آیا آسپارتام سرطانزاست؟
شیرین کنندههای غیر کربوهیدراتی، با انرژی بسیار کم و یا اصولا بدون رساندن انرژی به بدن، موجب شیرین کردن مواد غذایی میشوند. از زمان آغاز استفاده از این مواد، همواره این سوال مطرح بوده که آیا ضرر این مواد چقدر است. باید توجه داشت که استفاده از کربوهیدراتهای ساده (قندها) برای شیرین کردن مواد غذایی، خود میتواند همراه ضررهای متعددی برای بدن باشد که افزایش احتمال چاقی، دیابت و همینطور سرطانها را میتوان نام برد. لذا سوال اساسی این است که آیا شیرین کنندههای مصنوعی، خطری بیش از قندهای ساده دارند؟
پاسخ ارائه شده توسط: دکتر احمدرضا درستی، متخصص تغذيه
آسپارتام اساسا از اسیدآمینه ای (یکی از ریشههای ایجاد کننده پروتئینها) بنام اسید آسپارتیک ساخته شده است. مصرف این اسید آمینه برای گروهی از افراد که بدلیل بیماری خاص، نسبت به آن حساسیت دارند، خطرناک است. ضمنا مصرف خود آسپارتام (گرچه تاحدودی با اسید آسپارتیک تفاوت ساختاری دارد)، برای این افراد توصیه نمی شود. آسپارتام بسیار شیرین تر از شکر است و در مقادیر ناچیز، میتواند شیرینی مناسبی را به ماده غذایی بدهد. هنوز هم برخی مطالعات از احتمال سرطانزا بودن و خطرناک بودن آن بویژه برای کودکان، سخن میرانند.
با این حال، جامعه علمی دلیل قاطعی برای عدم استفاده از آن بدست نیاورده و استفاده از این ماده در سراسر جهان رایج است و دلیل محکمی دال بر سرطانزا بودن آن (حداقل بیش از خود مواد قندی!)، ارائه نشده است