Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
یکشنبه 9 اردیبهشت 1403 - 16:07

8
دی
کنترل تب‌های عفونی با تغذیه

کنترل تب‌های عفونی با تغذیه

تب نشان‌دهنده وجود یک نوع عفونت در بدن است. عفونت‌ها منجر به افزایش متابولیسم بدن، تجمع مواد سمی در بدن، اختلال در تعادل آب بدن، اختلال گوارشی، از بین رفتن پروتئین‌های نسوج که حاصل آن دفع ازت از بدن است

به قلم : شهرزاد محمدیان -  متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا

به قلم : زهرا نگهبان - کارشناس ارشد تغذیه ورزشی

 

تحریریه زندگی آنلاین : تب نشان‌دهنده وجود یک نوع عفونت در بدن است. عفونت‌ها منجر به افزایش متابولیسم بدن، تجمع مواد سمی در بدن، اختلال در تعادل آب بدن، اختلال گوارشی، از بین رفتن پروتئین‌های نسوج که حاصل آن دفع ازت از بدن است، می‌شود، بنابراین در مراقبت تغذیه‌ای بیماری‌های عفونی اولویت با تأمین انرژی، پروتئین، ویتامین‌ها و املاح است.

 

توصیه غذایی هنگام بالا رفتن حرارت بدن

با بالا رفتن یک درجه سانتی‌گراد حرارت بدن ۱۳ درصد متابولیسم بدن افزایش می‌یابد، بنابراین مصرف آب و مایعات و غذا در حجم کم و دفعات بیشتر توصیه می‌شود. در مرحله حاد بیماری و هنگام تب ممکن است سدیم و پتاسیم به مقدار زیادی و به‌صورت عرق از بدن دفع شود و مصرف سوپ حاوی نمک برای جبران سدیم ضروری است. رژیم غذائی حاوی میوه (موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال)، سبزی‌ها (اسفناج، جعفری، لوبیا، سبوس گندم هویج، کدوحلوایی، گوجه‌فرنگی و سیب‌زمینی)، شیر و ماست و دوغ برای تأمین پتاسیم توصیه می‌شود. در یک فرد بیمار میزان نیاز به پروتئین افزایش می‌یابد بنابراین تأمین پروتئین روزانه به‌ویژه از منابع حیوانی مانند انواع گوشت‌ها (قرمز، مرغ، ماهی، طیور)، انواع لبنیات پاستوریزه (پنیر، شیر، ماست، کشک و دوغ) و تخم‌مرغ توصیه می‌شود. نوشیدن آب آشامیدنی سالم و سایر مایعات مانند شیر و دوغ به‌عنوان بهترین نوشیدنی توصیه می‌شود تا بخشی از انرژی، پروتئین، بعضی ویتامین‌ها و مواد معدنی لازم را تأمین کند. نوشیدن مایعات به‌اندازه کافی و فراوان کمک به دفع سموم و حفظ ایمنی مناسب بدن می‌کند.

 بیشتربخوانید:

پایین آوردن تب کودک با رعایت چند نکته تغذیه ای

 

 

 

سایر ویتامین‌های موردنیاز بدن

کمبود آهن باعث آسیب و تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. آهن در منابع گیاهی و منابع حیوانی یافت شده و گوشت قرمز، مرغ و ماهی ، انواع سبزی‌ها، حبوبات، میوه‌های تازه و خشک‌شده و غلات کامل حاوی آهن بوده و اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامینcمصرف شوند، جذب آهن افزایش می‌یابد. از نشانه‌های کمبود روی اختلالات ایمنی بوده و غذاهای غنی از روی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات کامل، حبوبات و تخم‌مرغ است، سیر، زنجبیل و سایر مواد غذایی توصیه‌شده اگرچه به دلیل ترکیبات خاصی که دارند می‌توانند در مقابله با عفونت‌های باکتریایی و ویروسی مفید باشند، اما شواهدی مبنی بر مصرف آن در درمان بیماری ویروس کرونا وجود ندارد

بیشتربخوانید:

راهکارهایی ساده برای اندازه گیری و پایین آوردن تب کودک

 

 

 

 

پرهیز از کمبود ویتامین آ

کمبود این ویتامین منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. ویتامینAبه جذب، هضم و ذخیره آهن در بدن کمک می‌کند و کمبود آن منجر به کم‌خونی ناشی از فقر ویتامینAمی‌شود که باید از طریق منابع غذایی حاوی آن تأمین شود. منابع غذایی آن به دو شکل منابع غذایی حیوانی و گیاهی است و منابع غذایی حیوانی از قابلیت جذب بهتری نسبت به منابع گیاهی برخوردار هستند. منابع حیوانی به فرم فعال ویتامین A عمدتاً در جگر، قلوه، زرده تخم‌مرغ، شیر و لبنیات پرچرب و کره وجود دارد. منابع گیاهی به فرم کارتنوئیدها و به‌ویژه بتاکاروتن است بتاکاروتن هم یک آنتی‌اکسیدان قوی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری‌های غیر واگیر کمک می‌کند و عمدتاً در میوه‌های رنگی و سبزی‌های زرد و سبز نظیر اسفناج، کاهو، هویج، کدوحلوایی، زردآلو، طالبی، موز، انگور، خربزه، خرمالو و انواع مرکبات است.

علاوه بر داشتن فعالیت آنتی‌اکسیدانی، به عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز کمک می‌کند. این ویتامین در روغن برخی از گیاهان یافت می‌شود. روغن جوانه گندم، روغن فندق، روغن کانولا، روغن گل‌رنگ، روغن بادام، روغن هسته انگور و روغن آفتابگردان از اصلی‌ترین منابع این ویتامین به‌ شمار می‌آیند. انواع آجیل (فندق، بادام، گردو)، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب‌زمینی نیز دارای مقادیری از این ویتامین هستند. به یاد داشته باشید مکمل ویتامینEمصرف نکنید. دریافت مناسب از منابع غذایی (ماهی‌های چرب، لبنیات و زرده تخم‌مرغ) و قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب به‌صورت روزانه، در افزایش سطح ایمنی بدن کمک می‌کند، علاوه بر اینکه به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان است، مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن می‌شود. نگهداری طولانی‌مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین می‌شوند. منابع این ویتامین عبارت‌اند از انواع فلفل، سبزی‌های برگ سبز مانند اسفناج و سبزی‌خوردن، توت‌فرنگی، گریپ‌فروت، گوجه‌فرنگی، انبه، لیمو، انواع کلم، سیب‌زمینی، هندوانه، مرکبات، کیوی و دیگر میوه‌ها و سبزی‌ها. اما شواهدی مبنی بر مصرف مکمل آن در درمان بیماری ویروس کرونا وجود ندارد.

بیشتربخوانید:

وقتی کودک تب می کند

پایین آوردن تب کودک با رعایت چند نکته تغذیه ای

 

 

برچسب ها: سرماخوردگی، تب، آنفولانزا، کمبود ویتامین، سیستم ایمنی بدن، عفونت ویروسی، ویتامینC، ویتامینE، ویتامینA، پایین آوردن تب تعداد بازديد: 109 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز