ارتباطات اجتماعی در وسواس فکری
همین افكار وسواس گونه سبب میشود ارتباطات این افراد دچار اختلال شوند و نتوانند ارتباطات اجتماعی موثری داشته باشند و از جامعه و دوستان و آشنایان كناره گیری كنند زیرا مدام مضطرب و نگران اند اتفاقی رخ دهد و از برقرار ارتباط با دیگران دچار اضطراب میشوند و بسیاری از تفریحات مفرح برای این افراد با اضطراب و نگرانی زیاد همراه است تا حدی كه نه تنها از آن لذت نمی برند بلكه انجام این فعالیت ها خاطرات ناخوشایندی برایشان در پی دارد. متاسفانه برخی وسواس فكری را با فراموشی اشتباه میگیرند همانطور كه وسواس عملی را با تمیزی اشتباه میگیرند.
درمان وسواس فکری
برای درمان این بیماری، روانشناسان در صورت نیاز همراه با روان درمانی فرد را به روانپزشك جهت استفاده از دارو معرفی میكنند. بهترین شیوه مراجعه به روانشناس و روان درمانگر است تا فرد با صحبت کردن و ریشه یابی مشکل بتواند از شر وسواس فکری نجات یابد. این بیماری زمانی بهتر درمان میشود که فرد نسبت به وسواس فکری خود آگاهی داشته باشد و بداند در آینده این موضوع برای او خطرناک خواهد بود و با خواست خود به روانشناس و یا روانپزشك مراجعه كند فراموش نشود دارو درمانی به تنهایی قادر به رفع این اختلال نخواهد بود.
همچنین کاهش گوشهنشینی و اجتماعیبودن، افزایش اعتماد به نفس، اندیشیدن به زمان حال و فعالیتهای بدنی و ورزش منظم میتواند چند راه پیشگیری این بیماری باشد. طبیعی است خانواده هم بیتاثیر نیست و مسلم است که حمایت بیش از حد، توقعات و حساسیت زیاد سبب میشود کودکان دچار اضطراب و وسواس فکری شوند. برخی توصیه میکنند برای مقابله با این افکار خود را مشغول به کاری کنید به عنوان مثال وقتی این افکار وسواسی به سراغ شما میآید ذهن خود را به چیز دیگری معطوف کنید، مطالعه کنید یا این که فیلم ببینید که این کار نیاز به مهارت فراوانی دارد تا فرد دچار اضطراب نشود و كاربرد فراوانی جهت درمان ندارد.
یكی از راهكارهای مقابله با وسواس فكری به تعویق انداختن است بدین معنا كه زمانی كه افكار بیمارگونه شما را مجبور به انجام كاری میكند آن را به زمان بعد موكول كنید به عنوان مثال زمانی كه از منزل خارج میشوید و نگران هستید كه آیا كیف پول یا كلید خود را جا گذاشته اید و یا آن را گم كرده اید بهتر است روند ذیل طی شود:
فرد در خصوص این موارد به عنوان مثال مورد بالا با خود با صدای بلند تكرار كند قبل از خروج از منزل با خود بگویید كیف پول و كلیدم را درون كیف ام میگذارم با صدای بلند تكرار شود.
پس از خروج و در راه هنگامی كه افكار بیمارگونه به سراغ تان میآید با صدای بلند تكرار شود یك بار درمنزل چك كردم به انتهای خیابان رسیدم مجددا چك میكنم به همین ترتیب هر دفعه زمان به تعویق انداختن را بیشتر كنید دفعه بعد با خود بگویید سوار ماشین كه شدم چك خواهم كرد و....
توجه شود یكی از اشتباه ترین كارها سعی در مقابله و بی اهمیت انگاشتن این مسئله است برخی تصور میكنند اگر سعی كنند احساس و افكارشان را نادیده بگیرند مسئله رفع خواهد شد در صورتی كه هر چه فرد به صورت ذهنی تلاش کند با افکار وسواسی مقابله کند شدت و مقاومت این افکار مزاحم بیشتر شده و فرد را خسته و ناتوان میسازد. بهتر است با مراجعه به یک روانشناس متبحر وسواس فکری درمان شود. آنچه مسلم است فرد به تنهایی قادر به حل مسئله نخواهد بود. آنچه اهمیت دارد این است كه این اختلال به جلسات درمانی قابل درمان میباشد.
برای خواندن بخش اول - وسواس فکری و راههای درمان - اینجا کلیک کنید.