Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
یکشنبه 15 تیر 1404 - 23:45

13
اردیبهشت
سالمندان و روزه‌داری (2)

سالمندان و روزه‌داری (2)

در برنامه سحر و افطار حتماً سبزیجات و میو‌ه‌های تازه استفاده شود. مصرف نان سبوس‌دار، نخود فرنگی، لوبیا سبز و نوشیدن آب‌آلو یا آب برگه حركات منظم روده‌ها را تسهیل می‌كند.

 

از دیگر مسائل مهم این گروه سنی وجود برخی مشكلات گوارشی و كلیوی است (از قبیل ورم یا زخم معده، كاهش بزاق، یبوست، عفونت یا سنگ‌های ادراری) كه با روزه‌داری تشدید می‌گردد.

احتمال ضعف جسمانی در فرد سالمند

 وجود پروتئین در رژیم غذایی برای تامین نیازهای ضروری بسیار مهم است پس در برنامه غذایی افطار و سحر مصرف مرغ، ماهی، حبوبات و مغزها را بگنجانید.  در طی روزه‌داری چنانچه عواملی مثل ضعف، بی‌حالی شدید، عرق سرد و كاهش سطح هوشیاری پدید آمد، بهتر است بلافاصله با مصرف مختصری شربت و شیرینی از بروز عوارض افت فشار و قندخون جلوگیری نمایید.

مشكلات معده در فرد سالمند بیشتر است

 حتما سحری میل كنید. روزه بدون سحری به هیچ عنوان برای شما مناسب نیست.  از پرخوری پرهیز نموده در عوض تعداد دفعات غذا خوردن را افزایش دهید.  در مصرف مواد قندی و نشاسته‌دار اعتدال را رعایت كنید.  بالا رفتن اسیدیته معده در روزه‌داری، مصرف مواد غذایی سرخ شده، پرادویه، چرب و شیرین می‌تواند باعث احساس سنگینی و ترش كردن معده شود.

پس بهتر است از مصرف این مواد پرهیز نموده، درعوض مواد حاوی فیبر مثل میوه و سبزیجات كه به تنظیم اسید معده كمك می‌كنند (خام یا پخته) مصرف كنید.

یبوست در فرد سالمند بیشتر است

 در برنامه سحر و افطار حتماً سبزیجات و میو‌ه‌های تازه استفاده شود. مصرف نان سبوس‌دار، نخود فرنگی، لوبیا سبز و نوشیدن آب‌آلو یا آب برگه حركات منظم روده‌ها را تسهیل می‌كند. مایعات به مقدار كافی (4 تا 8 لیوان) در فاصله افطار تا سحر حتما مصرف شود.

در صورت بروز درد شكمی، تغییر در دفعات و قوام اجابت مزاج و نفخ زیاد بهتر است برای روزه‌داری تجدید‌نظر شود.

 كم‌آبی در فرد سالمند بیشتر است

توجه به دریافت كافی مایعات در سالمندان به دو دلیل مهم است: 1- میزان احساس تشنگی كمتر است. 2- مواد زائد و سموم آهسته‌تر از بدن دفع می‌شوند؛ پس لازم است مایعات بیشتر نوشیده شود (6 تا 8 لیوان آب، مصرف سوپ رقیق، آب میوه، شیر یا دوغ) مصرف برخی داروها نیز از عوامل ایجاد كم‌آبی در سالمندان است كه در این مورد باید با پزشك مشورت شود.

مشكلات ادراری و كلیوی در سالمندان بیشتر است. در صورت وجود مشكلات ادراری، كلیوی و سابقه سنگ‌سازی بهتر است در مورد روزه‌گرفتن احتیاط شود. نخوردن آب در ساعات طولانی روزه‌داری باعث ته‌نشین شدن مواد زائد در سیستم كلیوی شده و احتمال بروز بیماری در این افراد را افزایش می‌دهد.  به مقدار مصرف مایعات، میوه‌ها، سبزیجات و غذاهای مایع حتماً توجه شود.

مشكلات قلبی عروقی در فرد سالمند

در صورت بیماری فشارخون و مشكلات قلبی حتماً باید با پزشك مشورت شود. معمولاً با چنین سابقه‌ای با توجه به لزوم مصرف داروی سر وقت، روزه‌داری ممنوع می‌باشد.  غذاهای كم‌چرب و ترجیحاً آب‌پز و كبابی مصرف شود.  در مصرف گوشت قرمز و تخم‌مرغ احتیاط شود.

عوارض كم‌تحركی در فرد سالمند

 فعالیت متناسب با شرایط جسمی لازم است.  بهتر است مدت زمان ورزش‌های روزانه به حداقل برسد.  10 الی 15 دقیقه نرمش سبك در فضای مناسب كافی است.

 پیاده‌روی در فاصله زمانی افطار تا سحر می‌تواند مفید باشد.  پوكی استخوان در فرد سالمند بیشتر است.

توجه به دریافت كلسیم در سالمندان

1- میزان جذب كلسیم پایین‌تر است. 2- میزان دفع كلسیم بالاتر است. پس لازم است:  در برنامه سحر و افطار حتما لبنیات به صورت ساده یا تركیب در غذا (سوپ، فرنی و . . .) مصرف شود. 

ماهی و خشكبار بیشتر استفاده شود. در صورتی كه دارو مصرف می‌كنید؛ حتماً با پزشك خود در رابطه با روزه‌داری و نحوه مصرف داروها مشورت نمایید. به هیچ عنوان به دلیل روزه‌داری خودسرانه داروها را حذف و یا دو برابر نكنید.

 

 

 

برای خواندن بخش اول- سالمندان و روزه‌داری- اینجا کلیک کنید.

 

برچسب ها: مشكلات گوارشی سالمندان، ضعف جسمانی سالمندان، مشکلات معده سالمندان، یبوست در سالمندان، كم‌آبی در فرد سالمند، مشکلات قلبی سالمندان، دریافت كلسیم در سالمندان تعداد بازديد: 672 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز