به گزارش کارگر آنلاین از خواص دارویی ماش چه میدانید؟ ماش نوعی بنشن کوچک و سبز رنگ از تیرهی نخود و عدس است که به میزان فراوانی پروتئین، فیبر، آنتی اکسیدان و مواد مغذی گیاهی دارد. اگر چه ماش در اغلب نقاط جهان در مقایسه با گونههای دیگر بنشن و حبوبات (مانند نخود یا لوبیا سیاه) محبوبیت کمتری دارد، اما خواص ماش برای سلامتی واقعا شگفتانگیز است.
ارزش غذایی ماش
۲۱۲ کالری
۱۴ گرم پروتئین
۱۵ گرم فیبر
۱ گرم چربی
۴ گرم قند
۳۲۱ میکروگرم فولات (۱۰۰٪)
۹۷ میلیگرم منیزیم (۳۶٪)
۰.۳۳ میلیگرم تیامین- ویتامین B ۱- (۳۶٪)
۰.۶ میلیگرم منگنز (۳۳٪)
۷ میلیگرم روی (۲۴٪)
۰.۸ میلیگرم ویتامین B ۵ -اسید پانتوتنیک- (۸٪)
۰.۱۳ میلیگرم ویتامین B ۶ (۱۱٪)
۵۵ میلیگرم کلسیم (۵٪)
بیشتربخوانید:
ماش ، دانهای كوچك با خواص بیشمار
اگر جوانهی ماش را انتخاب میکنید و آنها را به صورت خام میخورید، هر فنجان تنها حدود ۳۱ کالری و در حدود سه گرم پروتئین و دو گرم فیبر به شما میرساند.
خواص ماش برای پوست و مو
۱. جوان سازی پوست صورت
مقادیر بالای آنتی اکسیدانها و مس موجود در ماش به کاهش چین و چروک صورت و دور چشم کمک کرده و باعث جوان سازی پوست صورت میشود.
۲. لایه برداری پوست صورت
ماش، یک اسکراب طبیعی است و به دلیل مقادیر بالای مس که دارد باعث پاک سازی و لایه برداری پوست صورت شده و پوست را روشنتر و درخشانتر میکند.
۳. تقویت و افزایش رشد مو
مس، آهن، کلسیم و منیزیم موجود در دانههای ماش با بهبود گردش خون در پوست سر و افزایش اکسیژن رسانی به موها، باعث تقویت و افزایش رشد مو میشوند.
فواید دارویی و درمانی ماش برای بدن
1. یبوست و اسهال
مقادیر بالای پکتین در ماش (یک نوع فیبر محلول) باعث بهبود حرکات روده شده و به پیشگیری و درمان یبوست و اسهال کمک میکند.
2. معده و دستگاه گوارش
ماش حاوی مقادیر بالای فیبر است که به بهبود هضم غذا کمک کرده، معده درد را درمان میکند و باعث سلامت دستگاه گوارش میشود.
علاوه بر این مقادیر بالای نشاسته موجود در ماش باعث تقویت باکتریهای سالم روده میشود و با تقویت سیستم ایمنی بدن، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد.
3. نوزادان و کودکان
ماش به دلیل مقادیر بالای ویتامینها و مواد مغذی که دارد برای بهبود رشد نوزادان و کودکان مفید میباشد.
مقادیر بالای مس و آهن موجود در ماش خطر ابتلا به کم خونی در نوزادان و کودکان را کاهش میدهد.
فیبر موجود در ماش، احتمال ابتلا به یبوست و اسهال را در نوزادان و کودکان کاهش میدهد.
4. جنین و زنان باردار
ماش حاوی مقادیر بالای فولات است که خطر زایمان زودرس و نقص لولههای عصبی جنین در دوران بارداری را کاهش میدهد.
مقادیر بالای پروتئین موجود در ماش برای افزایش انرژی زنان باردار مناسب میباشد.
آهن موجود در ماش باعث افزایش تولید گلبولهای قرمز خون شده و خطر ابتلا به کم خونی در دوران بارداری را کاهش میدهد.
فیبر موجود در ماش با بهبود حرکات روده، خطر ابتلا به یبوست در زنان باردار را کاهش میدهد.
5. دیابت و قند خون
مقادیر بالای فیبر و پروتئین موجود در ماش به کاهش قند خون کمک میکنند.
مطالعات جدید نشان میدهد که آنتی اکسیدانهای ویتکسین و ایزو ویتکسین موجود در ماش میتوانند با بهبود عملکرد انسولین، سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع دو را کاهش دهند.
6. لاغری و کاهش وزن
مطالعات نشان داده اند که مقادیر بالای فیبر و پروتئین موجود در ماش، میتوانند هورمونهای گرسنگی از جمله گرلین را سرکوب کنند، در نتیجه با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن افراد کمک میکنند.
7. فشار خون
مقادیر قابل توجه پتاسیم، منیزیم و فیبر موجود در ماش به کاهش فشار خون بالا کمک میکند.
8. کلسترول خون و قلب
تحقیقات نشان میدهد که مقادیر بالای فیبر و آنتی اکسیدانهای موجود در ماش، کلسترول بالای خون را کاهش داده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و سکته قلبی را کاهش میدهد.
9. نقرس
ماش به دلیل مقادیر بالای پروتئین و ترکیبات کم پورینی که دارد، به پیشگیری و درمان نقرس کمک میکند.
10. درمان گرمازدگی
ماش دارای خواص ضد التهابی است و میتواند بدن را در برابر گرمازدگی، افزایش درجه حرارت بدن در اثر گرما و تشنگی محافظت کند.
مقادیر بالای آنتی اکسیدانهای ویتکسین و ایزو ویتکسین بدن را در برابر رادیکالهای آزاد ناشی از گرمازدگی محافظت میکند.
توصیه میشود که برای پیشگیری و درمان گرمازدگی در روزهای گرم تابستان، آش و سوپ ماش استفاده کنید.
11. پوکی استخوان
ماش یکی از بهترین مکملهای طبیعی کلسیم است که به تقویت استخوانها کمک کرده و خطر شکستگی استخوان و پوکی استخوان را کاهش میدهد.
12. سلامت لثه
مقادیر قابل توجه کلسیم و سدیم موجود در ماش به سلامت دندان و لثه کمک کرده و احتمال درد، قرمزی و تورم و خونریزی لثه را کاهش میدهد.
13. تقویت حافظه
مقادیر بالای آهن موجود در ماش باعث بهبود گردش خون در بدن شده و با افزایش اکسیژن رسانی به اندامها به ویژه مغز، حافظه را تقویت کرده و باعث بهبود تمرکز میشود.
14. تقویت سیستم ایمنی بدن
آهن موجود در ماش با افزایش تولید گلبولهای سفید خون، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و خطر ابتلا به عفونتهای ویروسی و باکتریایی را کاهش میدهد.
15. سرطان و تومور
تحقیقات در چین نشان داده که مقادیر بالای انواع آنتی اکسیدانهای موجود در ماش، فعالیت رادیکالهای آزاد در بدن را متوقف کرده و خطر ابتلا به سرطان و تومور را کاهش میدهد.
16. کبد
پروتئین نه تنها برای سلامتی استخوانها و عضلات ضروری هستند، بلکه از کبد در برابر آسیبها محافظت میکنند؛ مقادیر بالای پروتئین موجود در ماش به بهبود عملکرد کبد و آنزیمهای کبدی کمک کرده و خطر ابتلا به زردی و یرقان را کاهش میدهد.
17. بدنسازی
ماش حاوی مقادیر بالای کربوهیدرات است که به ریکاوری عضلات ورزشکاران و بدنسازان پس از تمرینات بدنسازی کمک میکند.
فیبر موجود در ماش به بهبود هضم غذا کمک کرده و برای چربی سوزی، لاغری و کاهش وزن ورزشکاران و بدنسازان مفید است.
منیزیم موجود در ماش باعث سنتز پروتئین در بدن شده و به عضله سازی بدنسازان کمک میکند.
18. منبع پروتئین گیاهی
ماش حاوی مقادیر بالای پروتئین و اسیدهای آمینههای ضروری بوده و به عنوان یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی جایگزین گوشت قرمز برای گیاهخواران و افراد وگن شناخته میشود.
19. سندروم پیش از قاعدگی
مقادیر بالای ویتامینهای B و منیزیم موجود در ماش برای درمان سندروم پیش از قاعدگی و علائم آن مانند افسردگی، سردرد، خستگی و درد عضلانی مفید میباشند.
20. سلیاک
ماش یکی از انواع حبوبات است که گلوتن ندارد و به عنوان یکی از بهترین منابع غذایی برای افراد مبتلا به سلیاک و افرادی که به گلوتن آلرژی دارند، محسوب میشود.
21. بالا بردن انعقاد خون
دانههای ماش حاوی مقادیر قابل توجه ویتامین K هستند که به طور طبیعی باعث لخته شدن خون شده و انعقاد خون را بهبود میبخشند.
22. سم زدایی بدن
ماش به دلیل مقادیر بالای آهن و مس که دارد باعث بهبود گردش خون شده و با افزایش اکسیژن رسانی در بدن به سم زدایی و پاک سازی بدن کمک میکند.
مضرات ماش (موارد احتیاطی و منع مصرف)
مصرف زیاد ماش ایجاد خلط میکند، بنابراین لازم است از زیاده روی در مصرف آن پرهیز گردد.
زیاده روی در خوردن ماش برای دندانها مضر است.
با این وجود شایان ذکر است مصرف متعادل ماش هیچگونه ممنوعیتی برای هیچ کس ندارد، اما کسانی که اسیداوریک یا نقرس دارند، باید موادغذایی پروتئینداری را که پورین گیاهی دارند، محدود کنند.
البته ترکیبات پورینی در ماش نسبتا کم است و لازم نیست این افراد نیز ماش را از برنامه غذایی خود کاملا حذف کنند؛ بلکه تنها محدودیت در مصرف آن کفایت میکند.