به قلم : شکوفه قاسمی ، کارشناس ارشد صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی تهران
تحریریه زندگی آنلاین : ماه رمضان که میرسد، افراد سعی میکنند مواد غذایی مغذی و سالم برای افطار و سحر را تهیه کنند. برخی شروع به برنامهریزی مهمانیهای افطاری برای دوستان میکنند. هنگام رفتن به مهمانی برای دوستان هدیهای در نظر میگیرند و چه کاری بهتر از هدیه دادن به عزیزانتان با در نظر گرفتن سلامتی و شادابی آنها؟ خرید آجیل میتواند یک پک هدیه زیبا برای هدیه دادن باشد.
چرا در ماه رمضان آجیل مصرف کنیم؟
روزه گرفتن از طلوع تا غروب آفتاب نیاز به انرژی دارد و بدن شما باید قبل از شروع روزه مقدار مورد نیاز مواد مغذی را مصرف کند. زمانی که تصمیم گرفتید روزه بگیرید و تا چند ساعت چیزی نخورید، مصرف آجیل را پیشنهاد میکنیم. آجیل شامل ارزش کالری و چربیها یا پروتئینها یا کربوهیدراتهایی است که برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن در طول روزهداری مؤثر هستند. آجیل و خشکبار در ماه رمضان اغلب به عنوان یک میانوعده انرژیزا پس از افطار ترجیح داده میشود.
یک رژیم غذایی با نام رژیم مدیترانهای وجود داشته که پایه اصلی آنها را مغزیجات تشکیل میدهد. با توجه به بهرهمندی از چربیهای مفید در انواع آجیل، مصرف این دانههای فوقالعاده میتواند به شما کمک کند تا انواع ویتامینهای گروه B را بتوانید جذب نمایید. افراد میتوانند در ماه مبارک رمضان با مصرف آجیل و خشکبار نیازهای بدن خود را به خوبی تأمین نمایند. مصرف چند دانه از آجیل و خشکبار به افراد روزهدار کمک خواهد کرد تا بتوانند مواد مغذی و معدنی مورد نیاز بدن را به خوبی پس از چند ساعت روزهداری تأمین کنند.
بیشتربخوانید:
5 حقیقت جالب در مورد بادام زمینی
آیا مهم است که چه نوع آجیلی در ماه رمضان میخورید؟
آجیل در ماه رمضان یکی از مواد غذایی با فواید شناخته شده برای سلامتی است. با این حال، برخی ممکن است حاوی مواد مغذی برای سلامت قلب بیشتری نسبت به سایرین باشند. به عنوان مثال، گردو حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب امگا 3 است.
بادام، آجیل ماکادمیا، فندق و گردو نیز از جمله آجیلهایی هستند که انتظار میرود برای سلامت قلب بسیار مفید باشند.
بهتر است آجیلهای بدون نمک یا شیرین نشده را انتخاب کنید. افزودن نمک یا شکر به آجیل ممکن است فواید آن را برای سلامت قلب خنثی کند.
نکته مهم
آجیل حاوی چربی است و اگرچه بیشتر آنها چربیهای سالمی هستند، اما میتوانند کالری اضافه کنند، بنابراین آجیلها باید در حد اعتدال مصرف شوند. در مصرف آجیل در ماه رمضان زیادهروی نکنید. بزرگسالان باید مطمئن شوند که حدود 4 تا 6 وعده آجیل بدون نمک در هفته به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم مصرف میکنند.
بهترین آجیلها برای مصرف در ماه مبارک رمضان
گردو، بادام، پسته، فندق و بادامزمینی از جمله آجیلهای مناسب در ماه رمضان هستند. گردو سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 و منبع خوبی از مواد معدنی برای بدن به شمار میرود. بادام نیز حاوی پروتئین، کلسیم، ویتامین E و منیزیم میباشد. پسته غنی از ویتامین B6 بوده و برای تعادل هورمونهای بدن مفید است. فندق هم منبع کاملی از ویتامین E میباشد. بادامزمینی هم حاوی ویتامین B3 بوده و به افزایش قدرت مغز کمک شایانی میکند. با این حساب میتوانید به اهمیت مصرف آجیل در ماه مبارک رمضان پی ببرید و اگر تا کنون از این مواد مغذی غافل بودهاید، بهتراست در تغذیه ماه مبارک رمضان جایی هم برای آجیلها قرار بدهید.
بیشتربخوانید:
با مصرف منظم بادام از این مزایا بهرهمند شوید
گردو
فقط خوردن ۷ عدد گردو، نیاز روزانه شما را به بسیاری از مواد معدنی تأمین میکند. از آنجا که گردو از نظر اسیدهای چرب امگا ۳ بسیار غنی است، باعث تقویت و سلامت مغز میشود.
بادام هندی
بادام هندی منبع بسیار مناسبی از مس، فسفر و منیزیم است که برای تقویت استخوانها عالی میباشد.
آجیل برزیلی
این آجیل منبع فوقالعادهای از مس و آهن است و به تقویت استخوانی و مبارزه با کمخونی کمک میکند.
پسته
پسته سرشار از ویتامین 6 B است که برای حفظ تعادل هورمونها مفید بوده و همچنین در تقویت بینایی مؤثر است. این آجیل همچنین دارای خواص ضد التهابی میباشد.
فندق
آجیلهای مناسب برای روزهداری فندق غنی از فولات است که میتواند به تقویت باروری کمک کند. این آجیل غنی از ویتامین E میباشد، به طوری که یک فنجان فندق تقریباً ۹۰ درصد نیاز روزانه ویتامین E بدن را تأمین میکند.
بادامزمینی
یکی از راههایی که میتوانید در ماه رمضان از گرسنه شدن زودهنگام جلوگیری کنید، خوردن بادامزمینی است. بادامزمینی تأثیر مثبتی بر قلب میگذارد و از بروز بیماری دیابت نوع دوم و آلزایمر جلوگیری میکند. با خوردن بادامزمینی میتوانید از گرسنگی زودهنگام جلوگیری کنید.
بادامزمینی به دلیل داشتن ویتامین B3 به افزایش قدرت مغز کمک میکند. مقدار مس آن نیز در افزایش سطح کلسترول خوب مؤثر است.
بیشتربخوانید:
خواص پسته تازه و تأثیر آن بر بدن انسان
آیا با آجیل میتوان روزه را باز کرد؟
احادیث و روایات مذهبی مختلفی در خصوص افطار با خوردن خرما میتوانید مشاهده نمایید. در عین حال پزشکان بر این باورند علاوه بر مصرف خرما، برای افطار میتوانید از خوراکیهای مقوی دیگر کمک بگیرید. یک پیشنهاد هیجانانگیز و جذاب برای افراد روزهدار، مصرف انواع آجیل به منظور افطار کردن خواهد بود. سعی کنید نیم ساعت قبل از افطار چهار مغز پسته، گردو، فندق و بادام را به خوبی بکوبید. این فرآیند را تا زمانی که مغز آنها به صورت پودر درآید، ادامه دهید.
حال میتوانید آنها را در یک لیوان شیر داغ ریخته و مقداری عسل به آن اضافه کنید. برای تقویت این ترکیب خود ساخته، یک یا دو عدد خرما نیز بهتر است به مخلوطی که تهیه کردهاید، اضافه نمایید.
با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان باید خوراکیهایی مصرف شوند که در طول روز احساس تشنگی به شما ندهند، توصیه ما این است که از آجیل چهار مغز خام استفاده نمایید. آجیل چهار مغز شور ممکن است شما را تشنه نماید. حال میتوانید پس از خوردن خرما در زمان افطار، مخلوطی که تهیه کردهاید را میل نمایید. این مخلوط برای روزهداران میتواند بسیار مقوی و مغذی باشد.