غذاهای مناسب در پيشگيری از آکـنه بـزرگـسالان
روزاسه یا Rosacea بیماری شایع پوستی است كه سبب قرمزی و تورم صورت میشود. این بیماری كه اغلب از آن با نام «آكنه بزرگسال» نیز یاد میشود، ممكن است در ابتدا تنها به شكل التهاب، قرمزی و برافروختگی چهره در مواقع مختلف خود را نشان دهد و حالتی گذرا داشته باشد. بتدریج این بیماری به سبب قرمزی پایدار در میانه چهره پیشرفت میكند و ممكن است رفتهرفته گونهها، پیشانی، چانه و بینی را هم مبتلا كند. روزاسه حتی ممكن است گوشها، قفسه سینه و پشت را هم درگیر نماید. با پیشرفت بیماری، بتدریج عروق خونی كوچك و جوشهای ظریفی در روی منطقه قرمز رنگ پوست ایجاد میشوند. ولی برخلاف آكنه، در این بیماری جوشهای سرسیاه وجود ندارد. حدود 50 درصد از بیماران مبتلا به روزاسه، درگیری چشمی هم دارند. بعضی از این بیماران دچار قرمزی و احساس سوزش در چشمها میشوند. این حالت تحت عنوان التهاب ملتحمه شناخته میشود و اگر برای درمان آن اقدامی نشود، ممكن است سبب پیدایش مشكلات خیلی جدیتر برای چشمها گردد. در اوایل پیدایش، روزاسه ممكن است خودبخود ایجاد شده و سپس برطرف شود، ولی با گذشت زمان وقتی پوست دیگر به رنگ طبیعی خود بر نمیگردد و یا سایر نشانهها از قبیل جوشهای ریز و عروق خونی بزرگ نمایان میشوند، بهترین كار مراجعه به متخصص است. این بیماری به ندرت بهبودی كامل مییابد و ممكن است سالها باقی بماند یا در صورت عدم درمان میتواند وخیمتر هم بشود.
چه عواملی میتوانند سبب شروع روزاسه شوند؟
دلیل اصلی بیماری روزاسه هنوز ناشناخته است. انجمن ملی روزاسه عوامل زیر را به عنوان عوامل دخیل در شروع روزاسه معرفی میکند:
مواد غذایی جگر، ماست، خامه ترش، پنیر (بجز پنیر کاتیج)، شکلات، کافئین، وانیل، سس سویا، عصاره مخمر (مصرف نان مشکلی ایجاد نمیکند)، سرکه، بادمجان، آواکادو، اسفناج، نخود، مرکبات، مواد غذایی اسیدی، موز، گوجه فرنگی، آلوی قرمز، کشمش، انجیر، مواد غذایی غنی از کربوهیدرات یا شکر، مواد غذایی داغ و پر ادویه
نوشیدنیها -----> نوشیدنیهای الكلی
نوشیدنیهای داغ نظیر هاتچاکلت و چای یا قهوه داغ
مشکلات روحی-----> استرس، هیجان، عصبانیت و فشار شدید روحی
محصولات آرایشی-----> برخی از مواد آرایشی و اسپریهای مو بویژه آنها که دارای الکل یا اسانس خاص هستند.
مواد استونی یا هیدرو الکلی
هر مادهای که قرمزی یا سوزش ایجاد میکند.
دما سونا، حمام آب داغ، دمای بسیار بالای محیط
آب و هوا در معرض آفتاب قرار گرفتن، سرما، باد شدید و رطوبت
داروها -----> گشاد کنندههای عروق و کورتونها
شرایط پزشکی-----> گر گرفتگی مکرر، سرفه مزمن، یائسگی و سندرم ترک کافئین
اعمال فیزیکی ورزش شدید
نکات تغذیهای
بهترین پیشگیری اجتناب از حالات و اعمالی است كه سبب قرمزی یا برافروختگی چهره میشوند که در جدول صفحه قبل ذکر شده اند. بطور کلی رعایت نکات تغذیه ای زیر به مبتلایان توصیه میشود:
بهترین توصیه برای کاهش علائم روزاسه، مصرف مقدار فراوانی غلات سبوسدار، پنیر سویا (توفو)، میوههای تازه بویژه تمشک، گیلاس و قرهقاط (blueberry) است. از آنجایی که گشاد شدن عروق سبب تشدید علائم روزاسه میشود، مبتلایان میتوانند با مصرف تمشک، گیلاس و قرهقاط که منقبض کننده عروقی هستند، به کاهش علائم روزاسه نظیر قرمزی و گرگرفتگی کمک کنند.
مصرف ماهی بویژه سالمون، ساردین و شاه ماهی، به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا 3 مفید است و میتواند به کاهش التهاب مبتلایان کمک کند.
مصرف مرغ در بیمار مبتلا به روزاسه بهتر از گوشت قرمز میباشد.
نوشیدن مقدار فراوانی آب در طول روز مفید است.
مصرف میوه و سبزیجات بیشتر توصیه شده است.
پیروی از رژیم غنی از فیبر با مقدار فراوان سبزیجات خام یا بخارپز مفید است.
برای کاهش قرمزی پوست از مصرف فرآوردههای لبنی و مواد غذایی سرخ شده خودداری شود.
از مصرف نوشیدنیهای داغ ، مواد غذایی پر ادویه و الکل که سبب گرگرفتگی میشوند اجتناب شود.
از مصرف مواد غذایی که تولید کننده اسید در بدن هستند نظیر غلات بدون سبوس و شکر اجتناب شود.
چای بادیان و روزاسه
بادیان رومی گیاهی است از خانواده رازیانه، شوید و زیره که دانه آن عطر و رایحه خوشی دارد. چای بادیان رومی که از مخلوط یک قاشق از دانه آن در یک فنجان آب جوش تهیه میشود، خواص دارویی فراوانی دارد. این نوشیدنی التهابات پوستی حاصل از روزاسه را از بین میبرد.
ریبوفلاوین و روزاسه
مشكلات پوستی از قبیل آكنه مخصوصاً آكنه روزاسه با مصرف منابع ریبوفلاوین بهبود مییابد. بهترین منابع ریبوفلاوین شامل مخمر آبجو، بادام، گوشت، غلات، سبوس گندم و سویا میباشد.
برگر سیبزمینی و جو
مواد لازم
سیب زمینی کوچک 1 عدد 70 كیلوكالری
جودوسر یک چهارم لیوان 90 كیلوكالری
لوبیا سفید پخته و پوره كرده 450 گرم 1200 كیلوكالری
جعفری 2 قاشق غذاخوری 7 كیلوكالری
زیره سبز 1 قاشق چایخوری 0 كیلوكالری
نمک نصف قاشق چایخوری 0 كیلوكالری
فلفل نصف قاشق چایخوری 0 كیلوكالری
آرد لپه 3 قاشق غذاخوری 150 كیلوكالری
روغن زیتون 1 قاشق غذاخوری 135 كیلوكالری
روش تهیه
سیبزمینی را پوست کنده و آن را به قطعات کوچک تقسیم کنید. سپس آن را بخارپز کنید تا نرم شود. جو دو سر را نیز در ظرف جداگانهای بپزید. لوبیا، سیب زمینی، جعفری، زیره سبز، نمک، فلفل، آرد لپه و یک قاشق غذاخوری روغن زیتون را در ظرفی مخلوط کنید. سپس جو دوسر را به مخلوط اضافه کرده و مواد را هم بزنید. كف تابه نچسبی را كمی چرب كنید. مایه برگر را در آن پهن كنید. روی تابه را با فویل بپوشانید و به مدت تقریبی 30 دقیقه در فر با دمای 180 درجه سانتیگراد قرار دهید. در اواخر پخت فویل را بردارید تا روی آن نیز برشته شود. حالا آن را برش زده، در ظرف اصلی بکشید و میل نمایید. می توانید این غذا را همراه با سالاد میل کنید.