الهام کریمی : کارشناس ارشد تغذیه
تحریریه زندگی آنلاین : لبو گیاهی از خانوادهی «اسفناجیان» باریشهی غدهای و برگهای درشت و پهن است که مواد غذایی در ریشهی ستبرش اندوخته میشود. گونهی مشهور آن چغندرقند است که در کارخانهها از آن قند میگیرند.بعد از مختصری در مورد لبو به شرح خواص لبو میپردازیم. لبو دارای مواد بسیاری ازجمله بتانین، پکتین، اسیدفولیک، آهن، اکسید نیتریک و فیتونوترینت ها (فیتونوترشن ها) میباشد.
بیشتربخوانید:
خواص تغذیهای لبو را بشناسید
فواید و خواص لبو برای سلامتی:
1- سلامت قلب و فشارخون:
مصرف cc500 آب لبو روزانه در جلوگیری از حملات قلبی و بالا رفتن فشارخون رل اساسی و مهمی را بازی میکند. لبو حاوی مقادیر زیاد و سرشار از نیترات میباشد. بنابراین تأثیر بسزایی در پایین آوردن فشارخون دارد.
2- جلوگیری از زوال عقل:
محققان دریافتهاند که آب لبو در بهبود اکسیژنرسانی به مغز بسیار مؤثر بوده و از زوال عقل در افراد مسن جلوگیری میکند. لبو همچنین در یادگیری و بهبود حافظه نقش مهمی دارد. همچنین کولین به حفظ ساختار غشاهای سلولی، به انتقال امواج عصبی، جذب چربی و کاهش التهابات مزمن کمک میکند.
3- بهبود سوختوساز و عملکرد ورزشکاران:
آب لبو و همچنین مکملهای حاوی آب لبو اکسیژناسیون عضلات را در طول تمرینهای ورزش بهبود میبخشد. همچنین این مادهی معجزهآسا و مغزی به خاطر اینکه مقادیر زیادی نیترات دارد مقاومت فرد را در طول تمرینات ورزشی طولانی افزایش میدهد.
بیشتربخوانید:
خواص شگفت آور تخم کدو
4- بهبود گوارش و دفع:
لبو و آب لبو یکی از منابع حاوی فیبر فراوان میباشد به همین دلیل در جلوگیری از یبوست نقش مهمی را بازی میکند.
5- کاهش التهابات:
به خاطر اینکه منبع غنی از کولین است به کاهش التهابها کمک بسزایی مینماید.
6- کمک به بیماران دیابتی:
این ماده غذایی محتوی نوعی آنتیاکسیدان به نام «آلفالیپوئیک اسید» است که میتواند به کاهش سطح گلوکز و افزایش حساسیت انسولین کمک کند و از تغییرات اکسیداتیو مرتبط در بیماران دیابتی جلوگیری کند.
7- کمک به تنظیم وزن بدن:
به علت داشتن کالری بسیار پایینی که دارد و چونکه فاقد هرگونه چربی است میتوان آب لبو را بهعنوان یک نوشیدنی خوب برای شروع روز در نظر گرفت و مواد مغذی و انرژی مورد نیازتان را تأمین کنید.
8- پیشگیری از سرطانها:
رنگ خاص لبو به خاطر وجود «بتالائین» است. بتالائین در جلوگیری و نابودی رادیکالهای آزاد مؤثر است.
9- منبع خوبی از پتاسیم و سایر مواد معدنی:
پتاسیم به تقویت عضلات قلب کمک میکند. و مواد معدنی به کمک در بهبود سیستم ایمنی نقش مؤثری دارند.
10- محتوی ویتامین C:
این ماده غذایی به خاطر اینکه منبع غنی از vitc است در تقویت سیستم ایمنی و کلاژن سازی پوست و حفظ رنگدانههای پوست نقش مؤثری دارند.
11- تقویت کبد:
به خاطر داشتن بتائین میتواند از تجمع چربی در کبد پیشگیری میکند یا از میزان آن بکاهد. همچنین بتائین از کبد در برابر سموم محافظت میکند.
بیشتربخوانید:
12- منبع خوبی از فولات:
فولات (Bq) از بروز مشکلات ناشی از نقص لوله عصبی مانند مهره شماف و آناسقالی شکاف مادرزاد مهرهها پیشگیری میکند.
13- کاهش کلسترول:
پژوهشگران در سال 2011 با مطالعه و دقت بر روی موشها دریافتهاند که عصارهی لبو میتواند کلسترول کل و تری گلیسیرید را کاهش و کلسترول خوب را افزایش بدهد. همچنین آب لبو توانست استرس اکسیداتیو را کاهش بدهد.
14- خواص لبو برای پوست:
لبو به علت خاصیت ضد پیری و چونکه منابع غنی از آنتیاکسیدانها میباشد خواص ضد چروک شدن برای پوست بدن دارد. همچنین در درمان و کنترل آکنه و نیز همچنین در شفافیت پوست نقش مؤثری دارد و دارای خواص ضدالتهابی میباشد.
15- لبو برای جگر (کبد) مفید است:
وجود کلسیم، بتائیم، ویتامینهای B، آهن، و آنتیاکسیدان این غذای مفید را به یکی از بهترین خوراکیها برای کبد تبدیل کرده است.بتائین موجود در لبو به کبد کمک میکند که سموم را از بین ببرد. فیبر سمومی را که از کبد دفع شده است پاکسازی میکند و اطمینان میدهد این سموم دوباره وارد بدن نمیشود. بهاضافه اینکه لبو حاوی روی و مس است که هر دو میتوانند از کبد در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت کنند.
16- لبو برای زنان باردار بسیار مفید است:
چغندر یا همان لبو به علت اینکه منبع غنی از فولات (اسیدفولیک) است برای زنان باردار مهم و حائز اهمیت است.
17- لبو از آبمروارید جلوگیری میکند:
ازآنجاییکه چغندر (لبو) حاوی کاروتنوئیدها میباشد لذا خطر ایجاد آبمروارید را کاهش میدهد. و برای جلوگیری از تباهی لکه زرد یا همان دژنراسیون لکه زرد بسیار مفید است.
18- لبو و افزایش فعالیت غدد جنسی:
شاید باور نکنید که افزودن چغندر (لبو) به وعدههای غذایی باعث افزایش فعالیت غدد جنسی و هورمونهای آقایان میشود و در تحرک اسپرمها و قدرت باروری مردان مؤثر است.
در خاتمه به تهیهی یک سالاد خوشطعم با لبو میپردازم:
1) یک عدد لبوی پخته رنده شده
2) 2 عدد سیبزمینی آب پز کوچک نگین شده
3) 1 پیاله گل بروکلی آب پز
4) 2 قاشق غذاخوری نخودفرنگی آب پز
5) یک عدد هویج رنده شده
6) 4/1 پیمانه ماست پروبیوتیک
طرز تهیه: لبوی پخته را رنده کنید و با ماست مخلوط کنید و در کف ظرف یا قالب ریخته و فشرده کنید و با پشت قاشق صاف کنید. نخودفرنگی و بروکلی را با ماست یا مایونز مخلوط کنید و روی لبو ریخته و با پشت قاشق فشرده کنید. هویج و سیبزمینی را نیز به همین ترتیب انجام دهید. و در آخر قالب را در ظرف سرو برگردانید. میشود خیار شور و ژامبون هم به آن اضافه کرد نوش جان