دكتر الهام اميرآذر ؛متخصص طب سوزنی ليزر تراپی
دلایل افزایش هورمون استروژن عبارتند از
1- بدن این هورمون را بیش از حد تولید میكند. زنان بسیار چاق و زنانی كه كلسترول بالا دارند، مستعد این عارضه هستند؛ زیرا استروژن از كلسترول و چربی بدن تولید میشود. مصرف بالای الكل، قرصهای ضدبارداری، هورمونهایی كه به خورد حیوانات میدهند،
حشرهكشها و محلولهای صنعتی دیگر، مواد پلاستیكی و خنككنندهها كه ساختارشان شبیه استروژن است نیز باعث افزایش تاثیر استروژن میشوند. همچنین وراثت در این امر دخیل است (افرادی كه سابقه خانوادگی فیبروم، سرطان تخمدان، رحم و سینه دارند، بدنشان به طور ارثی استروژن زیاد تولید میكند).
2- وقتی كه سوخت و ساز استروژنی درست عمل نكند، میزان استروژن افزایش مییابد. اگر همهچیز درست باشد، بدن ما به طور مداوم از كلسترول و چربی و اندوروستندیون موجود در خون استروژن میسازد.
وقتی استروژن جدید وارد دستگاه گردش خون میشود، كبد استروژن قدیمی را میگیرد و سرانجام از طریق ادرار و مدفوع دفع میكند؛
اما كبد بیمار نمیتواند استروژن قدیمی را از بدن دفع كند و استروژن جدید هم به آن اضافه و منجر به بیماری میشود. البته جای خوشبختی است كه استروژن اضافه میتواند به فیبر موجود در حبوبات، دانهها، پادزنگها و سایر خوراكیهای حاوی استروژن گیاهی بپیوندد و دفع شود. پس سه عامل: سلامت كبد، مصرف پادزنگها و هماهنگی انسولین (وزن بدن) بسیار مهم هستند.
3- اگر تعادل بین استروژن و پروژسترون به هم بخورد (مثلا استروژن بالا برود و پروژسترون كم شود)، مشكلات باروری،(تخمدان پلیكیستیك) PMS، خستگی، افسردگی و ... به وجود میآید.
فشار عصبی یكی از عواملی است كه ترشح پروژسترون را كاهش میدهد. بدن در شرایط استرس، پر از هورمونهای آدرنالین (مثل كورتیزول) شده و این هورمونها باعث تحریك غدههای تیروئید و پاراتیروئید میشوند.
پس وقتی به مدت طولانی تحت فشار عصبی هستیم، اول غده تیروئید پركار میشود و بعد تحلیل میرود. استروژن بیش از حد و همچنین عدم تعادل استروژن و پروژسترون باعث پركاری تیروئید میشود.
غده تیروئید نیز روی پاراتیروئید اثر گذاشته و باعث پوكی استخوان میشود. همانطوری كه میبینید، هورمونها روی یكدیگر تاثیر میگذارند؛ بنابراین میتوان دلیل شیوع بالای پركاری تیروئید، فیبروم رحم، كیست تخمدان و ... را در شرایطی كه وضعیت بهداشت روانی و تغذیه ما در سطح پایین قرار دارد، دانست.
با رعایت پنج اصل زیر میتوانید به تعادل هورمونی خود كمك كنید
1-به مغزتان پادزنگ بزنیدپادزنگها میتوانند میزان استروژن را متعادل كنند. پادزنگها (آنتیاكسیدانها) موادی هستند كه روند اكسیداسیون را مختل میكنند و میزان انرژی را در سلول بالا میبرند.
خوراكیهای گیاهی، انواع سبزی، انگور بنفش و قرمز، پیاز سفید و قرمز، گریپ فروت صورتی، هویج، سیبزمینی شیرین، كدو، میوههای خشك، گل گاو زبان، برگ گل رز، گیلاس، زرشك، چغندر، فلفل دلمهای قرمز، كلم برگ و براكلی، گل كلم، زردچوبه، چای سبز، كوهوش سیاه (Black cohosh) رویال ژلی (غذای ملكه زنبور عسل)، شلغم، تربچه، گلابی، آلو، گوجه برغانی، هلو، توت، گوجهفرنگی، جینسینگ و شیرین بیان جریان استروژن را در زنان دو برابر میكنند
و دفع كلسیم را 40 درصد كاهش میدهند. همچنین مریم گلی، كشمش سیاه، آلبالو، انگور، جوانه شبدر و گندم سیاه و مركبات چون رنگدانهای هستند، سرشار از ریبوفلاونوئید و در واقع حاوی ویتامین E و منیزیوم میباشند و مشكلات مربوط به كاهش و افزایش هورمون، گر گرفتگی، خشكی رحم، اضطراب و بیقراری و دمدمی مزاج بودن را كم میكند.
2- با وارهیدگی (ریلكسیشن) و تنفس آگاهانه فشار عصبی را از زندگی خود دور كنید
از انرژی شفابخش مراقبه، چیگانگ، ریلكسیشن و اكسیژن درمانی كمك بگیرید. اكسیژن را فراموش نكنید و یادتان باشد خنثی كردن تنشهای عصبی بهترین كاری است كه میتوانید برای هورمونها و غدد بدنتان انجام دهید.
3- استروژنهای گیاهی بخورید!
استروژنهای گیاهی عملكردی دوگانه دارند؛ یعنی هم استروژن اضافه را كاهش میدهند و هم كمبود استروژن را جبران میكنند! زنان در هر سنی باید به مقدار زیاد استروژن گیاهی مصرف كنند.
براساس آخرین پژوهشها، استروژن گیاهی سندرم پیش از عادت ماهیانه و یائسگی را برطرف و از بروز چند نوع سرطان پیشگیری میكند (مانند سرطان سینه و پروستات) همچنین از بیماریهای قلبی- عروقی و پوكی استخوان هم جلوگیری به عمل میآورد
دو نوع استروژن گیاهی وجود دارد: ایزوفلاونوئیدها كه در دستگاه گوارش به استروژن ضعیف تبدیل میشوند و لینگنها كه با اسیدهای چرب ضروری تركیب و باعث شفابخشی و تعادل انرژی میگردند. ایزوفلاونوئیدها در سویا، سویای سیاه، نخود آبگوشتی، لپه، جوانه شبدر، یونجه، شیرین بیان، نعنا، سیبزمینی شیرین، زرشك و توت به وفور یافت میشوند.
خواه استروژن شما خیلی بالا باشد (سالهای بین نوجوانی تا یائسگی) و خواه پایین (علائم یائسگی و بعد از یائسگی)، این مواد میتوانند به تعادل هورمونی شما كمك كنند. پژوهشها نشان میدهد هر چه میزان مصرف محصولات تمیز شده سویا و ایزوفلاوونوئیدها بیشتر باشد (مثل رژیم غذایی ژاپنیها) خطر ابتلا به سرطان كمتر است. تحقیقاتی در سنگاپور نشان داد زنانی كه در شرف یائسگی هستند و به مقدار زیاد سویا مصرف میكنند، 60 درصد كمتر از سایر افراد در معرض ابتلا به سرطان قرار دارند (البته مصرف بیش از حد سویا ممكن است ناراحتی ایجاد كند)...
برای خواندن بخش اول - اختلالات هورمونی در زنان - اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم - اختلالات هورمونی در زنان - اینجا کلیک کنید.