انستيتو تحقيقات تغذيهای و صنايع غذایی كشور؛ معاونت پژوهشي- كميته علمی آموزش همگانی
تخم مرغ یكی از مواد غذایی با هضم آسان و دسترسی فراوان در برنامه غذایی افراد است. همچنین منبع خوبی از پروتئین با قیمت پایین و كیفیت بالا، ویتامین ها و املاح ضروری میباشد. بهطور متوسط یك عدد تخم مرغ حدود 70 كیلوكالری انرژی و حدود 7 گرم پروتئین دارد كه از نظر پروتئین میتواند جایگزین 30 گرم گوشت و یا دو سوم لیوان شیر گردد.
تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین های گروه B (مانند B6 ، B12 و اسید فولیك) و ویتامین های A ،D ،E وK می باشد كه موجب حفظ سلامتی دستگاه عصبی، كمك به خونسازی، حفظ سلامت و استحكام دندانها و استخوانها می شود.
تخم مرغ حاوی املاح لازم برای تامین سلامتی فرد است، به خصوص اینكه منبع كلسیم، فسفر، روی، پتاسیم، منیزیم و سلنیوم می باشد كه برای رشد و سلامت اعصاب، استخوان ها و دندان ها، سلامت پوست، سیستم ایمنی و عضلات لازم است.
توصیههایی مربوط به خرید و نگهداری تخم مرغ
تا حد امكان تخم مرغهای سالم را خریداری كنید و از خرید تخممرغهای شكسته و یا تركخورده خودداری نمایید.
در صورت وجود تاریخ مصرف، هنگام خرید به آن توجه كنید.
تخم مرغ را در یخچال نگهداری نمایید.
تخم مرغ را برای نگهداری در یخچال نشویید و فقط آلودگیهای سطحی آن را پاك كنید و قبل از مصرف، پوسته بیرونی آن را بشویید.
توصیههایی مربوط به مصرف تخم مرغ
از مصرف تخم مرغ خام به دلیل احتمال وجود آلودگی میكروبی (سالمونلا) و اختلال در جذب ویتامینها خودداری كنید.
از دادن سفیده تخم مرغ به كودكان زیر یكسال خودداری كنید.
هنگام مصرف تخم مرغ، آنها را یكییكی در ظرف جداگانه شكسته و در صورت داشتن لكه و بوی نامطبوع از مصرف آن خودداری كنید.
تخم مرغ را درست قبل از طبخ، از یخچال خارج كنید.
از نگهداری مایع تخم مرغ اضافی كه برای طبخ غذا بهكار برده شده و بیش از نصف روز در یخچال نگهداری شده، خودداری كنید.
در سنین رشد زرده و سفیده تخم مرغ را تواماً مصرف نمایید.
برای حفظ ارزش غذایی تخم مرغ هنگام تهیه نیمرو، در ماهیتابه را ببندید.
چگونه تخم مرغ سالم را تشخیص دهیم؟
تخم مرغ خام را در یك ظرف حاوی محلول آب و نمك قرار دهید. تخم مرغ خیلی تازه و سالم در ته ظرف به صورت عمودی می ایستد، تخم مرغ سالم و كمی كهنه در قسمت های میانی آب معلق می ماند و تخم مرغ های فاسد در سطح آب به صورت افقی قرار می گیرند.