به قلم : دکتر مینا کاویانی ؛ کارشناس مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور
تحریریه زندگی آنلاین : سلامت زنان به عنوان نیمی از جامعه و نیروی مولدی که نسل آینده را از نظر جسمانی و روحی پرورش می دهند، بر هیچ کس پوشیده نیست؛ آنان در طول زندگی خود چهار دوره حیاتی را پشت سر می گذارند که تامین سلامت این قشر برای داشتن جامعه سالم ضروری است.اهمیت سلامت زنان در ساختار جامعه سبب شده تا هفته ای به در ایران به این موضوع اختصاص یابد زیرا زنان در دوره های مختلف زندگی نیازهای متعددی دارند و محوریت آنان در خانواده اهمیت سلامت آنان را دوچندان می کند.
نقش تغذیه در کل دوران زندگی بانوان
یکی از موضوعات مهم در تامین سلامت زنان، تغذیه صحیح و سالم آنان است؛ تغذیه ناکافی و استفاده از سوختهای پخت و پز ناایمن، بار منفی بیشتری را بر سلامت زنان و دختران وارد میکند. یکی از مهمترین عواملی که در تمامی دورانسلامت زنان را تحت تاثیر قرار میدهد تغذیه است، به طور مثال در دوران بلوغ و نوجوانی دختران توجه به دریافت میزان کافی آهن خصوصا از منابع غذایی آهن با منشاء حیوانی نظیر انواع گوشت قرمز بسیار مهم است، ضمن اینکه در صورت لزوم باید از مکمل آهن طبق نظر پزشک استفاده شود.
تغذیه دوران بلوغ و رشد قد
برای رشد به ویژه رشد قدی نیاز به دریافت مقادیر کافی از مواد مغذی شامل پروتئین با کیفیت بالا، کربوهیدراتهای سبوسدار، چربیهای دارای اسیدهای چرب ضروری، مواد معدنی مانند کلسیم، روی و آهن و انواع ویتامینهای محلول در چربی (A, D, E, K) و محلول در آب (ویتامینهای گروه B و ویتامین C) است، از طریق داشتن برنامه غذایی صحیح این مواد غذایی قابل تامین است.
با توجه به دوره بلوغ و تغییرات هورمونی، دختران نوجوان معمولا دچار جوشهای پوستی میشوند و شاید نگرانیهایی را از جهت زیبایی پیدا کنند، باید گفت میوهها و سبزیهای تازه میتوانند ضمن تامین ویتامینها و مواد مورد نیاز، به تامین آب و شادابی پوست کمک کنند ضمن اینکه با داشتن فیبر غذایی از اضافهوزن و چاقی نیز پیشگیری میکنند.
بیشتربخوانید:
تغذیه دوران بارداری وشیردهی
دوران بارداری یکی از دورانهایی است که در آن بدن یک زن در شرایط استرس فیزیولوژیک قرار میگیرد، در این دوران نیازهای تغذیهای زنان به گونهای است که علاوه بر حفظ سلامت مادر، مواد مغذی مورد نیاز جنین نیز باید تامین شود تا این دوره به سلامت طی شود، البته این به معنی دو برابر شدن مواد غذایی مصرفی مادر از ابتدای بارداری نیست. به حداقل رساندن مصرف قندهای ساده و مواد غذایی حاوی آن، پرهیز از مصرف نمک اضافی و مواد غذایی و تنقلات حاوی نمک، مصرف منابع فیبر غذایی مانند غلات سبوسدار، سبزیها و میوهها که به رفع مشکلاتی نظیر یبوست کمک میکند، نوشیدن مقدار کافی آب و مایعات سالم مانند آبمیوه تازه طبیعی نیز از جمله مواردی بود که کارشناس مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور بر ضرورت استفاده از آن تاکید کرد.
یکی از مهمترین ویتامینهای گروه B که در ساخت و تکمیل لوله عصبی جنین نقش دارد، اسید فولیک است. از اصلیترین منابع اسید فولیک میتوان به سبزیهای برگسبز و کلم بروکلی اشاره کرد که باید در برنامه غذایی مادر گنجانده شود. یکی دیگر از مهمترین مواد معدنی ضروری برای رشد مغز جنین، “ید” است، زنان باردار باید برای تامین ید کافی ماهی و غذاهای دریایی را در برنامه غذایی خود بگنجانند و ضمن پرهیز از زیادهروی در مصرف نمک، تنها از نمک تصفیهشده یددار استفاده کنند. زنان پیش از ورود به دوران بارداری بهتر است به وزن سالم برسند تا دچار مشکلات ناشی از آن نظیر دیابت بارداری نشوند.
ترکیب شیر هر مادری متناسب با نیازهای تغذیهای نوزاد او است، برای مثال شیر مادری که نوزاد نارس به دنیا آورده دارای پروتئین بیشتری نسبت به شیر مادر نوزاد به موقع متولد شده است، زیرا او باید خارج از رحم کمبود رشد خود را جبران کند. شیر مادر مواد ایمنیزا دارد که برای تقویت سیستم ایمنی نوزاد که به ویژه در چند روز اول تولد بسیار مهم است را داراست، از اینرو برقراری تماس مادر و نوزاد در همان ساعت اول تولد و نوشیدن آغوز توسط نوزاد بسیار مهم است، ضمن اینکه شیر مادر به تنظیم فلور میکروبی دستگاه گوارش نوزاد کمک میکند.
بیشتر بخوانید:
اولویتهای تغذیهای زنان کدامند؟
در شش ماه اول زندگی تغذیه شیرخوار تنها با شیر مادر است، تغذیه مادر به طور مستقیم با ترکیب شیر او مرتبط است، از این رو برنامه غذایی مادر باید بهگونهای باشد که ضمن تامین نیازهای مادر، انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای تولید شیر را تامین کند که مصرف آب و مایعات کافی توسط مادر هم بسیار مهم است.از آنجایی که تولید شیر مستلزم صرف انرژی در بدن مادر است، بخشی از چربیهای ذخیره بدن مادر در دوران شیردهی صرف تولید شیر میشود و به این ترتیب به تناسب اندام مادر پس از زایمان کمک خواهد کرد.
تغذیه دوران میانسالی بانوان
خاتمه دوران باروری به طور معمول در میانسالی زنان رخ میدهد. این امر در نتیجه تغییرات هورمونهای جنسی مانند استروژن انجام میشود و باعث ایجاد تغییراتی در ترکیب بدن او میشود، یکی از این تغییرات، کاهش تراکم استخوانهاست که زمینه ساز بروز بیماری پوکی استخوان یا استئوپروز است، به همین جهت توجه به دریافت منابع غذایی کلسیم (شیر و فرآوردههای کمچرب آن و مغزدانهها)، قرارگیری در برابر نور خورشید، مصرف مواد غذایی غنیشده با ویتامینD و مکمل آن) و انجام فعالیت بدنی توصیه میشود.
بعضی از مواد غذایی گیاهی مانند سویا و فرآوردههای آن دارای ترکیباتی مشابه هورمونهای جنسی زنانه هستند که به آنها فیتواستروژن میگویند، به نظر میرسد مصرف این مواد غذایی در حد اعتدال میتواند برخی علامتهای یائسگی را کاهش دهد، هرچند اثرات آن کاملا اثبات نشده است.
تاثیر دیگر کاهش استروژن، افزایش چربیهای بد خون یا LDL-c و کاهش چربیهای مفید خون یا HDL-c است که یک زن را در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی وعروقی و سرطان قرار میدهد. برای حفظ سلامت و کاهش خطر بروز بیماریها توصیه میشود زنان در برنامه غذایی روزانه خود از غلات کامل سبوسدار، میوه ها و سبزی های تازه، منابع پروتئینی کمچرب یا بدون چربی، شیر و فرآوردههای کمچرب آن یا نوشیدنیهای سویا استفاده کرده و همواره با داشتن فعالیت بدنی، وزن خود را در محدوده سلامت حفظ کنند.
بیشتر بخوانید:
تغذیه در دوران یائسگی
ناباروری در زنان و مکمل های غذایی