یک متخصص تغذیه گفت: اگر چه مصرف مولتی ویتامینها برای رشد کودکان ضروری است اما مصرف بیش از حد آن می تواند نتیجه عکس بدهد و به سلامت کودک لطمه بزند.
مریم مهرآزی در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان در مورد تاثیر مصرف مکملها در کودکان اظهار داشت: در هرم غذایی 5 گروه نان و غلات، لبنیات، سبزیها و میوهها، چربیها، گوشت و جانشینها قرار دارند که روزانه باید مصرف شوند تا نیاز غذایی افراد به ویژه کودکان تامین شود.
وی ادامه داد: کودکان در مقایسه با بزرگسالان به ازای هر کیلوگرم وزن به ویتامین و مواد معدنی بیشتری نیاز دارند بنابراین کمبود ویتامین و مواد معدنی سبب بروز مشکلات بیشتری در آنها میشود برای همین والدین و پزشکان همواره نگران تامین مواد مورد نیاز بدن کودکان هستند.
به گفته این متخصص تغذیه در رژیم غذایی باید غذای سالم، متعادل و متنوع استفاده شود و میتوان فقط با دادن غذای ساده اما کامل به کودک نیاز روزانه بدن او را تامین کرد. وی توصیه کرد: مادران با تهیه روزانه سوپ که میتواند حاوی سبزیجات، غلات و پروتئین باشد یا تهیه سالادهای متنوع و جایگزین کردن آبمیوه برای کودکانی که میوه نمیخورند به تامین نیاز روزانه غذایی کودک کمک کنند.
مهرآزی در پاسخ به اینکه آیا مصرف بیش از حد مولتیویتامین و مکملهای تقویتی میتواند جایگزین کمبود مواد غذایی در طی روز شود گفت: فقط چند دسته از کودکان میتوانند از مکمل مصرف کنند؛یکی کودکانی که عادات غذایی خاص دارند و هر چیزی نمیخورند، کودکانی که داروهای خاص مصرف میکنند و تداخل دارو پیدا میکنند یا کودکانی که اختلالات گوارشی دارند و فعالیتهای ورزشی سنگین انجام میدهند.
مهرآزی تاکید کرد: میزان مصرف مولتی ویتامین حتماً باید زیر نظر پزشک و با توجه به نیاز روزانه هر کودک به میزان متفاوت مصرف شود. این متخصص تغذیه در پاسخ به اینکه برخی بر این باورند که مصرف بیش از حد ویتامین مشکل آفرین نخواهد بود و دفع میشود گفت: این باور غلطی است چرا که ما دو دسته ویتامین داریم یکی محلول در چربی و دیگری محلول در آب که ویتامینهای محلول در آب مانند انواع ویتامین گروه B و C اگر زیاد مصرف شوند دفع میشوند.
وی ادامه داد: اما مصرف زیاد ویتامینهای محلول در چربی در بافتهای چربی ذخیره میشوند و عوارض ایجاد میکنند مانند ویتامین A یا D.مهرآزی به این نکته اشاره کرد که اگر ویتامین با مصرف درست مواد غذایی در کودک تامین شود و از طرفی با دادن مولتی ویتامین، ویتامین اضافی به بدن او تحمیل کنیم نهتنها برای کودک خاصیت نخواهد داشت بلکه نتیجه عکس هم میدهد.
وی اظهار داشت: ویتامین A برای سلامت پوست، تقویت سیستم ایمنی و ترمیم بافت استخوان مفید است ولی مصرف بیش از حد آن ممکن است به چشم، بافت یا سیستم ایمنی آسیب بزند.وی گفت: کودکی که روزانه نیم ساعت در معرض نور خورشید قرار دارد معمولاً ویتامین D بدنش تامین میشود و با دادن این ویتامین از طریق دارویی بار بیشتری به کودک تحمیل کردهایم.این متخصص تغذیه یکی از مشکلات جامعه امروزی را شاغل بودن مادران عنوان کرد و افزود: اکثر مادران شاغل به دلیل نداشتن وقت کافی به جای آنکه غذای سالم تهیه کنند با دادن مکملها سعی در جبران کمبود مایحتاج مواد مغذی بدن کودکان دارند.
منبع: خبرگزاری فارس