دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
برخی اسیدهای چرب موجود در رژیم غذایی برای سلامت انسان كاملا ضروری اند.
این اسیدهای چرب ضروری (Essential Fatty Acids) در روغنهای گیاهی و روغن ماهی وجود دارند.
اسید لینولئیك و اسید آلفالینولنیك از جمله این اسیدهای چرب هستند.
منبع اسید لینولئیك عمدتا مغزدانهها، دانهها و روغنهایی هستند كه از این مواد تهیه میشوند؛ در حالیكه اسید آلفا لینولنیك عمدتا در روغنهای ماهی مثل سالمون و ماهی خال مخالی وجود دارد.
این اسیدهای چرب تحت عنوان اسیدهای چرب ضروری امگا 3 و امگا 6 نیز شناخته میشوند.
از آن جایی كه این مواد در بدن ساخته نمیشوند باید آنها را همچون ویتامینها و مواد معدنی از طریق رژیم غذایی دریافت نمود.
اسیدهای چرب ضروری از اجزای حیاتی تركیبات غشای سلولها در تمام بدن خصوصا مغز و چشم هستند.
دریافت ناكافی اسیدهای چرب ضروری ممكن است به آسیب غشاء سلولی و از دست رفتن آب و محتویات سلولها بینجامد.
همچنین اسیدهای چرب ضروری برای تولید مواد شبه هورمونی به نام پروستاگلاندینها (مواد شبه هورمونی كه فعالیتهایی نظیر كنترل فشار خون و عملکرد سیستم ایمنی را تنظیم میكنند) ضروریاند.
پروستاگلاندینهایی كه از اسید چرب ضروری امگا 3 ساخته میشوند باعث كاهش واكنشهای التهابی در بدن میگردند و از این رو به تخفیف و یا حتی رهایی از علائم آرتریت روماتوئید (ورم حاد مفاصل) و پسوریازیس (بیماری التهابی همراه با ریزش پوست) كمك میكنند.