تب یکی از آشکارترین علامت های ابتلا به بعضی از بیماري هاست و معمولاً درمان ساده ای هم دارد. ولی از درمانهای طبی که بگذریم، متخصصان تغذیه هم توصیه هایی براي کاهش تب دارند؛ این که زمان ابتلا به تب چه بخوریم و چه نخوریم تا سریعتر خوب شویم.
پی بردن به تب کودک کار ساده است و والدین معمولاً گرم شدن بدن و برافروختگی صورت کودک را علامت تب وی ميدانند . بنابه تعریف دقیقتر درصورتی که دمای رکتال کودک از دمای طبيعي 37 درجه تجاوز کند و به 38 درجه یا بیش تر برسد این تغيير را باید علامت تب کودک دانست. هر موقع از تب سنج یا دماسنج عادی که در دهان بچه می گذارند استفاده شود دمای بالاتر از 37/2 درجه علامت تب خواهد بود.
در کودک تب دار با افزایش هر یک درجه دمای بدن، سرعت سوخت و ساز در حال استراحت حدود 10 درصد افزایش می یابد. از این جهت بدن کودک تب دار اشتهای خود را از دست ميدهد و هر چه تب شدیدتر باشد بيميلي به غذا بیش تر خواهد بود. در هر حال والدین باید بچه را تشویق به خوردن غذا و مایعات کنند تا انرژی موردنیاز وی تأمين شود.
مواد غذایی برای کاهش تب کودکان
آب
کاهش ميزان آب بدن یکی از بزرگترین مشکلاتی است که براي یک بیمار تب دار اتفاق می افتد. این کم آب شدن بدن میتواند با احساس خستگی، کرختی و عدم تمرکز همراه باشد. به همین علت متخصصان تغذیه سفارش ميکنند درصورتی که تب دارید، براي جبران کمابي بدنتان تا میتوانید ، آب و آبمیوه بنوشید. استفاده آبمیوه های جدید، طبيعي و خنک به دریافت سطح مناسبی از انواع ویتامین ها و املاح در بدن کمک ميکند و تعادل آب و الکترولیت ها را بازمی گرداند. شما میتوانید با استفاده انواع میوه های رسیده، جدید و خنک هم تا حد قابل قبولی تب را پائین بیاورید.
غلات کامل
غلات باید به خوبی پخته و استفاده شود. ميشود غلات را با شیر آماده و استفاده کرد.
شیر
در زمان تب مصرف شیر سبب جذب قند ميشود . در زمانی که تب دارید در واقع قند شیر بهتر از قند معمولی است.
سوپ های رقیق
سوپ دارای انواع سبزیجات با آب مرغ یا آب گوشت یکی از بهترین غذاها براي کودکان دچار تب است. اما باید تلاش کنید تمام چربی های آب مرغ یا گوشت را بگیرید.
دادن سوپ به کودکان در هنگام تب ، سبب کاهش تب آنها می شود
غذاهای دارای ویتامین E
پژوهشگران آمریکایی دریافته اند استفاده از خوراکي های دارای ویتامین E میتواند تا حد قابل ملاحظه ای سبب کاهش تب، تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود سریعتر بیماري شود. به همین علت بهتر است در زمان بیماري، قدری از خوراکي های دارای این ریزمغذی های موثر را هم در برنامه غذایی کودک بگنجانید. از مهمترين منبع های ویتامین E میتوان بادام، روغن ذرت، فندق، ، ماهی سالمون و تخمه آفتابگردان را نام برد.
دور این خوراکي ها خط بکشید
درصورتی که تب دارید، دور این خوراکي ها را خط بکشید: شیر غیر پاستوریزه یا لبنیات باز و فله ای، میوه های با پوست، سبزی های خام، غذاهای سرخ کردنی، چرب و مملو از کلسترول که هضمشان براي دستگاه گوارش کودک دشوار است، نوشیدنی های گازدار وهمچنین تنقلات شوری مثل چیپس و پفک.
باتوجه به اهمیت تداوم تغذیه کودک در زیرنکاتی ساده و کاربردی براي کودک بیمار اشاره شده است:
- پیش از دادن غذا به بچه باید دستها و صورت وی شسته شود این کار به کودک حس ارامش ميدهد .
- حالتی که کودک خواب آلود است به وی غذا داده نشود.
- باحوصله و صبر بیشتری به کودک بیمار غذا داده شود.
- تداوم شیردهی به مادران کودکان شیرخوار تأکید شود.
- غذا به دفعات بیش تر و با حجم کم تر به کودک داده شود.
- در صورتداشتن تب و گرفتگي بیني اول بینی را تمیز کرده و بعد غذا داده شود.
- در بیماریهای تب دار پس از اثر داروی تب بر و کاهش نسبي تب به بچه غذا داده شود.
- مصرف شیر در کودک تب دار هیچ منعی ندارد و می توانید به او بدهید.
منبع : بیتوته