دكتر محمد رنجبری
روابط انسانها از پیچیدهترین مباحث شناختی و مفهومی در زندگی آنها میباشد مولفههای مهمی از انواع مختلف در این موضوع نقش دارند و ازدواج یكی از مهمترین این موارد است. انسانها ازدواج را یكی از مهمترین مراحل زندگی میدانند.
نقش ازدواج در آرامش فكری و روحی انسانها غیر قابل انكار است و نقش مسائل جنسی در ایجاد و تداوم شوق به ازدواج بر كسی پوشیده نیست. روابط جنسی به عنوان كاتالیزور و تسریع كنند. در حل بسیاری از مشكلات و اختلالات كوچك و بزرگ زندگی زناشویی نقش ایفاء میكند و عامل نزدیكی بیشتر زوج ها به یكدیگر و آرامبخشی و زدودن زنگارهای اختلافات دیگر میباشد.
زندگی روزمره كه سرشار از انواع استرسها و فشارهای فكری و جسمی و محیطی و اقتصادی و... است به واسطهای در جهت لطیفسازی و خنثینمودن اغلب این فشارها در خانواده نیاز دارد، كه روابط مناسب جنسی به این موضوع بسیار كمك میكند.
معمولا روابط جنسی در هالهای از رمز و راز، ترس، شرم و حیا در كار نیاز غریزی شدید مخفی میشود. ترس از نگاهها و دیدگاههای دیگران و گاهی نیز اعتقاد بر ناپاك بودن و غیر اخلاقی و غیر انسانی دانستن این نیاز در بسیاری از افراد، مانعی برای پرسش و آگاه شدن از انتظارات كاملا به حق انسانی میشود.
در سنین جوانی و میانسالی این روابط در تداوم نسل و تولید مثل نقش به سزایی دارد ولی در سنین كهنسالی این كاركرد مهم معمولا رنگ میبازد. هر چند در تعدادی از افراد مسن به علت ازدواج مجدد و یا دیرهنگام و نیاز به فرزند این مساله همچنان مهم باقی میماند ولی از آنجا كه فرزندآوری در این سنین كماهمیت میشود به ناباروری در افراد كهنسال در جای دیگری خواهیم پرداخت و در حال حاضر تنها به پرسشهای رایج در این زمینه پاسخ میدهیم تا شاید راهگشای مشكل بسیاری باشیم.
آیا مشكلات جنسی فقط در سالمندان رخ میدهد؟
خیر مشكلات جنسی در تمام سنین از جوانی تا كهنسالی بروز میكند و حدود 25 درصد مردان و حدود 35 درصد زنان جوان و میانسال به نوعی با مشكلات جنسی در زندگی زناشویی خود مواجه میشوند.
با این همه با افزایش سن پس از 50 سالگی معمولا به علت بروز مشكلات ضمنی جسمی دیگر مشكلات جنسی نیز افزایش مییابند و تا حدود 75 درصد افراد تا حدی با آن برخورد میكنند.
آیا مردان نیز مانند خانمها با مشكل یائسگی برخورد میكنند؟
بله. پس از حدود 50 سالگی در خانمها به علت كاهش هورمونهای زنانه تغییرات جسمی وسیعی بروز میكند كه یكی از آنها نیز كاهش میل جنسی است. این مساله در عدم تمایل به رابطه مناسب و نیز عدم كسب لذت كافی از رفتار جنسی علیرغم ارتباط كافی خود را نشان میدهد.
كاهش لغزندگی مجرای تناسلی خانمها نیز در ایجاد درد و عدم تمایل به این ارتباط موثر است ولی در مردان كاهش میل جنسی بسیار كندتر و با تأخیر رخ میدهد و این ناشی از افت دیرهنگام و نیز كندتر هورمونهای جنسی مردانه در آقایان میباشد.
آیا در همه افراد مسن مشكلات جنسی بروز میكند؟
خیر. علیرغم كاهش سطح هورمونهای جنسی در مردان و زنان، تداوم روابط عمومی مناسب از قبل از یائسگی و نیز عشق و علاقه و نبودن مشكلات جنبی مهمترین دلایل پایدار ماندن روابط جنسی میباشد.
این روابط الزاماً كاملا شبیه سنین جوانی و میانسالی نیست و در بسیاری از موارد دو طرف با تعدیل این روابط و تنظیم براساس شرایط خود آن را برای حفظ روابط صمیمی خود ادامه میدهند.
چه موارد دیگری در بروز این مشكلات در این سنین موثر است؟
در جامعهای مثل جامعه ما مهمترین دلیل مشكلات اقتصادی، اخلاقی و سپس مشكلات پزشكی است.
از جمله وجود مشكلات و درگیریهای خانوادگی، عدم تطابق فرهنگی زوجها، انتظارات اقتصادی شدید به علت حضور نوهها و فرزندان در كنار خانواده گاهی وجود معلولیت و یا شكستهای عاطفی و طلاق در خود زوجها یا فرزندانشان مهاجرت فرزندان، وجود طلاق عاطفی و احساسی علیرغم زندگی طولانی در كنار هم، كار فراوان و بیوقفه حتی در سنین بالا برای تدارك زندگی مناسب و گاهی وجود ازدواجهای متعدد و وجود همسر دیگر...
برای خواندن بخش دوم - مشکلات جنسی در سالمندان - اینجا کلیک کنید.