بهار، فصل شيوع آبلهمرغان
آبله مرغان عبارت است از یك بیماری خفیف و بسیار مسری كه توسط ویروس «هرپس زوستر» ایجاد میشود. این بیماری میتواند در هر سنی رخ دهد اما در كودكان شایعتر است.
علائم شایع:
علائم زیر به طور معمول در كودكان خفیف، اما در بزرگسالان شدید هستند. تب، درد شكمی یا احساس ناخوشی عمومی (كه 2-1 روز طول میكشد)، بثورات پوستی كه تقریبا در هر جای بدن میتواند پدید آید؛ از جمله روی پوست سر، صورت، آلت تناسلی و داخل دهان، بینی، گلو یا مهبل.
ممكن است تاولها در نواحی بسیار وسیعی از پوست گسترده شود. هر 4-3 روز مجموعههایی از تاولهای جدید به وجود میآیند.
علل:
عفونت یا ویروس هرپس زوستر: این ویروس از راه قطرههای ریز در هوا یا تماس با ضایعات پوستی، از فرد بیمار انتقال مییابد. دوره نهفته پیش از آغاز علائم بیماری 21-7روز است. اگر خانم بارداری در سه ماهه اول بارداری مبتلا شود به احتمال خیلی زیاد (بسته به شدت بیماری) جنین از این بیماری تاثیر میگیرد.
از عوامل افزایش دهنده خطر، میتوان به استفاده از داروهای سركوب كننده دستگاه ایمنی بدن اشاره نمود.
پیشگیری:
در حال حاضر نمیتوان از این بیماری پیشگیری به عمل آورد. سرم حاوی پادتن علیه این ویروس برای افرادی كه خطر ایجاد بیماری خطرناك در آنها زیاد است (مثل كسانی كه داروهای ضدسرطان یا سركوبكننده ایمنی دریافت میكنند) استفاده میشود.
بهبود خود به خودی كودكان معمولا در عرض 10-7 روز صورت میگیرد.
در بزرگسالان این مدت بیشتر است و احتمال بروز عوارض در آنها بیشتر است.
فرد پس از بهبودی برای تمام عمر در مقابل آبلهمرغان ایمنی پیدا میكند.
پس از آشنایی با این بیماری توصیههای عملی و كاربردی را از آقای دكتر «سیداحمد سیادتی»، فوق تخصص بیماریهای عفونی اطفال میشنویم:
شیوع این بیماری در چه سنی بیشتر است؟
آبلهمرغان در 10-5 سالگی شایعتر است. سعی كنید كودكتان در این سنین حتما آبله مرغان بگیرد. واكسن آبله مرغان را نزنید (مگر در افراد خاص بیمار).
بیشترین زمان سرایت این بیماری چه موقع است؟
از دو روز قبل از بروز علائم تا 5-4 روز پس از بروز علائم.
سرایت این بیماری تا چه زمان است؟
تا زمانی كه جوشها خشك نشده و پوستهها تمام نشده ولی زمانی كه خشك شد دیگر سرایت نمیكند.
دوره بیماری چند روز است؟
دوره بیماری معمولا 14 روز است و گاهی به طور استثناء تا 28 روز هم طول میكشد.
آیا در این دوران میتوان بچهها را حمام كرد؟
بله؛ میتوانید كودك را هر شب فقط به صورت دوش (بدون صابون یا شامپو) حمام كنید. این كار به كاهش خارش كمك میكند.
نظر شما در مورد مصرف داروها چیست؟
هرگز پماد موضعی به بچهها نزنید. از آسپرین استفاده نكنید. در مواقع لازم میتوان از استامینوفن استفاده نمود (بسته به نظرپزشك).
در مورد غذای بیمار چه توصیهای دارید؟
برخلاف تصور قدیمی، هیچ پرهیز غذایی لازم نیست. نكتهای كه والدین حتما باید به آن توجه داشته باشند این است كه اتفاقا بیماران در این دوره به غذای بیشتری نیاز دارند.
این تصور بین مردم عمومیت دارد؛ افرادی كه به آبله مرغان مبتلا نمیشوند در بزرگسالی به زونا مبتلا میشوند. آیا این مورد صحت دارد؟
خیر، برای ابتلا به زونا باید 20-10 سال از آبله مرغان بگذرد. اگر ویروس آبله مرغان به صورت خفته و نیمه جان بماند و فرد به بیماری شدیدی مبتلا شود، این ویروس فعال شده به زونا تبدیل میشود. یعنی زونا در افرادی كه به آبله مرغان مبتلا شدهاند فعال میشود.
فعالیت بیمار مبتلا در چه حدی میتواند باشد؟
بیمار را تا حد امكان آرام و خنك نگهدارید. گرما و تعریق باعث بروز خارش میشوند. ناخنها را كوتاه نگه دارید تا بیمار نتواند خود را بخاراند. خاراندن تاولها میتواند باعث عفونت ثانویه شود.
استراحت در رختخواب ضروری نیست. بیمار میتواند فعالیت آرام در یك محیط خنك داشته باشد.
كودك باید از سایرین جدا باشد و به مدرسه نرود.