شروع اين عارضه معمولا بين سنين 22 تا 35 سالگي است. اختلالات بيولوژيكي متعددي که در این عارضه دیده میشوند در ارتباط باترشح هورمون سروتونين در مغز هستند.
علائم اختلال افسردگی فصلی
افسردگي، احساس گناه، تحريكپذيري، خودكم بيني، بيعلاقگي، اضطراب، تمايل به تنهايي، بيشفعالي، هذیان گویی، خودآزاري، وسواس، احساس فخر و بزرگي همگي با این عارضه مرتبط هستند. ساير علائم عبارتند از خستگي، مشكلات مربوط به خواب، خوردن بدون وقفه، افزايش وزن،كاهش ميل جنسي، افت دماي بدن، دردهای عضلاني، كاهش مقاومت در برابر بيماري و اختلالات مربوط به دوره قاعدگي در زنان.
درمانهای رايج اختلال افسردگی فصلی
ابتدا بايد نسبت به عدم وجود اختلالات ديگر نظير کمکاری تیروئید، کاهش قند خون، و سندرم خستگي مزمن كه ميتوانند باعث بروز افسردگي شوند، اطمينان حاصل كرد. نوردرماني در 85 درصد موارد بسيار موثر بوده است. استفاده از داروهاي ضد افسردگي در تخفيف علائم افسردگي اين افراد نيز موثر است.
مواد غذايی مفيد در رفع اختلال افسردگی فصلی
سروتونین و اختلال افسردگی فصلی
رژيم غذايي میتواند باعث افزايش سطح سروتونين در مغز و همچنين کمک به كنترل وزن در افراد مبتلا به اختلالات روحی فصلی میشود.بوقلمون و قرقاول از منابع خوب اسيد آمينهتريپتوفان، پيش ساز سروتونين هستند. گوشت بدون چربي، ماهي، تخم مرغ، فرآوردههاي لبني كم چرب و حبوبات نيز حاوي تريپتوفان هستند.
نمایه گلیسمی و اختلال افسردگی فصلی
غلات صبحانه سبوسدار و كليه فرآوردههايي كه داراي نمايه گليسمي پايين هستند، باعث آزادشدن تدريجي قند در جريان خون ميشوند و اين امر به افزايش و حفظ سطح سروتونين در مغز كمك ميكند. بنابراين ميتوان گفت اين مواد غذايي در كمک به بهبود افسردگي خفيف موثرند. برنج، نان جو، ماكاروني كه نمايه گليسمي پايينی دارند بايد پايه رژيم غذايي را تشکیل دهند. این مواد غذایی مانع از افزایش یا کاهش ناگهانی قند خون میشوند. با توجه به اینکه نوسانات شدید در قند خون باعث افزایش خطر اضافه وزن میگردد؛ بنابراین مصرف مواد غذایی فوق منبع مناسبی برای تامین انرژی است. حبوبات نيز كه نمايه گليسمي پاييني دارند به حفظ سطح سروتونين در شبانه روز کمک میکنند. زردآلو، سيب، هلو، گریپ فروت و پرتقال باعث افزايش تدريجي سطح قند و سروتونين و حفظ آن در بدن ميشوند.
تیروزین و اختلال افسردگی فصلی
ماهي، مرغ، بوقلمون بدون پوست، گوشت گوسفند، توفو، ماست ساده، شير بدون چربي و تخم مرغ منابع خوب اسيدآمينه تيروزين براي مغز هستند. تيروزين براي سنتز دوپامين و نورآدرنالين ضروري است. اين مواد اثرات مثبتي در كارايي مغز دارند و باعث بهبودی قدرت تمركز و سطح هوشياري ميشوند.
آواكادو، خرما، موز، آلو، بادمجان، خربزه درختی، آناناس، گوجه فرنگي و بارهنگ حاوي موادي شبيه سروتونين هستند. به نظر ميآيد که سروتونين موجود در این مواد غذایی با اتصال به گيرندههاي معده پيامهايي را به مغز ارسال ميكند كه باعث كاهش اشتها ميشوند.
پروتئین و اختلال افسردگی فصلی
بوقلمون، مرغ،گوشت بسيار كم چرب، پروتئين گياهي و فرآوردههاي لبني كم چرب منابع پروتئيني با كالريزايي پایین هستند. اين منابع پروتئيني به كاهش گرسنگي كمك كرده و تمايل به پرخوري را كاهش ميدهند.
ویتامین c و اختلال افسردگی فصلی
پرتقال، گریپ فروت، توتها، سيبزميني شيرين و سبزيهای برگي سبز از منابع غني ويتامين C هستند. اين ويتامين براي حفظ قدرت عملكرد سيستم ايمني ضروري است.
مواد غذایی كه بايد در اختلال افسردگی فصلی پرهيز شوند
شیرینی جات و اختلال افسردگی فصلی
شكر، عسل، شيرينيها، نوشيدنيهاي شيرين، بيسكويت وكيك باعث افزايش ناگهاني سطح قند خون و مغز میشوند که نتیجتا منجر به افزايش ناگهانی اما كوتاهمدت سطح سروتونين در مغز مي شود. نوسان شدید قند خون در مدت کوتاه، تمايل فرد را به سمت خوردن غذاهاي شيرين بیشتر ميکند. كماج و سيبزميني، نان شيرين، نان باگت و تمام مواد غذايي كه باعث افزايش ناگهاني سطح قند خون ميشوند باید با منابع غذایی دیگری که سطح قند خون را بتدریج افزایش می دهند جایگزین شوند.
چربیها و اختلال افسردگی فصلی
كره، مارگارين، غذاهاي سرخ شده و چرب بايد بسيار محدود شوند. اين مواد غذايي باعث افزایش خطر چاقی و درنتیجه تشديد افسردگي و از بین رفتن اعتماد به نفس در اين افراد ميشوند.
ساير اقدامات در اختلال افسردگی فصلی
مكمل 400 ميكروگرم ويتامين 3D به مدت 5 روز اثر بسیار قوی در بهبود وضعیت روحي این بيماران دارد. از اينرو به نظر ميآيد كمبود ويتامين 3D به علت كاهش تابش نور خورشيد در فصل زمستان از جمله علل موثر در تغييرات روحي ناشي از افت سروتونين در مغز است.