباره برگشته و میتواند به بهبود جمعیت میکروبیم روده کمک نماید.
بیشتربخوانید:
میکروسکوپی های مفید و درمانگر