تحريريه پزشك امروز
یك مطالعه نشان داد كسانی كه حس بویایی ضعیف دارند پنج برابر بیشتر از دیگران در معرض خطر پاركینسون هستند. تحقیقات اخیر نشان میدهند حس بویایی ضعیف میتواند از علائم زودرس بیماری پاركینسون باشد كه حتی چهار سال قبل از بروز اختلال عدم تعادل اتفاق میافتد.
در این مطالعه كه در شماره فوریه سالنامه نورولوژی به چاپ رسیده است، 2267 مرد در مركز پزشكی كواكسینی در هونولولو طی دو دوره در دهه 1990 حداقل یك بار تست بویایی دادند. این افراد به مدت هشت سال تحت نظارت قرار گرفتند و 35 نفر از آنها مبتلا به پاركینسون شدند. در این مردان حداقل چهار سال قبل از بروز بیماری پاركینسون، مشكل بویایی مشاهده شد. كاهش حس تشخیص بو با سن بالاتر، سیگار كشیدن، مصرف بیشتر قهوه، حركات كمتر روده، عملكرد شناختی پایینتر و خوابآلودگی بیش از حد روزانه ارتباط دارد ولی حتی پس از تعدیل این عوامل، كسانی كه در تست بویایی امتیاز كمتری كسب كردند، پنج برابر بیشتر در خطر ابتلا به پاركینسون قرار داشتند.
نتایج به دست آمده بیانگر این است كه حس بویایی تضعیف شده دو تا هفت سال قبل از تشخیص بیماری پاركینسون اتفاق میافتد. علت اینكه چرا مشكلات بویایی همراه با پاركینسون بروز میكنند، هنوز مشخص نیست. ولی ممكن است از بین رفتن سلولهای عصبی و تشكیل اجسام لوی یعنی تجمع غیرطبیعی پروتئین در داخل سلولهای عصبی كه نشانههای بیماری هستند، در ساختمان بویایی بیماران نیز پیش آید. نویسندگان این مطالعه بیان كردند كه در مطالعه گذشته، مغز افرادی كه در اثر بیماری عصبی از دنیا رفته بودند مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و مشخص شد قسمت بویایی مغز اولین قسمت است كه تحت تاثیر اجسام لوی قرار میگیرد.
بنابراین یك تست بویایی ساده به همراه كنترل علائم دیگری چون یبوست و اختلال خواب كه ممكن است از علائم پاركینسون باشند، راهی ساده و در عین حال اقتصادی و ارزانقیمت برای تشخیص زودرس پاركینسون میباشد و با مصرف داروهای مناسب میتوان از بروز بیماری جلوگیری كرده و یا روند آن را كندتر نمود.