افسردگی پس از زایمان پدر
در پدرها هم در سال اول شیوع حدود 10 درصد است.
فاكتورهای خطر در پدر
1- سابقه اضطراب و افسردگی در خود یا خانواده
2- مشكلات با همسر
3-داشتن فرزندان دیگر
ارتباطی بین این افسردگی در مرد با افسردگی پس از زایمان همسر (خانمش) وجود ندارد و فرزند پدرانی كه دچار این نوعی افسردگی میشوند در معرض اختلالات رشدی هستند.
مثل hyper active بودن بچه در 4 سالگی پاتوژتر پس از زایمان نا شناخته است تغییرات هورمونی (ژنتیك) حوادث مهم زندگی موثراند هورمون شامل استروژن، پروژسترون هورمن تیرویید، تستوسترون، هورمن كورتیكو تروپین و كورتیزول میباشد.
خانمی كه سابقه افسردگی بعد از زایمان دارد ممكن است به صورت غیر معمول نسبت به افت هورمونی واكنش نشان دهد. یعنی فعالیت ژنهایهای مخصوص هیپوکامپ در مغز شان به افت استروژن بعد از تولد متفاوت و حساس است.
علایم بالینی تغییرات در خواب، انرژی، حوصله، وزن، میل جنسی كه بعد از زایمان نرمان هم وجود دارد.
عدم تمایل به غذا و نیز بیخوابی وقتی بچه خواب است خستگی در حدی كه ساعتها دلش بخواهد در رختخواب بماند. و علایمی دیگر مثل اضطراب، ترس، عصبانیت، تحریكپذیری، احساس ناتوانی در بزرگ كردن بچه، احساس خجالت و گناه از مادر شدن.
دوره شروع بیماری معمولا اواخر حاملگی یا بعد از زایمان است. در مطالعه ای دیدند شیوع قبل از زایمان 20درصد حین زایمان 33 بعد از زایمان0 4درصد است و افسردگی بعد از زایمان به شانس افسردگی major میافزاید.
درمان افسردگی پس از زایمان
خودبخودی است و یا دارویی اگر درمان نشود تبدیل به افسردگی مزمن میگردد.
عوارض دیگر افسردگی پس از زایمان
این اختلال میتواند در روابط عاطفی مادر و نوزاد خدشه وارد كند و حتی در سالهای بعد مثل دوران كودكی، فرزندان این افراد نیز مشكلات عاطفی خواهند داشت حتی بر رشد و نمو بچه هم اثر بد دارد.
در مطالعهای بیش از ده هزار كودك 3/5 ساله از مادر با سابقه افسردگی پس از زایمان را با گروه كنترل بررسی كردند و دیدند این افراد اختلال ارتباطی conductive disorder و اختلالات نافرمانی و خودسری oppositional defiant بیشتری داشتند.
فرزندان این مادران در سالهای مدرسه نیز در معرض ناسازگاری اجتماعی و دلبستگیهای متزلزل و ناامن بودند. بیش فعالی و عدم تمرکز وافسردگی نوجوانی در اینها شایعتر بود.
ناسازگاری زناشویی
فشار حاصل از ناسازگاری زناشویی هم فاكتور ایجاد افسردگی بعد از زایمان است و هم معلول آن میتواند باشد یعنی كه به دنبال افسردگی بعد از زایمان روابط زناشویی بد شود و نیز توجه و مراقبت به بچه هم ممكن است كافی نباشد و سلامت بچه را به خطر بیندازد.
خودكشی و یا از بین بردن بچه، خودكشی از علل عمده مرگ بعد از زایمان در زنان است به طوری كه حدود 3-11 در صد هزار میباشد كه البته این نسبت مثل زنان دیگری است كه در موقعیت بعد از زایمان نیستند.
كشتن بچه نادراست و معمولا در مواردی كه فرد از قبل مورد سایکوتیک داشته و بیمارستان بستری بوده دیده شده است.
پس به طور كلی اگر خانمی را در دوران پس از زایمان دیدیم كه اختلال خلق (blue) پس از زایمان داشته بدانیم كه مرحله اولیه افسردگی است و اگر علایم بیش از یك هفته ادامه داشت یعنی وارد افسردگی شده و باید درمان شروع شود كه بیماری پیشرفت نكند.
برای خواندن بخش اول -همه چیز در مورد افسردگی پس از زایمان- اینجا کلیک کنید.