تقویم هفته به هفته بارداری
فرزانه درویشی؛ کارشناسی ارشد مامایی، عضو انجمن علمی مامایی ایران
16 هفته از دوران شیرین بارداری پشت سر هم گذشت؛ در این مدت برخی از مادران با حس تردید از ادامه بارداری، برخی نیز با حس اضطراب و ترس از سقط شدن جنین و برخی هم با شادمانی و نگاهی خوشبینانه نسبت به بارداری خود مواجه شدند؛ اکنون با وارد شدن به ماه پنجم و تجربه لذتبخش و بیسابقه حرکات فرزند کوچک خود در این ماه، حس شیرین و با شکوه مادری، حس مشترک بین تمام مادران است.
هفته 17 بارداری
جنین
یکی از مهمترین ویژگیهای جنین در طول هفته پیش رو قابلیت تحرک مفاصل، شنیدن صداهای خارجی و واکنش محسوس به آنهاست.
صحبت و نجواهای پدر و مادر در این دوران در تکامل بعد عاطفی و رفتاری کودک مؤثر واقع میشود و کودک از بدو تولد با صدای والدین خود آشناست و با آن آرام میگیرد.
مادر
اکثر مادرانی که سابقه یک مورد بارداری و زایمان را داشتهاند، در طول این هفته موفق به درک حرکات ریز و تلنگر مانند کودک خود میشوند.
با شروع ماه پنجم و بزرگ شدن بیش از پیش رحم و همچنین با تأثیر هورمونهای بارداری اکثر اندامها و دستگاههای بدن دچار تغییرات واضحی در عملکرد طبیعی خود میشوند.
با شروع هفته هفدهم تا پایان بارداری یک مادر باردار ممکن است به دفعات با یبوست و سوزش سر دل مواجه شود به ویژه اگر قبل از بارداری سابقه مشکلات گوارشی را داشته باشد.
افزایش اشتها و به طبع آن افزایش وزن از دیگر خصوصیات مادر در این هفته از بارداری است؛ زیرا مادر در سه ماهه دوم و به ویژه در ماه پنجم از برخی علائم زجر آور بارداری مانند تهوع و استفراغ رهایی مییابد.
هفته 18 بارداری
جنین
فرزند کوچک شما در این هفته به طور تقریبی 14 سانتیمتر طول و 220 گرم وزن دارد.
در این هفته کلیههای او بین 14-7 میلیلیتر در روز ادرار تولید میکنند.
پوست به قدری نازک و شفاف است که به راحتی عروق خونی را نمایان میکند.
حسهای محیطی کودک مثل حس شنوایی، بینایی، بویایی و چشایی در این سن تکاملیافته تر میشود.
از هفته 18 بارداری به بعد میتوانید صدای دلنشین ضربان قلب فرزندتان را به کمک گوشیها و یا دستگاههای مخصوص مامایی بشنوید.
مادر
این هفته برای مادران نخستزا یک هفته طلایی است چون اکثر آنها برای اولین بار حرکات کودک خود را احساس میکنند.
احساس حرکات جنین از مادری به مادر دیگر متفاوت است؛ برخی از مادران به زمان بیشتری برای درک حرکات جنین خود نیاز دارند.
در هفته هجدهم از دیدگاه اطرافیان مشخصات ظاهری و فیزیکی یک زن باردار را پیدا خواهید کرد.
از این سن بارداری به دلیل بزرگ شدن شکم به فکر تهیه لباسهای مخصوص دوران بارداری خود باشید.
اگر تاکنون خوابیدن به پهلوی چپ برایتان مشکل بوده است از این سن بارداری این عادت را در خود تقویت کنید زیرا اگر به پشت بخوابید رحم بزرگ شما بر روی عروق خونرسان به جنین فشار وارد میکند و از انتقال اکسیژن و خونرسانی به جنین جلوگیری میکند اما در وضعیت خوابیده به پهلوی چپ خونرسانی به کودک شما در بیشترین حالت ممکن صورت میگیرد.
در این هفته جهت شرکت در کلاسهای آمادگی برای زایمان برنامهریزی کنید.
هفته 19 بارداری
جنین
جنین در این هفته تقریباً 15 سانتیمتر طول و 260 گرم وزن دارد.
در این سن بارداری یک لایه چربی سفید به نام ورنیکس جهت حفاظت از پوست بدن جنین در برابر صدمات در سرتاسر بدن تشکیل میشود.
مادر
در این هفته سنگینی و فشار رحم بر اندام تحتانی و لگن به ویژه در مادرانی که به صورت طولانی در وضعیت ایستاده قرار میگیرند، زمینه را برای بروز و تشدید واریسهای پا و در برخی موارد واریسهای اندام تناسلی فراهم میکند.
هفته 20 بارداری
جنین
در هفته 20 بارداری مسافر کوچک در میانه مسیر بارداری قرار گرفته است.
در این هفته در جنینهای دختر حفره نهایی رحم و واژن به طور کامل شکل میگیرد و در تخمدان وی حدود 6 میلیون تخمک وجود دارد که در هنگام تولد به حدود 2 میلیون کاهش مییابد.
در این مرحله وزن فرزند شما به حدود 300 گرم رسیده است. وزن جنین از هفته 20 به صورت خطی افزایش مییابد.
از این هفته به بعد جنین تقریباً در هر دقیقه حرکت میکند، شفافیت پوست او به مراتب کاهش پیدا میکند و موهای ظریف و کرکی شکلی به نام لانوگو تمام بدن او را میپوشاند و تعدادی مو نیز در پوست سر آشکار میشود.
مادر
در هفته 20، رحم به طور تقریبی در موازات ناف قرار میگیرد. به دلیل بزرگ شدن شکم و سینهها و کشیده شدن پوست روی آنها، ترکهای پوستی صورتی رنگی بر روی آنها ایجاد میشود؛ این ترکها موقتی بوده و بعد از زایمان از بین میروند.
در این سن بارداری حرکات جنین برای مادر محسوستر بوده و اکثریت مادران پس از رسیدن به این سن بارداری موفق به درک حرکات میشوند، بدیهی است در صورت عدم احساس حرکات در این سن حتما به متخصصین زنان یا مامایی مراجعه کنید.