تغذیه برای لكههای سفيد پوست
ویتیلیگو نوعی بیماری التهابی پوست است. این بیماری معمولا به صورت لکههای سفید رنگ و به طور قرینه در دو سمت بدن خود را نشان میدهد. آن را به نامهای برص و پیسی نیز میشناسند. در ویتیلیگو ملانوسیتها (سلولهایی که رنگدانه تولید میکنند) در پوست، غشاهای مخاطی و شبکیه تخریب شدهاند. در نتیجه لکههای سفید پوست در نواحی مختلف بدن ظاهر میشوند. شایعترین مناطق درگیری پوستی عبارتند از: صورت، لبها، دستها، بازوها، پاها و نواحی تناسلی. ویتیلیگو در هر سنی ممکن است ظاهر شود. در هر دو جنس زن و مرد دیده میشود. آغاز بروز ویتیلیگو ممکن است از دوران شیرخوارگی باشد، اما تا اوایل دهه دوم عمر فرصت ظهور و بروز دارد. ویتیلیگو شروع ناگهانی دارد. لکههای سفید فوقالعاده به آفتاب حساسیت نشان میدهند. شکل و اندازه لکهها متغیر است. سیر عارضه ویتیلیگو از ماهها تا سالها ممکن است ادامه داشته باشد. پیشرفت و پسرفت لکههای سفید تابع قانون خاصی نیست و در هر حال ممکن است بهبودی خودبهخودی وجود داشته باشد.
توصیههای تغذیهای
غذاهای فرآوری شده برای این بیماری مُضر است. اگر این غذاها به تناوب مصرف شوند نه تنها پاسخ به درمان با تأخیر مواجه میگردد، بلکه ضایعات پوستی بیشتر پراکنده میشوند.
سعی کنید از نانهای سبوسدار استفاده نمایید.
سعی کنید حداقل هفتهای نیم ساعت در معرض مستقیم نور خورشید قرار بگیرید، زیرا نورخورشید از محرکهای تولید ملانین میباشد.
برخی تحقیقات کمبود فولیک اسید، ویتامین B12، ویتامینC، پانتوتنیک اسید(B5)، مس و روی را در مبتلایان به این بیماری نشان دادهاند.
رژیمهای فاقد زغالاخته و گلابی میتوانند به کنترل بیماری كمك کنند، زیرا این میوهها حاوی هیدروکوینون که ضدپیگمانتاسیون است میباشند.
برخی افراد با مصرف زردچوبه علایم شدیدتری را بروز میدهند.
مصرف مکمل گیاهی جینكوبیلوبا در برخی از افراد مانع انتشار و وسعت لکهها و کاهش سرعت دپیگمانتاسیون شده است.
برخی تحقیقات مصرف مکمل L فنیل آلانین را در کنار اشعه درمانی موثر و سبب پیگمانتاسیون مجدد نشان داده است.
عصاره گیاه khella که khellin نام دارد و از گیاهان مدیترانهای میباشد نیز موثر بوده است.
مصرف آنتیاکسیدانها میتواند سبب کنترل استرس اکسیداتیو و کنترل بیماری شود.
مصرف ویتامین D و E میتواند در این بیماری موثر باشد.
منابع غنی از گلوتن مثل گندم، جو، جودوسر و چاودار بسیار توصیه شده و اثر بهبوددهنده دارد.
از دیگر بهبوددهندهها موادی هستند که سبب تولید هورمون رشد میشوند که از محرکهای هورمون رشد میتوان به خواب بیشتر، ورزش، حمام، شیر گرم و مکمل GABA اشاره کرد.
بهبود شیوه زندگی و کاهش استرس در زندگی میتواند در کنترل این بیماری بسیار موثر باشد.
پاراآمینوبنزوئیک اسید از دیگر ویتامینهای گروه B میباشد که در پیگمانتاسیون مجدد بسیار موثر است.
ویتامین A نیز در حفظ بافت اپیتلیال و سیستم ایمنی بدن بسیار موثر است.
در مجموع برای حفظ سیستم ایمنی، منابع غنی آنتیاکسیدانی، بتاکاروتن و فیتوکمیکالها بسیار موثر هستند.
مرکبات در بعضی از بیماران ایجاد مشکل میكنند و بر بعضی دیگر اثری ندارند.
اگر آلرژی به برخی از مواد داشتهاید مصرف آن را حذف کنید تا از بدتر شدن لکهها جلوگیری شود.
مصرف حبوبات و در کل سبزیجات خود را افزایش دهید.
الکل و سیگار از فاکتورهای مخرب در این بیماری میباشند.
رژیم درمانی
رژیم قطعی خاصی برای درمان این بیماری وجود ندارد، ولی بسیاری از منابع نشان میدهند رژیمهایی که سبب کنترل سیستم ایمنی بدن میشوند در این بیماری موثر هستند، زیرا این بیماری از بیماریهای اتوایمیون میباشد.
آنچه در این بیماری بهتر است محدود شود
چربیها، ادویهها و نمک زیاد، نان و آرد سفید، غذاهای دودی یا سرخ شده، شکلات، کره و مارگارین، الکل، قهوه، بستنی، خردل، نوشیدنیهای مزهدار شده و ماهی و غذاهای دریایی (در برخی افراد).
سالاد رنگین
مواد لازم برای 4 نفر
كاهوی خردكرده .............................. 300 گرم ........................40 كیلوكالری
جوانه گندم .......................................50 گرم ........................170 كیلوكالری
سیبزمینی پخته و خردكرده.................60 گرم ........................45 كیلوكالری
لوبیا چیتی پخته ...............................50 گرم ........................70 كیلوكالری
هویج پخته و خردكرده ........................60 گرم........................13 كیلوكالری
گردوی خردكرده................................30 گرم ........................206 كیلوكالری
ماست كم چرب .............................50 گرم........................20 كیلوكالری
روغن زیتون ....................................2 قاشق غذاخوری........270 كیلوكالری
آبلیمو ..........................................3 قاشق غذاخوری ..........0 كیلوكالری
نمك و فلفل ..................................به میزان لازم ..................0 كیلوكالری
جعفری خردكرده .........................30 گرم...........................10 كیلوكالری
روش تهیه
كاهو را در ظرف مناسبی بریزید. سپس جوانه گندم، سیبزمینی، لوبیا چیتی، هویج و گردو را به كاهو بیفزایید و با هم مخلوط كنید. اكنون با ماست، روغن زیتون، آبلیمو، نمك و فلفل، سس درست كنید و روی سالاد بدهید و سالاد را با جعفری بیارایید.