به قلم : دکتر مینا کاویانی ؛ انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور
تحریریه زندگی آنلاین : سبزی بامیه در بسیاری از کشورها از جمله ایران پرطرفدار است و معمولاً در حالی که هنوز سبز است، چیده و جمعآوری میشود. این گیاه چندساله با داشتن مواد مغذی فراوان، خواص سلامتیبخش بسیاری دارد که در این نوشتار به آن پرداخته میشود.
بیشتربخوانید:
آشنایی با خواص مفید بامیه برای سلامتی
مواد مغذی و خواص سلامتیبخش
بامیه سبزی کمانرژی است که سرشار از فیبر غذایی، مواد معدنی و ویتامینها میباشد. علاوه بر این بامیه هیچگونه چربی اشباع یا کلسترولی ندارد. به همین جهت اغلب متخصصان تغذیه مصرف آن را در رژیمهای کاهش وزن و کنترل کلسترول توصیه میکنند. از دیگر فواید سلامتیبخش بامیه، کمک به تنظیم میزان جذب قند خون از روده و ثبات قند خون است که از این طریق میتواند در کنترل دیابت نقش داشته باشد.
این سبزی یکی از منابع غنی از نوعی فیبر غذایی محلول به نام موسیلاژ است که با افزایش حرکات روده بزرگ مانع از بروز اختلال یبوست شده و به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند.
از طرف دیگر بامیه منبع ویتامین A و همچنین آنتیاکسیدانهای فلاونوئیدی مانند بتاکاروتن، گزانتین و لوتئین است. به همین جهت این گیاه یکی از سبزیهای با قدرت آنتیاکسیدانی بالا میباشد. ویتامین A برای سلامت پوست و مخاط و بینایی ضروری است. شایان ذکر است مصرف سبزیها و میوههای سرشار از فلاونوئیدها انسان را در برابر سرطانهای ریه و حفره دهانی محافظت میکند.
بامیه تازه همچنین منبع خوبی از اسید فولیک، از جمله ویتامینهای گروه B است، به طوری که مصرف 100 گرم از آن میتواند حدود 22 درصد از میزان توصیه شده روزانه به این ویتامین را تأمین کند. شایان ذکر است مصرف منابع غذایی سرشار از اسید فولیک در دوران پیش از بارداری و بارداری به پیشگیری از بروز نقایص لوله عصبی در نوزاد کمک میکند.
از دیگر مواد مغذی موجود در بامیه ویتامین C است و این سبزی از این لحاظ منبعی عالی میباشد. پژوهشهای علمی نشان دادهاند مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C با تقویت دستگاه ایمنی در مبارزه با عوامل عفونی به بدن کمک میکند و همچنین موجب محافظت بدن در برابر عوامل سرطانزای رادیکال آزاد میشود. از دیگر فواید ویتامین C کمک به کاهش عوارض سرماخوردگی است.
شایان ذکر است بامیه سرشار از ویتامینهای گروه B شامل نیاسین، پیریدوکسین، تیامین و اسید پانتوتنیک است که در سوخت و ساز و تنظیم واکنشهای بدن نقش دارند. همچنین حاوی مقادیر خوبی ویتامین K هم هست که این ویتامین در فرآیند انعقاد خون نقش داشته و از طرفی برای سلامت استخوانها هم لازم است.
از مواد معدنی موجود در بامیه میتوان آهن، کلسیم، منگنز و منیزیم را نام برد که از این لحاظ منبع خوبی شناخته میشود.
بیشتربخوانید:
خواص جادویی بامیه
موارد احتیاط مصرف
در این بخش مواردی که افراد باید بامیه را با احتیاط مصرف کنند، آورده میشود.
بامیه دارای فروکتان (نوعی کربوهیدرات غیرقابل هضم) میباشد و این ترکیبات میتوانند باعث ایجاد اسهال، درد شکمی و نفخ در افراد دارای اختلالات رودهای مانند سندرم روده تحریکپذیر شوند. به همین جهت خوردن بیش از حد بامیه میتواند در برخی افراد تأثیر منفی ایجاد کند.
از طرف دیگر بامیه با داشتن مقدار قابل توجه اگزالات ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه از نوع اگزالاتی را در افرادی که سابقه ابتلا به آن را دارند، افزایش دهد.
بامیه همچنین دارای سولانین است که برای بدن سمی تلقی شده و امکان دارد باعث ایجاد درد مفاصل، آرتروز و التهاب طولانیمدت در برخی افراد شود.
گروه دیگر که باید در مصرف بامیه احتیاط کنند، افرادی هستند که از داروهای رقیقکننده خون مانند وارفارین استفاده میکنند. این داروها مانع تشکیل لخته در رگهای خونی شده و از این طریق مانع بروز سکتههای قلبی و مغزی میشوند. این در حالی است که بامیه با داشتن مقدار زیادی ویتامین K که در انعقاد خون نقش دارد، میتواند با داروهای مذکور تداخل کند.
" همیشه تندرست و شاد باشید"