به قلم : دکتر ناصر مهربان ؛ متخصص مغز و اعصاب، عضلات و ستون فقرات
تحریریه زندگی آنلاین : افرادی که دچار سردردهای میگرنی هستند، زمانی که دچار حملات میگرن میشوند درد زیادی را تحمل میکنند، در گذشته برای این افراد درمانهای دارویی تجویز میشد اما اکنون یکی از درمانهای نوین استفاده از بوتاکس برای تسکین درد این افراد است. در حال حاضر بوتاکس یک درمان رایج برای افرادی است که از سردرهای مزمن رنج میبرند. این تزریقها در نواحی از صورت، سر، پشت گردن و شانهها هر ۱۲ هفته یکبار انجام میشود. اگرچه مکانیسم اصلی اینکه بوتاکس چگونه باعث کاهش سردردهای میگرنی و یا درمان میگرن میشود هنوز شناخته شده نیست اما به نظر میرسد که سم بوتولونیوم باعث سرکوب توانایی اعصاب جهت فرستادن سیگنال به ماهیچهها میشود و این امر از انقباض عضلانی پیشگیری میکند. بعد از تزریق بوتاکس انقباض غیرطبیعی عضلات کاهش مییابد و ماهیچههای سفت شدهای که باعث سردرد میشوند را شل میشوند.
بیشتربخوانید:
سایه روشن های بوتاکس معده برای تناسب اندام
بوتاکس جهت درمان میگرن برای چه افرادی مفید است؟
افرادی که ۱۵ روز یا بیشتر طی یک ماه دچار سردرد میگرنی هستند
افرادی که دچار میگرن مزمن بیش از ۸ روز در ماه هستند.
در هر دو گروه ذکر شده سردرد میگرنی باید حداقل چهار ساعت ادامه داشته باشد.
افرادی که با موفقیت درمان شدهاند اظهار کردند که طی یک ماه روزهای کمتری دچار سردرد میگرنی شده اند.
چه افرادی نباید جهت درمان میگرن از بوتاکس استفاده نمایند؟
افرادی که به طور مدام سردرد میگرنی ندارند
سردردهای خوشهای
سردرد تنشی
سردرد سینوسی
به بیان دیگر بوتاکس برای افرادی که از سردرد مزمن و علائم آن مانند سرگیجه رنج میبرند مفید است و برای افرادی که به ندرت دچار سردرد میگرنی میشوند کاربرد چندانی ندارد.
یکی از سوالاتی که افراد قبل از تزریق بوتاکس مایلند که پاسخ آن را بدانند این موضوع است که آیا تزریق بوتاکس به طور کامل باعث بهبود میگرن آنها میشود؟ در پاسخ به این افراد، نتایج حاصل از مطالعات انجام شده نشان میدهد که تزریق بوتاکس باعث درمان کامل میگرن نمیشود اما تعداد روزهایی که شما مکن است از سردرد میگرنی رنج ببرید را به طرز چشمگیری کاهش می دهد.
بیشتربخوانید:
چه کسانی نباید بوتاکس تزریق کنند؟
محل تزریق بوتاکس جهت درمان سردرد میگرن
30 تا ۴۰ ناحیه در صورت، سر، گردن و شانه برای تزریق استفاده میشود. دوز استفاده شده و محل های مورد نظر با تشخیص پزشک متخصص باید انجام شود. به طور کلی محلهایی که برای تزریق استفاده میشوند این نواحی هستند:
بین ابروها
تمام پیشانی
گیجگاهها
کنارههای سر
پشت سر
پشت و کنارههای گردن
بالای شانه ها
آیا تزریق بوتاکس دردناک است؟
بیمارانی که از این روش برای کاهش سردرد میگرن خود استفاده کردهاند می گویند با اینکه تزریق ممکن است کمی دردناک باشد اما شدت درد خیلی کمتر از سردردهایشان بوده، سوزنهایی که در این روش استفاده میشود بسیار ظریف بوده با این حال ممکن است کمی احساس سوزش داشته باشید.
قبل از تزریق ممکن است پزشک از شما بخواهد بعضی ماهیچهها را فعال کنید مثلا ابروها را بالا ببرید یا اخم کنید، گاهی اوقات هم پزشک بعضی نقاط پوست را ممکن است فشار دهد یا جمع کند تا تزریق راحت تر انجام شود اما در کل این فرآیند دردناک نبوده و نیاز به هیچگونه بیحسی و مسکنی نمیباشد.
کاربرد بوتاکس درمانی
از کاربردهای بوتاکس درمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
انقباض و حالت تشنج
از بوتاکس در درمان اسپاسم و پیشگیری از انقباضات عضلانی استفاده می شود. اسپاسم، حالتی است که با افزایش فشار و کشیدگی در عضلات و هم چنین ریفلاکس تاندون ها همراه می باشد. ضعف عضلانی و فلچ موقتی دست ها و پاها می تواند به دلیل کاهش قدرت و توانایی نورون های حرکتی باشد.
عدم درمان چنین مواردی می تواند باعث بروز مشکلاتی مانند انقباضات عضلانی و تاندون ها و یا تغییر فرم استخوان ها شود. علاوه بر این، اسپاسم های شدید می تواند کیفیت زندگی فرد را نیز تحت الشعاع قرار دهد.
اقدامات درمانی مانند جراحی ویا مصرف دارو وجود دارد. جالب است بدانید که از بوتاکس می توان در درمان اسپاسم نیز استفاده کرد، البته این نکته را در نظر داشته باشید که بوتاکس درمانی زمانی تجویز می شود که اسپاسم مانع از انجام کارها و فعالیت های روزانه شود.
هدف اصلی از درمان اسپاسم، حفظ قوای عضلانی و فراهم کردن توانایی انجام کارها برای بیمار می باشد. با این که نظر قطعی در خصوص مدت زمان بوتاکس درمانی وجود ندارد، اما این روش، اولین خط درمانی اسپاسم های فوکال و ناحیه ای می باشد.
اسپاسم می تواند ناشی از سکته، فلج مغزی و یا آسیب های مغزی- نخاعی نیز باشد، که به بررسی هر یک می پردازیم.
بیشتربخوانید:
میزان اثرگذاری بوتاکس در بالا بردن نوک بینی
مراقبت های پس از تزریق بوتاکس
سکته
اسپاسم، نوعی اختلال حرکتی است در افراد بزرگسالی که دچار سکته شده اند. با بوتاکس درمانی، شاهد بهبود و کاهش کشیدگی عضلانی خواهیم بود.
فلج مغزی
فلج مغزی، یکی از شایع ترین اختلالات حرکتی در کودکان می باشد. حتی با وجود پیشرفت های انجام شده در زمینه پزشکی، متاسفانه احتمال ابتلا به فلج مغزی هم چنان بالاست. بوتاکس درمانی، از جمله اقدامات موثری است که به کاهش انقباضات ناشی از فلج مغزی کمک می کند.
بوتاکس درمانی در فلج مغزی، روشی است ایمن و موثر و بعد از درمان، راه رفتن برای کودک راحت تر خواهد بود، به خصوص اگر همزمان، فیزیوتراپی نیز انجام شود.
آسیب مغزی
حدود نیمی از بیمارانی که از ناتوانی فیزیکی رنج می برند، دچار آسیب های شدید مغزی هستند و به درمان های ویژه ای نیاز دارند. در چنین شرایطی نیز می توان از مزایای بوتاکس درمانی بهره برد. بوتاکس به عنوان درمان ثانویه در کنترل اسپاسم تجویز می شود .
نکته پایانی
به ندرت پیش می آید که از بوتاکس به عنوان تنها گزینه درمان اسپاسم استفاده شود و معمولا درمان هایی مانند فیزیوتراپی و یا آتل نیز در نظر گرفته خواهد شد. بوتاکس، از انقباضات عضلانی پیشگیری می کند. استفاده از آتل نیز به ثابت نگه داشتن مفصل کمک می کند. آسیب شبکه عصبی بازویی از جمله بیماری هایی است که به دلیل بر هم خوردن تعادل و انقباض عضلانی، فرد در انجام کارهای خود ناتوان خواهد شد. علی رغم فیزیوتراپی، شاهد ادامه یافتن انقباض خواهیم بود.
بوتاکس درمانی، به بهبود عدم تعادل در عضلات و محدود کردن کشیدگی در ناحیه آرنج کمک می کند، به خصوص اگر همزمان اقداماتی مانند فیزیوتراپی نیز دنبال شود. پیش از تزریق بوتاکس، مزایا و یا عوارض احتمالی این شیوه درمانی باید بررسی شود.