کراتین یک ماده طبیعی داخل سلولهای عضلات ماست که با تکثیر انرژی هنگام ورزشهای سنگین به افزایش حجم و قدرت عضلات کمک میکند. امروزه مکملهایی برای این ماده تولید شدهاند و بسیاری از عضلهسازان و دیگر افراد جامعه آنها را مصرف میکنند؛ اما اگر کراتین بهصورت طبیعی در بدن ما تولید میشود، پس چرا از مکمل کراتین استفاده میکنند؟ موارد استفاده از کراتین چه هستند؟
باید بگوییم که کراتین میتواند فواید بیشماری برای برخی افراد داشته باشد و با کمک به تولید پروتئین در بدن آنها موجب بهبود زندگیشان شود. در این مقاله همراه ما باشید تا با بررسی نحوه عملکرد و کاربردهای مکمل بدنسازی کراتین آشنا شویم و ببینیم این ماده چه فوایدی برای ما دارد.
آشنایی با نحوه عملکرد کراتین
پس از ورود کراتین به بدن مثل کراتین مونوهیدرات ، این ماده بهصورت فسفوکراتین (Phosphocreatine) در عضلات ذخیره میشود. با کمشدن انرژی بدن هنگام ورزش و نیاز به ATP (واحد انرژی بدن)، فسفوکراتین وارد عمل میشود و با ساخت این ماده، دوباره ذخایر آن را پر میکند؛ اینگونه، عضلات انرژی بیشتری برای ورزش و عضلهسازی دارند که به شما کمک میکند ساعتهای طولانیتری را به فعالیت بپردازید.
چگونه کراتین باعث افزایش حجم عضلات میشود؟
شاید شما هم شنیده باشید که مصرف کراتین به بدنسازان برای ساخت عضله کمک میکند؛ اما آیا واقعا این جمله درست است؟ این ماده چگونه به عضلات حجم میدهد؟ باید بگوییم که بله با مصرف کراتین حجم عضلات افزایش مییابند و عضلهسازی از مهمترین موارد استفاده از کراتین بهشمار میرود. درادامه به بررسی دلایل این موضوع میپردازیم.
کراتین به افزایش ذخیره آب در سلولهای عضلانی کمک میکند که منجر به بزرگترشدن عضلات شما میشود. در ابتدا، این اثر موقتی و تنها به دلیل افزایش میزان آب است؛ اما با گذشت زمان تاثیرات بلندمدتی از خود بهجا میگذارد. از دیگر دلایل حجیمشدن عضلات با کراتین میتوانیم به تاثیر این ماده بر افزایش سنتز پروتئین اشاره کنیم. پروتئین نقش موثری در بازسازی عضلات تخریبشده دارد که به ایجاد بافتهای جدید و افزایش حجم عضلات منجر میشود.
موارد استفاده از کراتین
کراتین بهعنوان یک مکمل ورزشی شناخته میشود و معمولا برای بهبود عملکرد ورزشی از آن استفاده میکنند؛ اما کاربردهای مکمل کراتین تنها به موارد ورزشی ختم نمیشود. باتوجهبه تحقیقات متعددی که برروی این ماده انجام شدهاست، کراتین میتواند تاثیرات خوبی بر بهبود عملکرد مغزی و قلبی-عروقی و سلامت سالمندان نیز داشته باشد. درادامه توضیحات بیشتری برای هریک از موارد استفاده از کراتین ارائه میکنیم.
تاثیرات کراتین در انواع ورزشها
پیشتر متوجه شدیم که کراتین برای افزایش حجم عضله در ورزش بدنسازی مناسب است؛ اما این تنها یک نمونه از تاثیرات کراتین بهشمار میرود. این ماده در ورزشهایی مانند وزنهبرداری، دوی سرعت، بسکتبال، بوکس و فوتبال نیز برای ورزشکاران کاربرد خوبی دارد؛ چراکه با افزایش انرژی بدن به بهبود عملکرد آنها هنگام انجام ورزشهای مختلف کمک شایانی میکند.
از دیگر تاثیرات کراتین بر بدن میتوانیم به بهبود سریعتر سلولهای عضلانی اشاره کنیم که به ورزشکاران کمک میکند مدتزمان کوتاهتری را به استراحت اختصاص دهند؛ اینگونه، آنها با افزایش تمرینات خود در زمان کمتری به مهارت و استقامت مدنظر دست مییابند. جالب است بدانید که براساس تحقیقات انجامشده، کراتین قدرت بدنی فرد در هنگام تمرینات ورزشی را ۵ تا ۱۵ درصد افزایش میدهد.
کراتین بهعنوان مکمل درمانی
تحقیقات اولیه برای مشخصکردن خاصیتهای درمانی کراتین انجام شدهاست که نشان میدهد این ماده میتواند به بهبود برخی بیماریهای نورولوژیک کمک کند؛ ازجمله این بیماریها میتوانیم به بیماری پارکینسون، ALS (بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک) و بیماریهای عضلانی اشاره کنیم. البته این تاثیرات بهصورت قطعی ثابت نشدهاند و همچنان تحقیقاتی درحال انجام هستند.
کمک به بهبود عملکرد مغزی و قلبی-عروقی
تحقیقات انجامشده نشان میدهند که یکی دیگر از موارد استفاده از کراتین میتواند برای بهبود عملکرد مغز و درمان برخی بیماریهای آن باشد؛ چراکه کراتین با تولید ATP ذخایر انرژی مغز را نیز افزایش میدهد. همچنین، در برخی مواقع این ماده ممکن است برای بیماران قلبی نیز مناسب باشد و به افزایش توانایی قلب و بهبود جریان خون کمک کند.
پشتیبانی از سلامت سالمندان
یکی از بهترین گزینههای سالمندان برای حفظ قدرت و حجم عضلات خود، مصرف کراتین است. سالمندان در کنار استفاده از این ماده میتوانند به انجام برخی ورزشهای استقامتی سبک نیز بپردازند تا تاثیرات آن چند برابر شود.
آیا همه میتوانند از کراتین استفاده کنند؟
پیشتر با موارد استفاده از کراتین و تاثیرات آن آشنا شدیم؛ اما باید بدانید که محدودیتهایی در استفاده از این ماده وجود دارد و برای همه افراد مناسب نیست؛ بهعنوان مثال، مصرف کراتین به افرادی که از بیماریهای کلیوی رنج میبرند توصیه نمیشود. همچنین، این ماده برای کودکان، نوجوانان و زنان باردار یا شیرده نیز مناسب نیست.
بهترین زمان برای مصرف کراتین
باتوجهبه برخی تحقیقات، مصرف کراتین در زمانهایی مشخص میتواند تاثیرات آن را بیشتر کند. پس از ورزش بهعنوان بهترین وقت برای مصرف این ماده شناخته میشود که به جذب بیشتر آن و ریکاوری سریعتر شما کمک میکند؛ البته برخی نیز قبل از ورزش را برای مصرف کراتین انتخاب میکنند تا بتوانند فعالیتهای سنگینتری انجام دهند. استفاده از این ماده در هر دوی این زمانها نیز میتواند گزینه مناسبی باشد.
توجه داشته باشید که تداوم در مصرف حتی از زمان آن نیز مهمتر است؛ چراکه این ماده تاثیراتی طولانیمدت بر بدن شما دارد و با مصرف روزانه آن میتوانید بهمرور زمان سطح کراتین را در سلولهای عضلات خود افزایش دهید. استفاده از این ماده همراه با غذاهای پروتئینی نیز پیشنهاد میشود.
تهیه بهترین مکمل کراتین اصل
در این مقاله مهمترین کاربردهای مکمل کراتین را شرح دادیم و به بررسی نحوه تاثیرگذاری این ماده بر بدن پرداختیم؛ ازجمله اصلیترین موارد استفاده از کراتین میتوانیم به عضلهسازی، افزایش تواناییهای بدنی، بهبود عملکرد قلب و مغز و حفظ سلامتی برای سالمندان اشاره کنیم. این ماده با ایجاد ATP در عضلات، به حفظ انرژی و افزایش حجم آنها کمک شایانی میکند و یکی از بهترین انتخابها برای هر ورزشکار محسوب میشود. اگر قصد خرید مکمل این ماده را دارید، میتوانید به داروخانههای معتبر سراسر کشور مراجعه کنید. جالب است بدانید داروچی بهعنوان یکی از بهترین داروخانههای گیلان شناخته میشود که محصولات خود را بهصورت آنلاین نیز بهفروش میرساند. شما میتوانید با مراجعه به سایت این داروخانه محصولات آن را ببینید و بهترین مکملها را با کمترین قیمت تهیه کنید.