Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
پنجشنبه 13 اردیبهشت 1403 - 04:30

21
اسفند
لزوم فرهنگ سازی تقبیح سقط جنین

لزوم فرهنگ سازی تقبیح سقط جنین

سقط عمدی جنین در حالی سالانه چندین برابر فوتی‌ها در تصادفات کشور، انسان‌های بی‌گناه را به مرگ محکوم می‌کند که به گفته یک کارشناس جمعیت‌شناسی، رفع این معضل بیش از هرچیز نیازمند فرهنگ‌سازی برای خانواده‌ها

تحریریه زندگی آنلاین : سقط عمدی جنین در حالی سالانه چندین برابر فوتی‌ها در تصادفات کشور، انسان‌های بی‌گناه را به مرگ محکوم می‌کند که به گفته یک کارشناس جمعیت‌شناسی، رفع این معضل بیش از هرچیز نیازمند فرهنگ‌سازی برای خانواده‌ها و عزم در اجرای قوانین است تا این جنایت، آسان تلقی نشود. سقط جنین یکی از غم انگیزترین پایان‌ها برای زندگی انسانی است که پیش از آغاز حیات جسمانی آغاز می‌شود؛ انسانی بی‌گناه که هنوز طعم زندگی را نچشیده، به محاق مرگ گرفتار می‌شود و راه فنا و نیستی را در پیش می‌گیرد.در نکوهش سقط جنین اینکه همه ادیان و فرهنگ‌ها آن را قتل عمد دانسته و آن را نکوهیده‌اند؛ علاوه بر آن کشورهای مختلف مقررات متعددی در این زمینه وضع کرده‌اند؛ به‌طوری که حتی در کشورهای مدعی آزادی بیان و رعایت حقوق زنان نیز آزادی سقط جنین محل چالش بین گروه‌های موافق و مخالف است و اغلب دولت‌ها با آزادی سقط جنین به دلیل آثار زیانبار اجتماعی و جمعیتی آن از سویی و تحت تاثیر قرار دادن سلامت مادران و حتی امکان از بین رفتن باروری آنان مخالفت کرده اند.در ایران نیز سقط جنین ممنوع است و در موارد خاص با رأی دادگاه در کمیسیون مربوطه در پزشکی قانونی مجوز سقط داده می شود.در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز بحث سقط جنین به دلیل تاثیر آن بر نرخ باروری و هرم جمعیتی کشور مورد توجه قرار گرفته و مطابق ماده ۵۶ این قانون، سقط جنین ممنوع و از جرایم دارای جنبه عمومی است و طبق مواد ۷۱۶ تا ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی و مواد این قانون، مستوجب مجازات دیه، حبس و ابطال پروانه پزشکی است.

بیشتربخوانید:

سقط جنین به مثابه یک قتل است

در لایحه برنامه هفتم توسعه نیز ذیل جدولی که برای حوزه زن، خانواده و جمعیت تدوین شده، قرار است برنامه‌ریزی در این زمینه به گونه‌ای صورت گیرد تا در پایان این برنامه پنج‌ساله میزان سقط جنین حداقل ۳۰ درصد نسبت به سال نخست اجرای برنامه کاهش یابد.با این وصف و در شرایطی که قانون، حمایت جدی از خانواده و جوانی جمعیت را در پیش گرفته اما غفلت از فرهنگ سازی در این زمینه و اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی، برخی خانواده‌ها را به سمت سقط‌ جنین سوق می‌دهد.

حسین مروتی کارشناس جمعیت در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا درباره لزوم فرهنگ‌سازی برای پیشگیری از سقط جنین گفت: بر اساس آمار، در حالی که سالانه ۱۸ تا ۱۹ هزار شهروند در حوادث رانندگی جاده‌ای، جان خود را از دست می‌دهند، مطابق آمار وزارت بهداشت سالانه ۲۵۰ هزار سقط غیرقانونی نیز در کشور رخ می‌دهد؛ این عدد فاجعه‌ای است که اتفاق می‌افتد و مطالعات مختلف حتی اعداد مختلفی را ارائه داده‌اند. به گفته وی، در سقط جنین به عموم مردم اعلام نمی‌شود که اقدام حرام انجام می‌دهند و در واقع؛ قتل یک انسان بی‌گناه و انسانی که نمی‌تواند از خود حمایت کند و خونخواهی ندارد، انجام می‌شود. مروتی با انتقاد از اینکه به موضوع سقط‌ جنین به‌عنوان یک موضوع طبیعی و عادی نگاه می‌شود در حالی که یک فاجعه و یک قتل اتفاق می‌افتد، اظهار داشت: این موضوع موجب خطرات و بیماری‌های بسیاری برای جان مادر است و سلامت او را تهدید می‌کند همچنین ممکن است موجب ناباروری در مادر شود. وی با بیان اینکه اخلاق در این مساله نادیده گرفته شده است، تاکید کرد: هنگامی که سقط در سه ماهه دوم اتفاق بیفتد باید عمل کورتاژ انجام شود و جنین به شکل تکه تکه خارج شود که این موضوع با سهل‌انگاری مواجه شده است.
مروتی با بیان اینکه درصد فوق العاده کمی از سقط جنین سالیانه مرتبط با روابط خارج از شرع است، گفت: در بیشتر موارد سقط جنین، پدر و مادر تصمیم می‌گیرند که جنین را از بین ببرند و حقیقت این است که در این گستره، کار فرهنگی انجام نشده است.
این جمعیت شناس با بیان اینکه کار جدی فرهنگی باید در این زمینه انجام شود و قانونی که در شأن جامعه اسلامی باشد، اجرا شود، افزود: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت قانون بسیار خوب و مترقی است اما به خوبی اجرا نمی‌شود؛ هم از طرف دولت و هم از طرف قوه قضاییه و پزشکی قانونی همراهی مناسبی برای اجرا انجام نشده است. وی ادامه داد: در این حوزه ضعف قانون نداریم بلکه ضعف اجرا داریم؛ اگر همراهی انجام شود و ابعاد این جنایت آسان تلقی نشود، مشکلات این حوزه نیز کاهش می‌یابد.

بیشتربخوانید:

راهکارهای طلایی برای پیشگیری از سقط جنین

 

 

 

 

برنامه‌ریزی دولت برای فرهنگ سازی در زمینه جلوگیری از سقط جنین

همونطور که در ابتدا گفته شد، پیشگیری از سقط عمدی جنین با توافق پدر و مادر، بخش عمده‌ای از سقط جنین در کشور را تشکیل می‌دهد؛ موضوعی که بنا به گفته مدیر اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، این رقم حضور ۶۰ درصد موارد را در برمی‌گیرد و از این رو، کارگروه پیشگیری و مقابله با قتل عمدی جنین در قرارگاه جوانی جمعیت تشکیل شده است. صابر جباری فاروجی در این زمینه معتقد است که بر خلاف تصور عمومی، علت اصلی سقط جنین مشکلات اقتصادی نیست، افزود: بر اساس نتایج آخرین پژوهش‌ها، سه دلیل اصلی سقط عمدی جنین ابتدا نخواستن فرزند، سپس مسائل اقتصادی و در آخر بی‌موقع بودن زمان بارداری است؛ بنابراین باید در زمینه فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به خانواده‌ها نه فقط مادران بیشتر تلاش شود.

مدیر اداره جوانی جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت تاکید کرد که این وزارتخانه با رویکرد استفاده از ظرفیت‌های مردمی در زمینه‌ پیشگیری از سقط عمدی جنین با تشکل‌های مردم نهاد همکاری می‌کند. البته باید این نکته را بیان کرد که دولت سیزدهم بنا را بر کار فرهنگی نهاده است؛ در این راستا ستاد ملی جمعیت مرداد امسال مصوبه‌ای مبنی بر حمایت دولت از گروه‌های مخالف سقط جنین داشت؛ انسیه خزعلی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در توضیح اهمیت این مصوبه گفته بود که یکی از برنامه‌های دولت این است که تا جایی که می‌تواند با کار فرهنگی از سقط جنین جلو کند.

به اعتقاد وی، یکی از سکوهای ورود دولت به مساله جوانی جمعیت، موضوع سقط جنین است که بخشی از آن به دلیل مسائل اقتصادی و برخی به دلایل فرهنگی است؛ بنابراین هرقدر که می‌توانیم به لحاظ معنوی، مادی و اداری از گروه‌های فرهنگی حمایت و پشتیبانی می‌کنیم. خزعلی با بیان اینکه امکانات اتصال گروه‌های مخالف سقط جنین به مراکز بهداشتی را پیگیری می‌کنیم، تصریح کرد: البته تا قبل از این مصوبه، حمایت‌هایی که این گروه‌ها لازم دارند، داشتیم و پیگیر آن هستیم.

رییس جمهور در امور زنان و خانواده، آمار غیررسمی سقط جنین را سالانه ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار مورد عنوان کرد و افزود: این آمار وحشتناک است؛ می‌توان از بخشی از آن جلوگیری کرد و این مصوبه می‌تواند بسیار مفید باشد. به گفته خزعلی، پشتیبانی از این جمعیت‌ها، به صورت مردمی و فرهنگی، بهترین کاری است که در دستور کار دولت است؛ باید هم آن را ترویج کرد و هم از مردم خواست که به این گروه‌ها ملحق شوند.

در این راستا ستاد ملی جمعیت مرداد امسال در مصوبه‌ای، رسانه ملی را موظف کرد به‌منظور فرهنگ‌سازی و تلاش برای جلوگیری از سقط جنین و تبیین تبعات تک‌فرزندی در جامعه، سالانه حداقل یک سریال در تقبیح سقط جنین و عوارض آن بسازد؛ وزارت ورزش و جوانان و سازمان تبلیغات اسلامی نیز مکلف شدند از گروه‌های مردمی فعال در جلوگیری از سقط جنین حمایت کرده و نسبت به فرهنگ‌سازی برای تبدیل موارد تک‌فرزندی به دوفرزندی و بیشتر و همچنین تقبیح بی‌فرزندی اقدام کنند.

بیشتربخوانید:

 

طرح نفس گامی برای آگاهی مادران

علاوه بر اقدامات حقوقی و فرهنگ سازی برای مقابله با سقط جنین، وزارت بهداشت نیز طرح نفس (نجات فرزندان سقط) را در دست اجرا دارد که به گفته حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، «برخی از انواع سقط جنین‌ها به‌دلیل شرایط و بیماری‌های مادر یا جنین پس از بررسی پزشکی قانونی صورت می‌گیرد اما برخی از انواع سقط جنین ها عمدی است و خانواده به‌دلایل مختلف از جمله مسائل فرهنگی، اقتصادی و... به‌دنبال سقط جنین هستند. این خانواده‌ها آگاهی ندارند که سقط جنین در واقع گرفتن جان یک انسان است و به احکام شرعی آن هم واقف نیستند. در طرح نفس به این دسته از زوجین، خدمات مشاوره‌ای ارائه می‌شود تا از سقط جنین منصرف شوند.»

 

تعداد بازديد: 41 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست ؟

فیلم روز
تصویر روز