Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
دوشنبه 22 اردیبهشت 1404 - 17:43

9
مرداد
شکر قهوه‎ای یا شکر سفید؟

شکر قهوه‎ای یا شکر سفید؟

شکر یک ماده طبیعی است که برای هزاران سال بخشی از رژیم غذایی انسان بوده است. شکر انواع مختلفی دارد، اما شکر قهوه‎ای و سفید از محبوب‎ترین انواع هستند. این مطلب با مقایسه شکر قهوه‎ای و سفید به شما کمک می‎کند

دکتر مینا عبدالهی : متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی ؛ دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر محسن صدیقیان : متخصص تغذیه و رژیم درمانی ؛ دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

تحریریه زندگی آنلاین : شکر یک ماده طبیعی است که برای هزاران سال بخشی از رژیم غذایی انسان بوده است. شکر انواع مختلفی دارد، اما شکر قهوه‎ای و سفید از محبوب‎ترین انواع هستند. این مطلب با مقایسه شکر قهوه‎ای و سفید به شما کمک می‎کند تا تصمیم بگیرید که کدام یک را انتخاب کنید.

 

تفاوت‎های رژیمی شکر قهوه‎ای و سفید

با توجه به اینکه شکر سفید و قهوه‎ای از یک محصول نشأت می‎گیرند - گیاه نیشکر یا چغندرقند – کاملاً مشابه هستند. در حقیقت بیشتر شکر قهوه‎ای مخلوطی از شکر سفید و ملاس است که نوعی شربت مشتق از شکر می‎باشد.

ملاس مسئول تیره بودن رنگ آن است و ارزش غذایی آن را کمی افزایش می‎دهد. قابل‎توجه‎ترین تفاوت تغذیه‎ای بین این دو مورد این است که شکر قهوه‎ای دارای مقدار کمی کلسیم، آهن و پتاسیم است. گفته می‎شود مقدار این مواد معدنی در شکر قهوه‎ای ناچیز است، بنابراین منبع خوبی از ویتامین‎ها یا مواد معدنی محسوب نمی‎شود. شکر قهوه‎ای همچنین حاوی کالری کمی کمتر از قند سفید است. با این حال تفاوت چندانی ندارند. یک قاشق چایخوری (4 گرم) شکر قهوه‎ای 15 کالری دارد، در حالی که همین مقدار شکر سفید 16.3 کالری دارد. جدا از این تفاوت‎های جزئی، از نظر تغذیه‎ای مشابه یکدیگر هستند. تفاوت اصلی آنها طعم و رنگ آنها است.

 

تولید شکر قهوه‎ای و شکر سفید

شکر در مناطق گرمسیری که گیاهان نیشکر یا چغندر قند رشد می‎کنند تولید می‎شود. هر دو گیاه برای تولید شکر فرآیند مشابهی را طی می‎کنند.

با این حال روش‎های ساخته شده برای ایجاد شکر قهوه‎ای و سفید متفاوت است. ابتدا آب شیرینی از هر دو محصول استخراج و خالص شده و حرارت داده می‎شود تا شربت قهوه‎ای و غلیظی به نام ملاس تشکیل شود.

در مرحله بعد شکر متبلور سانتریفیوژ می‎شود تا بلورهای شکر تولید شود. سانتریفیوژ دستگاهی است که به سرعت می‎چرخد تا بلورهای شکر را از ملاس جدا کند. سپس شکر سفید برای از بین بردن ملاس اضافی و ایجاد بلورهای کوچکتر، بیشتر فرآوری می‎شود. پس از آن از طریق یک سیستم فیلتراسیون که اغلب با ذغال استخوان یا استخوان‎های خرد شده حیوانات ساخته می‎شود، فرایند می‎شود تا شکر سفید تشکیل شود.

شکر قهوه‎ای تصفیه شده همان شکر سفید است که ملاس به آن اضافه شده است.

شکر قهوه‎ای تصفیه نشده کامل کمتر از شکر سفید تحت پردازش قرار می‎گیرد و به آن اجازه می‎دهد تا مقداری از ملاس و رنگ قهوه‎ای طبیعی خود را حفظ کند.

 

کاربردهای آشپزی

از شکر سفید و قهوه‎ای می‎توان به روش‎های مختلفی در پخت و پخت و پز استفاده کرد. گرچه بعضی اوقات می‎توانند به جای یکدیگر استفاده شوند، اما انجام این کار ممکن است بر رنگ، طعم یا بافت محصول نهایی شما تأثیر بگذارد.

ملاس موجود در شکر قهوه‎ای رطوبت را حفظ می‎کند، بنابراین با استفاده از آن محصولات پخته شده نرم‎تر و در عین حال سنگین‎تر هستند. به عنوان مثال کوکی‎های تهیه شده از شکر قهوه‎ای مرطوب‎تر و متراکم‎تر هستند، در حالی که کلوچه‎های تهیه شده از شکر سفید تا حد بیشتری متخلخل بوده و هوای بیشتری به خمیر وارد می‎شود و در نتیجه سبک‎تر هستند. به همین دلیل شکر سفید در محصولات پخته شده که نیاز به حجم ندارند استفاده می‎شود مانند انواع کوکی‎ها. در مقابل از شکر قهوه‎ای برای محصولات پخته شده متراکم مانند نان کدو سبز و کلوچه‎های غنی استفاده می‎شود. سایر کاربردهای شکر قهوه‎ای شامل لعاب و سس‎های غنی مانند سس کباب می‎شود.

 

 شکر قهوه‎ای و شکر سفید مشخصات، عطر و طعم متفاوتی دارند

تفاوت اصلی شکر سفید و قهوه‎ای در طعم و رنگ آنها است. جایگزینی شکر سفید با شکر قهوه‎ای در مراحل پخت بر روی رنگ غذاها تأثیر می‎گذارد و به آن یک رنگ کاراملی یا قهوه‎ای روشن می‎دهد. در مقابل پخت و پز با شکر سفید منجر به تولید محصولی با رنگ روشن می‎شود، بنابراین هر کدام را که انتخاب کنید به نتیجه نهایی مورد نظر شما بستگی دارد.

 شکر قهوه‎ای و سفید همچنین دارای طعم منحصر به فرد هستند. شکر قهوه‎ای به دلیل ملاس اضافه شده طعم عمیق، کاراملی یا تافی مانند دارد. به همین دلیل در کیک‎های شکلاتی و کلوچه‎ها و همچنین کیک‎های میوه‎ای غنی کاربرد خوب دارند.

 از طرف دیگر شکر سفید شیرین‎تر است، بنابراین با استفاده از مقدار کمتری از آن به طعم دلخواه خود می‎رسید. عطر و طعم خنثی آن باعث می‎شود که بطور گسترده در آشپزی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین در تهیه پای میوه‎ها و شیرینی‎ها کاربرد دارد. شکر سفید و قهوه‎ای هر دو در پخت و پز مورد استفاده قرار می‎گیرند. با این حال شکر قهوه‎ای حاوی ملاس است که بر طعم و رنگ غذا تأثیر می‎گذارد.

 

 کدام یک را انتخاب کنیم؟

اینکه شکر سفید یا قهوه‎ای انتخاب کنید به سلیقه شخصی شما بستگی دارد، زیرا طعم و رنگ این شکر قهوه‎ای و شکر سفید متفاوت هستند. اگرچه شکر قهوه‎ای بیش از شکر سفید مواد معدنی دارد، اما مقادیر این مواد معدنی به قدری ناچیز است که هیچ‎گونه فوایدی برای سلامتی نخواهد داشت. تصور می‎شود که شکر از عوامل مؤثر در شیوع چاقی و علت اصلی بیماری‎هایی مانند دیابت نوع 2 و بیماری‎های قلبی است. به همین دلیل توصیه می‎شود بیش از 5-10 درصد کالری روزانه خود را به مصرف قند و شکر اختصاص ندهید. با این حال به نظر می‎رسد برای سلامت مطلوب حتی باید مصرف آنها بیشتر محدود شود. بنابراین توصیه می‎شود مصرف هر 2 نوع شکر در رژیم غذایی حداقل باشد.هنگام انتخاب بین شکر قهوه‎ای یا سفید اجازه دهید سلیقه شخصی شما را راهنمایی کند زیرا تأثیرات یکسانی بر سلامتی شما دارند.

 

جمع‎بندی

شکر قهوه‎ای و سفید دو نوع شکر رایج هستند. این دو نوع شکر متفاوت تولید شده و در نتیجه طعم، رنگ و مصارف آشپزی متمایزی دارند. شکر قهوه‎ای اغلب به سادگی با شکر سفید و ملاس مخلوط و تهیه می‎شود.

برخلاف تصور عموم، از نظر تغذیه‎ای مشابه یکدیگر هستند. شکر قهوه‎ای حاوی مواد معدنی کمی بیشتر از شکر سفید است، اما هیچ فواید سلامتی نخواهد داشت.

در واقع مصرف انواع قند و شکرها برای سلامتی مطلوب باید محدود شود.

تعداد بازديد: 48 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز