رابطه رژیم غذایی با سرطان پستان
در زیر به نقش برخی از اجزای غذایی اشاره میشود:
چربیها
اسیدهای چرب امگا – 6 و اسیدهای چرب ترانس در رژیمهای پر چرب میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش داده، درحالیکه اسیدهای چرب امگا – 3 و همچنین روغن زیتون این خطر را کاهش میدهند. اما احتمال تأثیر میزان چربی در رژیمهای غذایی پرچرب برافزایش خطر سرطان پستان در سنین پیش از یائسگی در مقایسه با پس از آن بیشتر است.
کربوهیدراتها
نتیجه مطالعات انجام شده در مورد تأثیر کربوهیدراتهای تصفیه شده بر شانس بروز این سرطان قطعی نیست. اما چون با چاقی و آثار متابولیک آن یعنی افزایش سطح هورمونهای تحریک کننده رشد تومور ( انسولین و هورمونهای شبه رشد) همراه هستند، میتوانند با افزایش خطر سرطان پستان هم در ارتباط باشند.
پروتئین
در مطالعات اپیدمیولوژیک ارتباطی بین مصرف پروتئین که عمدتاً در گوشتها، محصولات لبنی، تخم مرغ، حبوبات، نان، آجیل و سویا یافت میشود و سرطان سينه دیده نشده، اما رژیمهای غربی به علت اینکه غنی از گوشت قرمز و فقیر از منابع فیبری هستند، میتوانند تولید ترکیبات سرطانزا از جمله ترکیبات N- نیتروزو را در بدن افزایش دهند. همچنین مصرف فرآوردههای لبنی پرچرب با افزایش خطر سرطان پستان درسنین پیش از یائسگی درارتباط است. بنابراین خوردن فرآوردههای محصولات لبنی کم چرب همراه با مصرف روزانه میوهها و سبزیها که از منابع غذایی غنی از فیبر، ویتامینها، آنتی اکسیدانها و فیتوکمیکالها به شمار میروند، میتواند کمک زیادی به کاهش خطر سرطان پستان بنماید.
مصرف سویا و فیتواستروژنهای موجود در آن بویژه در سنین نوجوانی و پیش از بزرگسالی میتواند از بدن در برابر ابتلا به سرطان پستان محافظت کند. اما مصرف مکملهای تجاری حاوی سویا و فیتواستروژنهای آن در زنانی که در آنها سرطان پستان تشخیص داده شده است، توصیه نمیشود، زیرا فیتواستروژنها میتوانند با افزایش تحریک هورمونهای زنانه، سبب تحریک رشد تومور شوند.
از سوی دیگر مصرف زیاد فیبرهای غذایی میتواند با قطع چرخه رودهای – کبدی هورمونهای زنانه، خطر سرطان پستان را کاهش دهد. همچنین دریافت منابع غذایی کلسیم، ویتامین D و فولات به ویژه در سنین پیش از یائسگی با کاهش خطر بروز این سرطان همراه بوده است. به طور کلی مشاهده شده در افرادی که مواجهه بیشتري با نور خورشید داشتهاند،خطر بروز این سرطان کمتر است.
به عنوان نتیجه گیری نهایی، توصیه های زیر میتواند در کاهش خطر بروز سرطان پستان سودمند باشد:
1- انجام فعالیتهای فیزیکی به طور منظم
2- اجتناب از افزایش وزن و نگهداری وزن بدن در محدوده طبیعی از طریق استفاده از یک رژیم غذایی سالم و متعادل.
3- مصرف مرتب میوهها و سبزیهای متنوع با رنگهای مختلف؛ زیرا میوهها و سبزیها حاوی بیوفلاونوئیدهای گوناگونی هستند که هر کدام دارای آثار ضد سرطانی منحصر به فرد میباشند.
4- کاهش مصرف گوشت قرمز، چربیهای اشباع و کربوهیدراتهای تصفیه شده (اعم از انواع شیرینی و نانهای تهیه شده با آرد سفید) و همچنین لبنیات و گوشتهای پرچرب حاوی چربیهای اشباع و جایگزین کردن آنها با حبوبات، سویا، محصولات لبنی کم چرب، ماهی و تخم مرغ.
5- قرار گرفتن بیشتر در معرض نور خورشید: به این ترتیب که حداقل 10 دقیقه در روز ترجیحاً از ساعت 10 صبح تا 2 بعدازظهر بدون استفاده از ضد آفتاب یا پوشش زیاد در برابر نور مستقیم آفتاب قرار بگیرید. این توصیه خصوصاً برای افرادی که در مکانهای کم نور و سرپوشیده زندگی میکنند، کاربرد دارد.
6- اجتناب از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، اشعههای یونیزه کننده، سموم قارچی و بعضی ویروسها.
7- آشنایی با روشهای سالم پخت از جمله بخار پز کردن و اجتناب از به کار بردن حرارتهای بالا برای پخت مواد غذایی که سبب سوخته شدن قسمتهایی از مواد غذایی میشود؛ به عنوان مثال برشته کردن نان یا کباب کردن گوشت با استفاده از شعله مستقیم. همچنین مصرف غذاهای سرخ شده به مقدار زیاد و مکرر شانس ابتلاء را بالا میبرد.
8- اجتناب از مصرف غذاهای فرایند شده که حاوی ترکیبات N – نیتروزو هستند، از جمله: گوشتهای فرآیند شده .
9- استفاده کمتر از غذاهای آماده، فستفودها و غذاهای رستورانی و جایگزین کردن آنها با مواد غذایی سالم و تازه.