قصد داریم شما را با یک تضاد جالب غذایی آشنا کنیم؛ ۷ ماده غذایی که حاوی مقادیر بالایی از کلسترول بوده و در عین حال جزء غذاهای فرا سالم و مفید هستند.
۷ ماده غذایی وجود دارند که علیرغم وجود کلسترول بالا در آنها میتوان آنها را غذاهای فرا سالم عنوان کرد، زیرا حاوی ریز مغذیهایی هستند که برای بدن بسیار مفیدند.
متخصصان و پزشکان همواره ما را از خوردن مواد غذایی حاوی کلسترول بالا بر حذر داشته اند و آنها را عامل بروز بیماریهای قلبی عنوان نموده اند. اما تحقیقات جدید نشان داده است که این ارتباط همواره مصداق ندارد، زیرا بخش عظیمی از کلسترول موجود در خون شما از طریق کبد وارد خون میشود و لذا کلسترول موجود در غذا را میتوان دارای تاثیر کم بر روی سطح کلسترول خون عنوان کرد.
این در حالی است که بسیاری از غذاهای حاوی کلسترول را میتوان جز مفیدترین مواد غذایی دانست و آنها را غذاهای فراسالم عنوان کرد که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره نمود.
پنیر و کلسترول بالا
پنیر یک ماده غذایی خوشمزه است که با تراکم بالای خود مواد مغذی مفید بسیاری را در خود جای داده است. هر چند این ماده غذایی کلسترول بالایی دارد، اما در عین حال حاوی مقادیر مناسبی از پروتیین و کلسیم میباشد.
پنیر همچنین دارای چربیهای اشباع است، اما در کمال تعجب متخصصان مصرف آن را برای سلامت قلب مفید عنوان میکنند. این ماده غذایی کربوهیدرات کمی در خود جای میدهد و از لحاظ پروتیینی ممتاز میباشد، لذا میتواند چربیهای بدن را کاهش داده و تراکم ماهیچهها را ارتقا دهد.
تخم مرغ
تخم مرغ را باید یک غذای بشدت مغذی عنوان کرد. کلسترول بالایی دارد به گونهای که هر دو تخم مرغ میتوانند ۳۷۲ میلی گرم کلسترول به بدن وارد کنند. اما از سوی دیگر تخم مرغ حاوی مقادیر بالایی پروتیین، سلنیوم، ریبوفلاونین، ویتامین ب ۱۲ و کولین (از ویتامینهای ب کومپلکس) است.
متاسفانه بسیاری از ورزشکارن زده تخم مرغ را دور میاندازند، این در حالی است که زده، مغذیترین بخش تخم مرغ است. در حالی که سفیده فقط شامل پروتیین میباشد، زده تقریبا حاوی تمامی مواد مغذی مورد نیاز است.
فراموش نکنیم که زرده تخم مرغ همچنین حاوی آنتی اکسیدان، زاگزانتین و لوتئین است که امکان ابتلا به بیماریهای چشمی نظیر دژنراسیون ماکولا و آب مروارید را کاهش میدهد. کاهش امکان ابتلا به بیمارهای قلبی و نیز کاهش سطح قند خون از مزایای مصرف این ماده مغذی است. در مجموع یک تخم مرغ کامل مملو از ریز مغذی هاست و همه مواد مغذی در آن یافت میشود.
جگر
جگر، زرادخانه مواد مغذی است، اما در عین حال حاوی مقادیر بالایی از کلسترول میباشد. به طور مثال هر ۱۰۰ گرم جگر حاوی ۳۸۹ میلی گرم کلسترول است. جگر حاوی پروتیین، ویتامینهای متعدد و مواد معدنی ضروری است. از جمله قالبترین ویتامینهای موجود در آن میتوان به ویتامینای و ب ۱۲ اشاره کرد.
همچنین نباید از وجود آهن موجود در این ماده غذایی غافل ماند که قابلیت جذب پذیری بالایی دارد. اما از سوی دیگر هر ۱۰۰ گرم جگر حاوی ۳۳۹ میلی گرم کولین است که ماده مغذی بسیار مهم برای حفاظت از مغز، قلب، کبد و ماهیچههای میباشد. این در حالیست که مواد غذایی محدودی حاوی کولین هستند.
جانوران دریایی دارای صدف
جانوران دریایی دارای صدف در عین خوشمزه بوده حاوی مواد مغذی سطح بالایی هستند. این جانواران شامل میگو، خرچنگ، لابستر و صدف میشوند. آنها چربی کمی دارند، اما از کلسترول بالایی برخوردارند. با این وجود هر ۱۰۰ گرم میگو حاوی ۲۱۱ میلی گرم کلسترول است، اما در عین حال مملو از ویتامین ب ۱۲ و کولین میباشد.
این طبقه از جانوران مقادیر بالایی سلینیوم و مواد معدنی ضد التهابی در خود دارند و لذا برای مقابله با سرطان پروستات بسیار مفید خواهند بود. ید موجود در بدن آنها عملکرد مغز و تیرویید راتنظیم میکند. در مجموع میتوان گفت که جانوران دریایی دارای صدف بسیار مغذی بوده و حجم بالایی از پروتیین را در خود دارا میباشند و با وجود سلینیوم و ید، امکان ابتلا به بیماریها را کاهش میدهند.
روغن کبد ماهی
هر قاشق غذا خوری از روغن کبد ماهی، ۵۷۰ میلی گرم کلسترول دارد، اما در عین حال سرشار از ویتامینای و دی است. اسیدهای چرب اومگا ۳ به وفور در آن وجود دارند که بشدت بر کاهش بروز بیماری قلبی تاثیر میگذارند. از سوی دیگر تحقیقات نشان داده وجود همزمان ویتامین دی و اومگا ۳ در این ماده غذایی میتواند در پیشگیری از بروز سرطان نقش بسزایی داشته باشد.
امعا و احشا حیوانات
مغز، قلب و کلیه حیوانات نیز جزء غذاهای حاوی کلسترول، اما سالم محسوب میشوند و در عین حال چربی کمی را در خود جای میدهند. به طور مثال هر ۱۰۰ گرم کلیه بره حاوی ۵۶۵ میلی گرم کلسترول است، اما تنها ۴ گرم چربی دارد.
امعا و احشا حیوانات همچنین حاوی ویتامینهایی مثل ویتامینهای گروه بی و مواد معدنی مانند سلینیوم و آهن هستند. قلب حیواناتی مانند بره نیز حاوی مقادیر بالایی از CoQ۱۰ است که امکان ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
ماهی ساردین
ساردینها را باید در دسته ابرغذاها طبقه بندی کرد، اما کلسترول بالایی دارند به گونهای که هر ۱۰۰ گرم ساردین حاوی ۱۴۲ میلی گرم کلسترول است. هر ۱۰۰ گرم ساردین همچنین حاوی ۲۵ گرم پروتیین و نیز مقادیر بالایی از ویتامین دی، سلینیوم و کلسیم است.
وفور اسیدهای چرب اومگا ۳ در ساردین میتواند بر سلامت مغز و قلب تاثیر داشته و نشانههای افسردگی را کاهش دهد. در مجموع ساردین از لحاظ اومگا ۳ و بسیاری از دیگر مواد مغذی بسیار غنی است و در سلامت قلب و مغز و کاهش نشانههای افسردگی نقش دارد.
در نهایت باید تاکید کنیم که بسیاری از غذاهای حاوی کلسترول جز غذایهای بسیار مفید هستند که متاسفانه از ترس کلسترول مصرف نمیشوند، این در حالی است که کلسترول موجود در آنها حداقل تاثیر را بر روی افزایش کلسترول در خون دارد.
منبع: وب سایت گجت نیوز