دكتر سید مهدی میرغضنفری
هر جسم میباشد پدیدهای در هستی دارای مزاج است از جمله آن پدیدهها، فصول میباشد. ممكن است ما متوجه تغییرات زیادی كه پیرامونمان به دنبال تغییر فصول اتفاق میافتد، نشویم. الان فصل تابستان و مزاج این فصل گرم و خشك است. به عبارت دیگر، گرما در این فصل بیشترین حد خود را دارد و خشكی هوا و طبیعت هم بیشتر است.
تغذیه در فصول مختلف
سبك زندگی افراد در فصول مختلف متفاوت است و غذاهایی كه فرد در فصول مختلف میخورد باید متفاوت باشند وگرنه بیمار خواهد شد. حتی حالت خواب و میزان فعالیتهای بدنی و... نیز باید تفاوت داشته باشد.
در فصل تابستان از چه مواد غذایی باید پرهیز كرد؟
در فصل تابستان از نظر غذا، باید بدانیم از چه مواد غذایی پرهیز كنیم. توجه داشته باشید كه در طب سنتی پرهیز بر درمان مقدم است و آغاز كار حفظ سلامتی و درمان بیماریها پرهیز است، به این صورت كه از مصرف مواد غذایی مضر پرهیز شود.
در فصل تابستان افراد با مزاج گرم و خشك، بیشتر در معرض آسیب میباشند، زیرا به دلیل گرم و خشك بودن مزاج این افراد و همچنین فصل تابستان، احتمال خطر در این افراد بیشتر است. بنابراین در این فصل باید از تمام خوردنیها و نوشیدنیهایی كه حرارت بدن را بالا میبرند و باعث خشكی میشوند، پرهیز كرد، مخصوصاً مواد غذایی تند از قبیل فلفل و زنجبیل، دارچین، زعفران، سسهای تند، خردل، سبزیجات تند مانند سیر، پیاز، ترخون، نعنا، تره، شاهی، شوید و. . . در نتیجه باید از غذاهای پخته ساده بدون ادویهجات استفاده شود.
این افراد باید در مصرف نمك و غذاهای شور و تنقلات مانند چیپس شور، آجیل شور و. . . در فصل تابستان احتیاط نمایند. مثلاً در صورت مصرف بادام یا فندق، از انواع خام آن و به مقدار كم استفاده كنند. اكثر مغزها مزاج گرم و خشك دارند و همه افراد به ویژه كسانی كه مزاج گرم و خشك دارند، نباید در مصرف آن زیادهروی كنند.
سرخ كردن، بو دادن و تفت دادن باعث گرم و خشك شدن مزاج میشوند، بنابراین نباید در مصرف غذاهای تهیه شده به این روشها زیادهروی شود .
در مورد شیرینیجات نیز به همین ترتیب است، چون پایه مزاج این مواد هم گرم است، بنابراین نباید در مصرف شیرینیها، شكلاتها و حتی شیرینیجات طبیعی مانند عسل، كشمش، مویز و میوههای شیرین مانند انجیر، نارگیل، موز، خربزه، آناناس و. . . در فصل تابستان زیادهروی شود.
گوشتهای قرمز مخصوصاً به دلیل داشتن گرما و حرارت زیاد باید کمتر مصرف شوند. به ویژه گوشت پرندگانی مانند كبك و بلدرچین كه گرمای بسیار بسیار زیادی نسبت به گوشت گوسفند دارند و همچنین گوشت شتر هم به دلیل گرمای زیاد نباید زیاد مصرف شوند.
از مصرف غذاهایی مانند فسنجان، گردو و كنجد نیز به دلیل گرم بودن مزاجشان باید در این فصل پرهیز شود...
برای خواندن بخش دوم- تدابیر طب سنتی برای فصل تابستان- اینجا کلیک کنید.