دكتر محمدرضا وفا
مواد غذایی مضر برای مبتلایان به میگرن
مبتلایان به میگرن باید از مصرف چه مواد غذایی پرهیز نمایند؟
علت اصلی بروز میگرن تغییرات عروقی (انقباض و انبساط عروق) متناوب در مغز است و برخی خوراکیها میتوانند بر این شرایط اثر بگذارند. مهمترین خوراکیها یا ترکیباتی که از طریق خوراک مصرفی میتوانند موجب تشدید و طولانی شدن حملات میگرنی شوند، عبارتند از:
ترکیبات اسید آمینه گلوتامات که از طریق برخی افزودنیهای خوراکی به بدن میرسد. منو سدیم گلوتامات ترکیبی است که به منظور بهبود طعم گوشت در بسیاری از کنسروهای گوشتی اضافه میشود، بنابراین توصیه میشود که بیماران مبتلا به میگرن از مصرف کنسروها صرف نظر نمایند.
ترکیبات خوراکی آمیندار بویژه ترکیبات حاوی تیرامین که در فرآوردههای تخمیری مانند پنیر و پنیرهای مانده، نوشیدنیهای الکلی، میوههای کال و فاسد، کلم، پیاز، مغز دانهها بویژه انواع شور آنها، مخمرها، ماهی شور و دودی، کنسروها، گوشتهای فراوری شده مانند سوسیس و کالباس و گوشتهای مانده و کهنه و پرچرب یافت میشود.
برخی افزودنیهای شیمیایی بویژه نیترات سدیم که در صنایع گوشت استفاده میشود.
ترکیب فنیل اتیل آمین که در کاکائو و شکلات و پنیرهای مختلف، خوراکهای تخمیری و کنسروی یافت میشود.
اکتوپامین که در مرکباتی مانند لیمو، پرتقال و گریپ فروت یافت میشود.
کافئین که هم مصرف زیاد و هم قطع ناگهانی مصرف آن در مصرف کنندگان کافئین میتواند عامل حملات میگرنی باشد.
مصرف خوراکیهای چرب و سرخ شده و نیمه سوخته یا سوخته که همراه بسیاری از خوراکیهای زیاد حرارت دیده، (ته دیگ سوخته، نان سوخته و ...) عامل تشدید و طولانی شدن حملات میگرنی هستند.
نوسان قند خون بویژه کاهش قابل توجه و ناگهانی قند خون. بیماران میگرنی اغلب بی اشتها هستند و حتی حالات تهوع و استفراغ دارند که این موضوع میتواند دلیل افت قابل توجه قند خون شود که خود زمینه ساز حملات میگرن و طولانی شدن دوره بیماری میشود.
در کنار این ملاحظات خوراکی بایستی توجه داشت که محیط پیرامون بیمار بدون استرس و هیجان و با آرامش کامل باشد. نور و صدای شدید، سرما و گرمای غیر قابل تحمل و گرسنگی و تشنگی طولانی منجر به تشدید بیماری خواهند شد.
مواد لازم كیك گردو و خرما
برای 12 نفر
آرد كامل 225 گرم 700 كیلوكالری
بیكینگ پودر یك و یكدوم قاشق چایخوری 10 كیلوكالری
روغن آفتابگردان 2 قاشق سوپخوری 270 كیلوكالری
شكر قهوهای 75 گرم 270 كیلوكالری
تخممرغ بزرگ زدهشده 1 عدد 110 كیلوكالری
وانیل شكری یكهشتم قاشق چایخوری 0 كیلوكالری
شیر كمچرب 200 میلیلیتر 70 كیلوكالری
خرمای خردكرده 175 گرم 220 كیلوكالری
گردوی خردكرده 50 گرم 340 كیلوكالری
روش تهیه كیك گردو و خرما
فر را با دمای 180 درجه سانتیگراد یا 350 درجه فارنهایت گرم كنید. آرد، بیكینگ پودر، روغن، شكر، تخممرغ زده شده، وانیل و شیر را درون كاسه همزن برقی ریخته، دستگاه را روشن كنید و مدت 10 تا 15 دقیقه صبر كنید تا خمیر كاملا نرم و یكدستی بدست آید.
سپس خرما و گردو را به آن بیفزایید. حالا خمیر كیك را در یك قالب 18×28 سانتیمتری ریخته و سطح آن را با كاردك صاف و در فر از قبل گرم شده بمدت تقریبی 25 الی30 دقیقه (تا زمانی كه روی كیك طلایی شود) بپزید. این كیك در ظرف دربسته بمدت 5 روز قابل نگهداری میباشد.