Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
پنجشنبه 4 اردیبهشت 1404 - 04:08

29
دی
زنان و اهدای خون (1)

زنان و اهدای خون (1)

خانم‌ها از سالم‌ترین منابع خونی در دسترس هستند. بانوان به عنوان محور خانواده تاثیر بسزایی در اهدای خون دارند. وقتی خانمی خون اهدا می‌كند، پیام او برای بقیه افراد خانواده این است كه «این عمل بی‌خطر و بدون درد بوده و عملی مناسب می‌باشد».

علی اصغر صفری فرد؛  کارشناس ارشد خون شناسی و بانک خون

 

 

به نظر می‌رسد كه حاملگی و زایمان امری عادی و بدون مشكل است. مریم یك  خانم 30 ساله ورزشكار و سالمی بود كه حاملگی طبیعی داشت و حتی عوارض صبحگاهی حاملگی نیز در او دیده  نمی‌شد. اما در روزهای آخر بارداری، وی دچار عارضه مسمومیت حاملگی یا پره آكلامپسی شد كه یك مشكل جدی در این دوران است.

در نتیجه، وی ناچار گردید در بخش فوریت‌های پزشكی بستری شده و با عمل سزارین، فرزند خود را به دنیا بیاورد.  سپس ترس آغاز شد. آن شب، ناگهان فشار خون مریم افت پیدا كرد و گردش خون وی دچار مشكل گردید. در یك لحظه، او دچار خونریزی غیرقابل كنترل از تمامی رگ‌های بدنش شد.

وی شش هفته در بیمارستان بستری بود، سه عمل جراحی و چهار هفته دیالیز كلیوی برای وی انجام گرفت و بیش از ده‌ها واحد فرآورده‌های گوناگون خونی، از جمله گلبول قرمز، پلاكت و پلاسما به وی تزریق شد. مریم وقتی به خانه می‌رفت به بانوی دیگری تبدیل شده بود، چرا كه به واقعیت‌های تازه‌ای پی برده بود.

او تبدیل به كسی شده بود كه دارای هدف تازه‌ای بود. هدف او گسترش مفهوم «لزوم اهدای خون» در بین همنوعان خود بود. مریم خیلی خوشحال بود، چرا كه می‌دانست كه صدها انسان ایثارگر وجود دارند كه بدون هیچگونه چشم داشتی خون خود را برای نجات جان نیازمندان اهدا می‌كنند. 

ضرورت اهدای خون

ما نمی‌توانیم پیش‌بینی كنیم كه چه موقع خود، همسر و فرزندان، یا بستگان و دوستان ما به خون نیاز خواهیم داشت؟ در هر ثانیه یك نفر از ساكنان كره زمین از همه سنین و تمام نژاد‌ها برای ادامه حیات به انتقال خون نیاز دارد. یك نفر از چهار نفری كه وارد بیمارستان می‌شود به خون احتیاج پیدا می‌كند.

یك مجروح حادثه رانندگی ممكن است به بیش از 50 واحد خون، یك بیمار سرطانی ممكن است به بیش از 8 واحد پلاكت در هر هفته و یك گیرنده پیوند مغز استخوان ممكن است به بیش از 50 واحد گلبول‌های قرمز، 30 واحد پلاكت و 25 واحد پلاسما نیاز داشته باشد.

در حال حاضر، با وجود پیشرفت‌های چشمگیر در زمینه علم پزشكی هنوز هیچ گونه جایگزین مصنوعی برای خون ساخته نشده است و فقط خونی که توسط انسان‌های نیكو کار اهدا می‌شود، می‌تواند جان انسان‌های دیگر را از مرگ نجات بخشد.

عدم وجود جایگزین مناسب برای خون، محدود بودن مدت زمان نگهداری خون و فرآورده‌های خونی و همیشگی بودن نیاز به خون یا فرآورده‌های آن سبب شده تا اهدای خون از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار شود. 

كمبود جهانی 

تهیه و تأمین خون ایمن و كافی‏، باید به عنوان بخشی از سیاست ملی سلامت و زیر ساختارهای بهداشتی درمانی در نظر گرفته شود.

سازمان جهانی سلامت توصیه می‌كند كه تمام كشورها باید واجد راهبردها و ساختارهایی برای اطمینان از دستیابی به موقع به خون و فرآورده‌های خونی با كیفیت باشند تا تمام نیازهای بیمارانی كه به انتقال خون محتاج هستند، پوشش داده شود.

اطلاعات ارسالی از 164 كشور به سازمان جهانی سلامت در سال 2008 نشان می‌دهد كه 8/91 میلیون مورد اهدای خون در آن سال صورت گرفته است، با این حال در مورد تامین خون مورد نیاز، مراكز علمی در سطح جهانی همه موافقند كه منابع خون در بسیاری از مواقع كه نیاز مبرم وجود دارد، كم است.

هر ساله بیش از 500 هزار زن در حین بارداری و زایمان جان خود را از دست می‌دهند که 99 درصد آنان در کشورهای در حال توسعه هستند. در حالی که به راحتی می‌توان از این مرگ و میرها پیشگیری کرد. خونریزی شدید در صورتی که به آن توجه نشود می‌تواند در عرض 2 ساعت حتی زن سالمی را به کام مرگ فرو بکشاند.

این مورد، علت بیش از 44 درصد مرگ و میر‌های مادران در آفریقا می‌باشد، جایی که خطر مرگ مادران یک مورد به ازای هر 16 مورد است. بهبود دسترسی به خون سالم و انتقال خون سالم در جلوگیری از مرگ و بهبود سلامتی میلیون‌ها مادر و نوزادان آن‌ها موثر بوده و جزء اساسی در كوشش‌های جهانی برای رسیدن به اهداف پیشرفت سلامتی در سطح جهانی است. 

اهدای خون بانوان

خانم‌ها از سالم‌ترین منابع خونی در دسترس هستند. بانوان به عنوان محور خانواده تاثیر بسزایی در اهدای خون دارند. وقتی خانمی خون اهدا می‌كند، پیام او برای بقیه افراد خانواده این است كه «این عمل بی‌خطر و بدون درد بوده و عملی مناسب می‌باشد».

مطابق با آخرین گزارش سازمان جهانی سلامت كه مربوط به سال 2008 می‌باشد‏، اهدای خون بیشتر توسط آقایان صورت می‌گیرد و فقط30% موارد اهدای خون توسط بانوان انجام می‌شود. در كشورهای پیشرفته تقریبا سهم مشاركت بانوان در اهدای خون معادل آقایان می‌باشد‏، اما در سایر كشورها این نسبت خیلی متغیر است.

برای مثال میزان مشاركت بانوان در اهدای خون در مدت زمان گزارش شده در كشورهای مصر 25%، افغانستان 2/22%‏، قرقیزستان 35%، مالزی 5/24%، نیجر 20%، كره جنوبی 7/25%، آلبانی 32%، سنگاپور 9/34%، ویتنام 9/48%، آمریكا 1/50، زیمباوه 9/54% و جمهوری آذربایجان 8/59% بوده است.

در جمهوری اسلامی ایران، در مدت زمان گزارش شده 4/93% موارد اهدا کنندگان خون را آقایان و  6/6% را بانوان تشکیل داده بودند. البته در حال حاضر میزان مشاركت بانوان ایرانی در امر اهدای خون به حدود 12% رسیده است كه زنان استان‌های كردستان، لرستان، كرمانشاه، ایلام و خراسان‌شمالی نسبت به بانوان دیگر استان‌ها برتر هستند...

 

 

برای خواندن بخش دوم - زنان و اهدای خون - اینجا کلیک کنید.

برچسب ها: عارضه مسمومیت حاملگی، افت فشار خون در زنان، لزوم اهدای خون، ضرورت اهدای خون، اهدای خون بانوان تعداد بازديد: 849 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز