مقدمه
ناتوانی و وابسته بودن افراد به دیگران میتواند برای خود افراد و اطرافیان بسیار سخت باشد. این در حالی است که با اقدامات پیشگیری کننده زیادی میتوان از وابستگی و ناتوانی جلوگیری کرد. کاردرمانی یکی از شاخههای علوم پزشکی است که در آن مجموعه اقدامات مختلفی برای ایجاد استقلال و کاهش وابستگی افراد انجام میشوند. کاردرمانی به واسطه تاثیری که روی سبک زندگی افراد میگذارد، میتواند برای جلوگیری از ناتوانی و حفظ سلامتی بسیار مفید باشد. برای آشنایی بیشتر با تاثیرات و اهمیت کاردرمانی و اهمیت انجام آن، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
اهمیت کاردرمانی برای جلوگیری از ناتوانی و حفظ سلامتی
کار درمانی چیست؟
عدهای از مردم تصور میکنند که کار درمانی مشابه با فیزیوتراپی، اقداماتی است که به صورت فیزیکی انجام میشوند؛ اما واقعیت این است که این شاخه از توانبخشی یک رشته کل نگر است که به تمامی ابعاد روحی، ذهنی و جسمی توجه میکند. بنابراین، اقداماتی که برای کار درمانی انجام میشوند، صرفا اقدامات جسمی و فیزیکی نیستند؛ بلکه میتوانند ذهن، روح و جسم را به صورت همزمان در برگیرند. متخصص کار درمان باید با توجه به مشکلات جسمی و روحی فرد، اقدامات درمانی مناسب را برای او در نظر بگیرد تا علاوه بر رفع مشکلات سلامتی، بتوان شاهد بهبود سبک زندگی و کاهش وابستگی افراد نیز بود.
انواع کاردرمانی و اهداف انجام آنها
اهمیت کاردرمانی در حوزههای مختلف زمانی افزایش پیدا میکند که فرد در زندگی خود ناتوان به نظر برسد. این ناتوانی صرفا به دلایل محدودیتهای فیزیکی و حرکتی نیست. ممکن است یک فرد حتی با وجود توانایی حرکتی، قادر به انجام فعالیتها به دلیل مشکلات ذهنی نباشد. از این جهت، کار درمانی به عنوان یک شاخه مهم در حوزه توانبخشی میتواند جسم، روح و ذهن را تحت پوشش خود قرار بدهد. بنابراین، انواع کاردرمانی را میتوان بسته به هدف مورد نظر به سه بخش زیر تقسیمبندی نمود.
کاردرمانی جسمی
یکی از مهمترین انواع کاردرمانی، کاردرمانی جسمی است که در آن افراد به دلیل ضعف حرکتی، اختلالات عصب شناختی و مشکلات ارتوپدی خود تحت درمان قرار میگیرند. اقدامات درمانی در این حوزه شامل فعالیتهای ورزشی و کنترلی هستند.
کاردرمانی ذهنی
اهمیت کاردرمانی بیشتر در حوزههای ذهنی بیشتر به کودکان مربوط میشود. کودکانی که قدرت حل مسئله ندارند. ادراک و قضاوت آنها دچار مشکل است یا نمیتوانند استدلال کنند، باید تحت نظر کاردرمان قرار بگیرند. کاردرمانی ذهنی با هدف قرار دادن این مشکلات، نقش بسیار مهمی را در درمان مشکلات ذهنی دارد.
کاردرمانی روانی
آخرین نوع کاردرمانی، کاردرمانی روانی است. افرادی که مشکلات رفتاری و اختلالات روانی مختلف مانند اختلالات خلقی و افسردگی، هذیان، توهم و ... دارند، میتوانند با کمک کاردرمانگر، مشکل خود را برطرف کنند و سطح وابستگی و ناتوانی خود را به حداقل برسانند.
اهمیت کاردرمانی برای جلوگیری از ناتوانی
اهمیت کاردرمانی برای جلوگیری از ناتوانی و حفظ سلامتی جسمی
ناتوانی یکی از مهمترین علتهای بروز افسردگی در سنین مختلف است. متاسفانه این مشکل پیر و جوان نمیشناسد و حتی در یک دوره کوتاه میتواند فرد را از زندگی جدا کند. افراد بسیار کمی در جهان وجود دارند که میتوانند با ناتوانی و وابستگی خود کنار بیایند و این یعنی اینکه اگر شما و اطرافیانتان نیز نتوانید ناتوانی و مشکلات خود را تحمل کنید، جای نگرانی نیست. اعتماد به نفسی که به دلیل وابستگی از بین میرود، میتواند تاثیر بسیار منفی روی سلامت روح و روان شما داشته باشد. در این زمان است که حتی اگر جسم اراده کند، ذهن و روح اجازه فعالیت و ادامه سبک زندگی سالم را نخواهند داد.
کاردرمانی یکی از اقداماتی است که میتواند برای جلوگیری از ناتوانی انجام شود. اقداماتی که هم ذهن و هم جسم شما را پوشش میدهند و اجازه نمیدهند به دلیل بیماری موقتی و یا حتی دائمی، اعتماد به نفس خود را از دست دهید. مجموعه تکنیکهایی که در کاردرمانی برای بیماران انجام میشوند، میتوانند باعث بهبود سبک زندگی و ایجاد ارتباطات بهتر اجتماعی شوند. در نهایت با توجه به شرایط فردی، کار درمانی میتواند به کنترل علائم کمک کند و تا حد ممکن، ناتوانی و وابستگی را افزایش دور کند.
اهمیت کاردرمانی برای پیشگیری از ناتوانی
برای درک بهتر این موضوع، باید ناتوانی را دقیقتر شرح دهیم. طبق منابع جهانی، ناتوانی به شرایطی گفته میشود که انجام برخی از فعالیتها و یا ارتباطات توسط فرد با مشکل و دشواری بسیار زیادی همراه باشد. حال این موضوع میتواند مرتبط با مشکلات جسمی، ذهنی و یا روحی باشد. کاردرمانی برای پیشگیری از ناتوانی پس از اتفاقات مختلف، مفید است. به طور مثال، فردی که تحت تاثیر سکته مغزی با محدودیتهای حرکتی مواجه شده است؛ شاید در ماههای ابتدایی بیشتر با محدودیت جسمی مواجه باشد؛ اما این محدودیت منجر به وابستگی و ایجاد ناتوانی روحی و ذهنی نیز خواهد شد.
اهمیت کاردرمانی برای پیشگیری از شدت گرفتن مشکلات فرد بهتر درک میشود. در واقع میتوان برای پیشگیری از ناتوانی ذهنی و روحی از همان ابتدای بروز این اتفاق، تا حد زیادی به رفع وابستگی فرد پس از بهبودی جسمی کمک کرد. فارغ از بیماران، افرادی که به دلیل کهولت سن و سالمندی دچار محدودیتهایی هستند نیز میتوانند از کاردرمانی برای جلوگیری از ناتوانی بهره بگیرند. در این صورت احتمال وابستگی این افراد به حداقل خواهد رسید.
اهمیت کاردرمانی برای حفظ سلامتی و درمان
از مبحث پیشگیری که بگذریم، باید به تاثیر و اهمیت کار درمانی در اندیشه روی حفظ سلامتی و درمان بپردازیم. اقداماتی که بدین منظور انجام میشوند، میتوانند درمانکننده نیز باشند. کلیه مشکلات جسمی، ذهنی و روحی به لطف اقدامات درمانی برطرف میشوند و میتوان علائم و مشکلات رایج را نیز کنترل نمود.
یک کاردرمانگر حرفهای میتواند مرحله به مرحله به حفظ سلامتی افراد کمک کند. در قدم اول محدودیت اصلی فرد که باعث ناتوانی و وابستگی میشود تحت درمان قرار میگیرد و در کنار آن، اقدامات درمانی برای حفظ سلامتی انجام خواهند شد. نتیجه مراجعه به کاردرمانی یک فرد سالم از نظر ذهنی، روحی و جسمی خواهد بود؛ حتی با وجود محدودیتهایی که فرد به دلیل ابتلا به بیماریهای خاص دارد.
اهمیت کاردرمانی برای سالمندان
بهترین مرکز کار درمانی و تاثیر آن در حفظ سلامت افراد
اهمیت کاردرمانی موضوعی است که حتما باید به آن پرداخت تا در جامعه امروزی مردم درک بهتری از این موضوع داشته باشند. مراجعه به بهترین مرکز توانبخشی برای دریافت تکنیکهای مناسب درمانی اهمیت بسیار زیادی دارد. مرکز توانبخشی رها به عنوان بهترین مرکز کار درمانی در شهریار و اندیشه تهران، خدمات مناسبی را به ردههای سنی مختلف اعم از نوزاد، کودک، بزرگسال و سالمند ارائه میکند. در صورت نیاز به حفظ سلامتی و جلوگیری از ناتوانی و وابستگی در هر رده سنی، میتوانید با این مجموعه در ارتباط باشید.