تحریریه پزشك امروز
كشف ارتباط آمیگدالای مغز و حس ترس در انسان
دانشمندان در حال مطالعه بر روی مغز و رفتارهای زنی هستند که ترس برایش بی معنی است و در موقعیتهایی که لرزه بر اندام بیشتر افراد میاندازد، او تنها میخندد. طی مطالعهای جدید این زن كه ترسی از هیچ پدیدهای احساس نمیکند، تحت تاثیر ترسناکترین موقعیتهای ممکن قرار گرفت، از تنها ماندن در خانهای وهمانگیز و مملو از صورتها و شکلهای ترسناک و خالی از سکنه گرفته تا بخش عنکبوتهای یک فروشگاه حیوانات خانگی.
وی به دلیل نداشتن بخش آمیگدالای مغز نتوانست کوچکترین نشانهای از ترس را در خود به وجود آورد.او در مقابل ماری را به دست گرفت و زبانش را لمس کرد، او از دیدن فیلمهای به شدت ترسناک لذت میبرد و انجام کارهای خطرناک در طول زندگی روزمرهاش امری عادی بهشمار میرود.
برای مثال زمانی که مردی از پشت سر اسلحهای را بر روی سرش قرار داده و با ایجاد صدای شلیک قصد ترساندن وی را داشته است، وی که بعدها این مرد را قاچاقچی موادمخدری خواند که بارها او را به پلیس معرفی کرده است، از حرکت مرد برآشفته نشده و حتی پلیس را هم خبر نکرد، او تنها خود را در موقعیتی عجیب احساس کرده بود. محققان عدم حضور آمیگدالا را در مغز این زن دلیل اصلی بیپروایی وی میدانند.
این زن 44 ساله که اکنون سه فرزند نیز دارد از زمان کودکی به اختلالی دچار شد که به تدریج آمیگدالای مغز وی را از بین برد، او به یاد دارد که در دوران کودکی از تاریکی میترسیده است اما در دوران نوجوانی عملکرد مغز وی کاملا تغییر کرد.پیش از این مطالعه بر روی حیوانات ارتباط میان آمیگدالا و حس ترس را آشکار کرده بود، برای مثال میمونهایی که این بخش از مغز خود را از دست داده بودند به راحتی به مارها نزدیک شده و آنها را لمس میکردند. همچنین مطالعه 20 ساله بر روی این زن نیز نشان داده است آسیب وارد شدن به این بخش از مغز تواناییهایی از قبیل تشخیص ترس در چهره دیگران را در فرد از بین میبرد.
آزمایشهای جدیدی که بر روی این زن انجام گرفته نیز در کشف کوچکترین نشانهای از ترس در وجود وی شکست خورده است. در آزمایش خانه متروکه و ترسناک، وی در برابر هیولاهای وحشتناکی که در برابرش ظاهر میشدند تنها بلند میخندید در حالیکه همراهانش از شدت ترس فریاد میکشیدند و فرار میکردند. او حتی یکی از هیولاهایی را که به منظور ترساندن وی در خانه متروک قرار گرفته بودند را ترساند.
نتیجه این آزمایشها دانشمندان را در این فرضیه که آمیگدالا ریشه اصلی حس ترس در انسان میباشد را مطمئنتر کرده است. در عین حال ایمن بودن این زن در برابر ترس میتواند منجر به شکلگیری خط جدیدی از مطالعات شود که روزی به افرادی که از فشارهای عصبی پس آسیبی در عذابند، کمک خواهد کرد. زیرا نتایج برخی از مطالعات نشان دادهاند سربازانی که آمیگدالای آنها در جنگ آسیب دیده از احتمال کمتری در ابتلا به فشارهای عصبی پس آسیبی برخوردارند و از این رو محققان آمیگدالای مغز را هدفی مناسب برای درمان این نوع از فشارها و آسیبهای عصبی میدانند.
همانندسازی بافت طبیعی بدن با تزریق نانو ماده استخوانی
دانشمندان نانومادهای ساختهاند كه در دمای بدن، سریع به صورت مادهای استخوان شكل متبلور میشود و میتواند به احیای ضایعات استخوانی سرعت بخشد. بر اساس قرارداد دانشگاه براون با آئوكس مدیكال یكی از سازندگان وسایل پزشكی، این مواد بر روی حیوانات آزمایش خواهد شد.
این ماده حاوی اسیدنوكلئیك DNA است و بستر آن Arxis نامیده میشود. به گفته وبستر، سازنده ماده جدید استخوانساز، این ماده برای تبدیل به ساختار نانو، خود به خود، دورهم جمع شده، بافت طبیعی را همانندسازی كرده، سریعا در دمای بدن به صورت جامد درآمده و میتواند با خواص مكانیكی بافتی كه مواد در آن تزریق شده، یكی شود. امروزه معمولا صفحهای فلزی برای تقویت و حمایت، وارد استخوانهایی مانند مفصل ران شده تا آسیبها به آرامی بهبود یابد. اما فلز به مرور زمان ساییده میشود و مخصوصا در بیماران جوان باید این قطعات را تعویض كرد.
مهندسان بافت در حال تحقیق در مورد موادی هستند كه بتواند بهتر با بدن ادغام شده و دوام بیشتری داشته باشد. شركت آئوكس آزمایش این مواد را در ران و زانو آغاز خواهد كرد. مارك جانسون رییس این شركت نیز امیدوار است كه تا سال 2013 بتواند اولین نمونه محصول را به بازار عرضه كند.