درمان
درمان واریکوسل با عمل جراحی است. معمولا یک شکاف حدود سه سانتیمتری در ناحیه بالای کشاله ران داده میشود و تمامی سیاهرگهای طناب بیضه قطع میشوند. بعضی از سیاهرگهای بیضه از داخل شکم عبور میکنند و جراح نمیتواند آنها را ببیند.
حتی بعضی از مویرگها در داخل طناب بیضه که مستقیما در معرض دید جراح است، قابل رویت نیستند، بنابراین میزان عود بعد از عمل، نسبتا زیاد است. بسته به نوع عمل جراحی، میزان عود بعد از عمل حدود 10 درصد است. گاهی واریکوسل فوق العاده شدید بوده و صدها سیاهرگ متسع در داخل کیسه بیضه وجود دارند. چ
به تجربه بنده اینگونه واریکوسلها با عمل جراحی صد در صد قابل اصلاح نیستند. بهتر است حین عمل جراحی از وسایلی که درشت نمائی فراهم میکنند استفاده کرد تا حداکثر تعداد سیاهرگها یافت شوند. عدهای حتی معتقد به استفاده از میکروسکوپ برای جراحی واریکوسل میباشند.
گاهی بیمار در معاینه واریکوسل مشهود ندارد (واریکوسل بالینی) و با سونوگرافی رنگی مشخص میشود که بیمار دارای واریکوسل است. این نوع واریکوسل را واریکوسل تحت بالینی میگویند، و عدهای معتقد هستند که عمل جراحی واریکوسل تحت بالینی سبب بهبود کیفیت اسپرم نمیشود.
ظرف 2 روز بعد از عمل جراحی بیمار میتواند فعالیت مختصر داشته باشد ولی فعالیت کامل معمولا ظرف یک هفته پس از عمل جراحی خواهد بود. گاها کیفیت اسپرم آنقدر نامناسب است که حتی لقاح مصنوعی نیز نمیتوان انجام داد.
در این موارد اگر عمل جراحی واریکوسل منجر به حاملگی طبیعی همسر نشود، ممکن است آنقدر کیفیت اسپرم بهبود یابد که حداقل زوج بتوانند از طریق لقاح مصنوعی صاحب فرزند شوند.
علائم
معمولا بیمار متوجه وجود واریکوسل در خود نمیشود و بدنبال بررسی از نظر وجود مشکل در باروری، بیماری تشخیص داده میشود. گاها نیز بیمار از دوستان و افراد فامیل میشنود که فلانی بعلت ناباروری عمل جراحی واریکوسل انجام داده است و کنجکاو شده و به پزشک مراجعه میکند.
گاها بیمار مبتلا به واریکوسل احساس درد در بیضه همانطرف کرده و یا احساس سنگینی میکند. بعضی مواقع بیمار بعلت عدم تقارن بیضهها به پزشک مراجعه میکند و بدنبال آن واریکوسل تشخیص داده میشود. بندرت بیمار متوجه رگهای برجسته در کیسه بیضه شده و به پزشک مراجعه میکند.
علائم واریکوسل را میتوان بصورت زیر خلاصه کرد
درد مبهم در ناحیه بیضهها احساس سنگینی یا کشیدگی در بیضه رگهای متسع در داخل کیسه بیضه (کیسه پر از کرم خاکی) احساس ناراحتی در بیضه یا کیسه بیضه کوچکی بیضه مبتلا عوارض عمل جراحی واریکوسل کدامها هستند؟
با اینکه عمل جراحی واریکوسل یک عمل جراحی ساده است، ولی دارای عوارض بالقوه نیز میباشد. این عوارض عبارتند از:
عفونت در محل عمل تجمع مایع در کیسه بیضه و ایجاد هیدروسل آسیب به شریان بیضه که سبب از بین رفتن بیضه همانطرف میشود. چون شریان بیضه بسیار نازک میباشد، معمولا قابل رویت نیست، و جراح از برهان خلف استفاده میکند، یعنی اطمینان حاصل میکند که رگی که پیدا کرده است، شریان نیست. ولی گاها شریان در لا به لای وریدها گیر کرده و آسیب میبیند.
اقدامی برای پیشگیری از ابتلا به واریکوسل وجود ندارد.
برای خواندن بخش اول - تاثیر بیماری واریکوسل در باروری مردان - اینجا کلیک کنید.