گوشت فاسد میتواند حاوی پاتوژنهایی مانند ایکولی و استافیلوکوک باشد که با بیماریهای ناشی از غذا و علائمی از تب و گرفتگی معده گرفته تا حالت تهوع و استفراغ مرتبط هستند. گوشت خراب نیز مزه افتضاحی دارد و بوی ناخوشایندی میدهد.
آیا فساد گوشت همیشه به راحتی قابل مشاهده است؟
خیر، فساد گوشت همیشه به راحتی قابل مشاهده نیست. در حالی که برخی از نشانههای فساد مانند تغییر رنگ، بافت لزج یا رشد کپک آشکار هستند، فساد میتواند بدون شاخصهای بصری واضح نیز رخ دهد. باکتریها و سایر میکروارگانیسمها ممکن است قبل از اینکه گوشت هرگونه علائم خارجی تخریب را نشان دهد، سموم و محصولات جانبی مضر تولید کنند.
به گزارش همشهری آنلاین، گوشت فاسد گاهی اوقات میتواند ظاهر طبیعی داشته باشد، اما همچنان بوی بدی بدهد که یک شاخص کلیدی از فساد است. علاوه بر این، برخی از باکتریها مانند سالمونلا یا ایکولی به طور مشهودی گوشت را تغییر نمیدهند، اما در صورت مصرف میتوانند خطرات سلامتی قابل توجهی داشته باشند.
بنابراین، تکیه بر ظاهر صرفاً روشی برای تشخیص گوشت فاسد نیست و عواملی مانند بو، شرایط نگهداری و تاریخ انقضا را نیز باید در نظر گرفت.
بیشتربخوانید:
آیا تغییر رنگ نشانه فساد گوشت یا مرغ است؟
چند روش تشخیص گوشت فاسد وجود دارند که به شما کمک میکنند تا به سرعت گوشت خراب را شناسایی کنید و از خرید آن منصرف شوید. در ادامه به روشهای تشخیص فساد گوشت اشاره میکنیم:
بررسی رنگ گوشت علائم احتمالی فساد را نشان میدهد. برای مرغ خام، اگر رنگ بین رنگ سفید و صورتی داشته باشد. رنگ مایل به آبی و زرد نشانه فساد است. در مورد گوشت خام باید بگوییم که معمولاً رنگ صورتی مایل به قرمز در آن خواهد بود. اگر رنگ گوشت خام به سبز، قهوه ای و خاکستری نزدیک باشد، نشان از فساد دارد. وقتی صحبت از گوشت چرخ کرده میشود، تشخیص آن کمی سختتر است.
حقیقت این است که اگر قرمز روشن (ناشی از قرار گرفتن در معرض اکسیژن)، قرمز متمایل به ارغوانی (با خلاء مهر و موم شده) و قرمز مایل به قهوه ای (گوشت حیوان مسنتر یا ناشی از واکنش به نور خاص) باشد، خوردن آن هنوز هم خوب است.
رنگ قرمز روشن که میتواند با گوشت چرخ کرده مرتبط باشد که از نظر تشخیص تازه بودن بسیار فریبنده است. این رنگ ممکن است در نتیجه استفاده از مونوکسید کربن در فرآیند بسته بندی باشد. این فرآیند باعث میشود که گوشت چرخ کرده قرمز روشن باشد، اما لزوما به این معنی نیست که گوشت تازه است.
به طور کلی، رنگ گوشت باید تازه باشد و هرگونه رنگ تیره، کدر و غیر شفاف نشان از فساد دارد. به همین دلیل است که در کنار بررسی رنگ، باید فاکتور شناسایی دیگر را نیز در نظر بگیرید.
وارسی بافت گوشت
یکی از نشانههای مهم فاسد شدن گوشت این است که بافت خوبی ندارد. گوشت خام خوب باید در لمس سفت و کمی مرطوب به نظر برسد. گوشتهای مرطوب، لزج، بسیار خشک، چسبنده، لغزنده یا پوسته پوسته شده ممکن است فاسد باشند.
اگر انگشت خود را به سطح گوشت فشار دهید، گوشت باید به عقب برگردد، نه جای انگشت شما در گوشت بماند. اگر یک گودال باقی بماند، این یک علامت هشدار است که گوشت بیکیفیت است.
اگر گوشت مرغ و قرمز تمایل به چسبندگی داشته باشد، به احتمال زیاد در شرف فساد است. کیسه محافظ گوشت را به آرامی بردارید، اگر گوشت به کیسه بچسبد و شما تلاش زیادی برای کندن محافظ به خرج دهید، گوشت تازه نیست. صرف نظر از بافت گوشت، کپک نیز نشانه فساد گوشت است. کپک معمولاً به رنگ سیاه یا سبز روی پوست گوشت دیده میشود. در هر صورت، اگر هر یک از این علائم ظاهر شدند، بهتر است ریسک نکنید و گوشت را نخرید.
بیشتربخوانید:
مدت زمان نگهداری گوشت مرغ در یخچال چقدر است ؟
بوی گوشت فاسد
بوی بد گوشت یک روش تشخیص گوشت فاسد است. در حالی که قصابیها ممکن است با نگه داشتن گوشت چرخ کرده در داخل بسته بندی مهر و موم شده، چشمان شما را فریب دهند، اما نمیتوانند جلوی بوی آن را بگیرند. اکسیژن موجود در بسته بندی گوشت میتواند ظاهر یک گوشت خوب را نشان دهد، اما واقعیت ممکن است چیز دیگری باشد!
بهترین راه حل این است که گوشتی که خریداری میکنید را بو کنید. اگر بوی تند و ناخوشایندی میدهد، احتمالاً گوشت قرمز در حال خراب شدن است. همین امر در مورد گوشت مرغ نیز صدق میکند.
گوشت گندیده بعد از پختن نیز بوی بدی میدهد و نمیتوانید حتی مقداری از آن را بخورید. به یاد داشته باشید، گوشت خام نیز بوی خوبی ندارد، اما آزاردهنده نیست و بوی فساد نمیدهد. بوی ید یا بوی فلز برای گوشت قرمز طبیعی است؛ اما بوی آمونیاک (مانند سفید کننده) یا گوگرد (مانند تخم مرغ آب پز) اینطور نیست و اغلب نشان از فساد و خراب شدن گوشت دارد.
خشک یا آبدار بودن گوشت
میزان رطوبت گوشت میتواند به تازه بودن و تشخیص فساد آن کمک کند. گوشت تازه و باکیفیت معمولاً آب طبیعی خود را حفظ میکند و به آن بافتی مرطوب و سفت میدهد. از طرف دیگر، گوشت فاسد ممکن است به دلیل از دست دادن رطوبت یا فعالیت باکتریها، بیش از حد خشک یا لزج باشد.
گوشت خشک میتواند ناشی از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض هوا، نگهداری نامناسب یا کم آبی باشد که ممکن است نشان دهد که مصرف آن دیگر ایمن نیست.
از بین رفتن بافت گوشت (به اصطلاح لاغر شدن)، سطح چسبنده یا کپک نشانههای واضح رشد و فساد باکتریها هستند. علاوه بر این، تغییرات در بافت اغلب با بوی ترش یا بد و تغییر رنگ، مانند لکههای قهوهای، خاکستری یا سبز همراه است. هنگام ارزیابی گوشت، بسیار مهم است که همه عوامل مانند بافت، بو و رنگ را در نظر بگیرید تا به طور دقیق مشخص شود که آیا گوشت فاسد شده و باید دور ریخته شود.
بررسی تاریخ انقضای گوشت
بررسی تاریخ انقضا مهمترین روش تشخیص گوشت فاسد است. برخلاف سایر محصولات، تقریباً هر گوشتی اعم از گوشت گاو، مرغ، غذاهای دریایی و غیره دارای تاریخ مصرف مرتبط هستند. این تاریخ به معنای واقعی کلمه به این معنی است که گوشت باید تا این تاریخ استفاده شود. بنابراین فراموش نکنید که تاریخ مصرف گوشت را بررسی کنید.
برخی از قصابیها یا سوپرمارکتها ممکن است گاهی فراموش کنند محصولات فاسد را کنار بگذارند و حتی زمانی که تاریخ مصرف آنها تمام شده است، همچنان آنها را میفروشند.
البته اگر گوشت خود را زمانی که هنوز در شرایط خوبی بود منجمد کنید، استفاده بر اساس تاریخ ممکن است در خانه قابل استفاده نباشد. منجمد کردن گوشت اساساً روند پیری آن را متوقف میکند، اما همچنان باید هنگام آب کردن گوشت احتیاط کنید. اگر آن را در دمای اتاق ذوب کنید به جای اینکه اجازه دهید به مدت 24 ساعت به آرامی در یخچال یخ بزند، این موضوع میتواند باعث رشد باکتریهای مضر روی آن شود. با این حال، گوشت را طبق تاریخ تولید به جای تاریخ انقضا مصرف کنید.
وارسی نوع و سلامت بسته بندی
هنگام خرید گوشت، بررسی دقیق نوع و یکپارچگی بسته بندی برای اطمینان از کیفیت و ایمنی ضروری است. بسته بندی باید تمیز، به خوبی مهر و موم شده و عاری از هرگونه پارگی، سوراخ یا نشتی باشد که گوشت را در معرض آلودگی قرار ندهد. بسته بندی با خلاء یا بسته بندی هوادار ایده آل است، زیرا قرار گرفتن در معرض اکسیژن را به حداقل میرساند.
اگر گوشت منجمد میخرید، علائمی مانند لکههای خشک و بیرنگ را بررسی کنید که میتواند بر طعم و بافت تأثیر بگذارد. بهعلاوه، برچسبها را برای اطلاعات مهم از جمله تاریخ تولید و انقضا، دستورالعملهای نگهداری درست و هر گونه گواهیهایی معتبر، برچسبهای ارگانیک و غیره بررسی کنید. بسته بندی مناسب نه تنها طراوت و طعم گوشت را حفظ میکند، بلکه از آلودگی نیز جلوگیری کرده و تضمین میکند که گوشت برای مصرف سالم است.
نکات مهم هنگام خرید گوشت
در روش تشخیص گوشت فاسد بهتر است به نکات مهم زیر در زمان خرید نیز توجه کنید:
تازگی: از تازه بودن گوشت با بررسی رنگ، بافت و بوی آن مطمئن شوید. گوشت گاو تازه قرمز روشن است، در حالی که مرغ تازه صورتی کم رنگ است.
بافت: گوشت باید سفت شود، لزج یا چسبنده نباشد و در صورت لمس کردن، به حالت اولیه برگردد.
رنگ: از رنگهای مات، قهوهای یا خاکستری خودداری کنید، زیرا ممکن است نشان دهنده فساد باشند.
توزیع چربی: برای لطافت و طعم به دنبال سنگ مرمر (چربی درون ماهیچه) در گوشت گاو باشید.
بو: گوشت تازه بوی خنثی دارد. بوی ترش یا آمونیاک نشان دهنده فساد است.
بسته بندی: در صورت خرید گوشت بسته بندی شده، پارگی، وجود مایعات و تاریخ انقضا یا تاریخ مناسب مصرف را بررسی کنید.
منبع: برای اطمینان از کیفیت و ایمنی، گوشت را از قصابیهای معتبر، سوپرمارکتها یا تامین کنندگان معتبر خریداری کنید.
برچسب گذاری: برچسبها را برای اطلاعاتی مانند ارگانیک، تغذیه شده با علف یا بدون هورمون تأیید کنید تا اولویتهای شما را برآورده کند.
شرایط نگهداری: مطمئن شوید که گوشت در محل خرید به درستی در یخچال یا منجمد نگهداری میشود.
انجماد و ذوب: در صورت خرید عمده، مطمئن شوید که گوشت میتواند به درستی منجمد شود تا بعدا استفاده شود. از انجماد مجدد گوشت ذوب شده خودداری کنید.
ترفندهای نگهداری ماندگارتر گوشت
بعد از اینکه روش تشخیص گوشت فاسد را یاد گرفتید، نوبت نگهداری مناسب از گوشت تازه است. داشتن یک برنامه از قبل نه تنها تصمیم گیری در مورد اینکه آیا تاریخ مصرف گوشت برای شما مفید است یا خیر را آسانتر میکند، بلکه باعث میشود که به جای نگهداری طولانی مدت گوشت در فریزر، آن را به موقع مصرف کنید.
پس ابتدا میزان مصرف مورد نیاز ماهانه خود را در نظر بگیرید تا همیشه گوشت تازه مصرف کنید.
برای محافظت از گوشت خود، هر نوع گوشت را جداگانه در کیسه فریزر قرار دهید. گوشت قرمز خورشتی را از گوشت چرخ کرده و گوشت مرغ جدا کنید. فویل آلومینیومی یا کاغذ قصابی برای بسته بندی گوشت و قرار دادن در داخل فریزر مناسب نیست. گوشتها حتی زمانی که در فریزر هستند، ممکن است خراب شوند. بدین دلیل که دمای سرد فقط رشد باکتریها را کند میکند، نه اینکه به طور کلی پاتوژنها را از بین ببرد. توصیه میکنیم هر نوع گوشت را نهایت تا یک ماه مصرف کنید.
کلام آخر
در روش تشخیص گوشت فاسد و گندیده از حواس بینایی، بویایی و لامسه خود استفاده کنید. از نظر بصری، گوشت فاسد اغلب به جای رنگ قرمز یا صورتی پر جنب و جوش، رنگی کدر مانند لکههای مایل به خاکستری یا سبز دارد.
بوی بد، ترش یا شبیه آمونیاک نشان دهنده قوی فساد است، زیرا گوشت تازه باید بوی خنثی یا ملایمی داشته باشد. علاوه بر این، بافت گوشت گندیده به دلیل رشد باکتری لزج، چسبنده یا بیش از حد مرطوب می شود. اگر متوجه هر یک از این نشانهها شدید، احتمالاً گوشت فاسد شده و مصرف آن خطرناک است. همیشه گوشت را به درستی نگهداری کنید تا فاسد شدن آن به حداقل برسد.