افزایش چربیهای نامطلوب خون و یا فشارخون
گاه شاهد هستیم كه برخی افراد میانسال یا سالمند پس از طی تعطیلات نوروزی با اینكه اوقات خوش و شیرینی را به همراه خانواده خود گذرانده و از تعطیلات لذت بردهاند، ولی مبتلا به افزایش چربیهای نامطلوب خون یا بالا رفتن فشارخون شده و بیمار و بستری میشوند و اوقاتی تلخ و دشوار را به منظور مداوا و بازگشت سلامت خود سپری میكنند.
این گروه از افراد تصور میكنند كه پرخوری و استفاده از خوراكیهای نامناسب چنانچه كوتاه مدت و حدود یكی دو هفته باشد، به سلامت آنان لطمهای نمیزند؛ در حالی كه افراد سالمند یا میانسال و یا جوانانی كه در ریسك افزایش چربیهای خون و یا فشارخون هستند باید در تمام اوقات مراقب تغذیه و سلامت خود باشند و از هر گونه بیتوجهی و بیمبالاتی در تغذیه و شیوه زندگیشان جدا بپرهیزند.
افراد سالمند یا میانسال هنگامی كه به سفر میروند و یا در میهمانیها در جمع فامیل و دوستان غذا میل میكنند، معمولا اشتهای بیشتری برای صرف غذا دارند و اكثرا تمایل زیادتری نسبت به مواد سرخ كرده و چرب و شیرین از خود نشان میدهند. پرهیزهای غذایی معمولا برای این دسته از افراد ناخوشایند و زجرآور است؛ غافل از آنكه این پرهیزها عامل مهمی در حفظ سلامت و طول عمر آنان میباشد.
كاهش قدرت ایمنی بدن و ابتلا به بیماریهای مختلف
بعضی افراد در پایان تعطیلات نوروزی یا در طول این ایام، از ضعف قوای جسمانی، خستگی و كوفتگی و یا بروز عفونتهای تنفسی و سرماخوردگیهای مكرر یا طولانی شكایت میكنند. كاهش قدرت ایمنی بدن، عامل مهم بروز این عوارض است و قربانیان آن افرادی هستند كه در تعطیلات عید، شیوه تغذیه و برنامه زندگی نامناسبی را دنبال میكنند.
بسیاری از افراد به خصوص نوجوانان و جوانان در این ایام از مصرف غذاها و میانوعدههای سالم و مفید خانگی امتناع كرده و از غذاهای آماده بیرون استفاده میكنند. این مواد اكثرا حاوی مقدار زیادی چربی، نمك، سسهای چرب یا شكر و مواد افزودنی شیمیایی هستند و نه تنها ارزش تغذیهای بالایی ندارند، بلكه برای سلامت افراد زیان آورند.
نوجوانان و جوانان اكثرا در ایام تعطیلات نوروز از مصرف سبزی، سالاد، میوهها و آب میوههای تازه و نیز شیر و دوغ و سایر لبنیات خودداری میكنند؛ در نتیجه مواد مغذی ضروری، به خصوص ویتامینها و مواد معدنی به میزان لازم و كافی به بدن آنان نمیرسد. خلاصه آنكه در ایام عید الگوی غذایی این افراد از حالت سالم و طبیعی خارج شده و از موادی استفاده میشود كه برای سلامت این گروه كه اكثرا در مرحله رشد و تحرك شدید جسمی و فكری هستند، مفید نیست كه نتیجه آن كاهش مقاومت بدن و بروز اختلالات فراوان از جمله سرماخوردگی و بیماریهای عفونی مكرر و طولانی میباشد.
برای خواندن بخش اول - توصيههای نـوروزی برای تغذیه - اینجا کلیک کنید.