Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
دوشنبه 12 خرداد 1404 - 01:30

29
بهمن
بروسلوز (2)

بروسلوز (2)

گاو آلوده به میکروب بروسلا این باکتری را بطور متناوب و اغلب برای مدت طولانی همراه شیر دفع می‌کند که این مورد می‌تواند به عنوان منبعی مهم برای انتقال آلودگی به انسان باشد.

 

درمان بیماری

 پس از تشخیص‌ قطعی‌ بیماری با انجام آزمایش خون، درمان‌ شامل‌ یك‌ دوره‌ استراحت‌ در رختخواب‌ و مصرف‌ آنتی‌بیوتیك ‌آغاز می‌شود. در این مورد معمولا لازم‌ نیست‌ كه‌ بیمار از دیگران‌ جدا شود. البته می‌بایست تمامی‌ اعضای‌ خانواده‌ كه‌ ممكن‌ است‌ از همان‌ محصول‌ لبنی‌ آلوده‌ مصرف‌ كرده‌ باشند تحت‌ معاینه‌ و آزمایش‌ قرار گیرند.

درمان معمولا شامل استفاده از آنتی‌بیوتیک‌هایی نظیر تتراسیکلین و استفاده از داروهای‌ كورتیزونی‌ برای‌ كاهش‌ پاسخ‌ التهابی‌ در موارد شدید و همچنین استفاده از داروهای‌ ضد درد برای‌ تسکین دردهای عضلانی‌ است که البته انجام همه این موارد می‌بایست تحت نظارت پزشک معالج صورت پذیرد.

راه انتقال بیماری

در کشورهای توسعه یافته، انتقال بیماری بروسلوز از طریق مواد غذایی در اثر پاستوریزاسیون شیر و ریشه‌کنی بروسلا آبورتوس به حداقل ممکن رسیده است و هم اکنون این بیماری به عنوان یک بیماری شغلی در این کشور‌ها قلمداد می‌شود که افرادی نظیر دامپزشکان، کشاورزان و کارگران کشتارگاه را مبتلا می‌سازد.

این در حالی است که همین بیماری در کشور‌های در حال توسعه بصورت یک بیماری بومی و آندمیک بوده که راه عمده انتقال آن از طریق خوردن بافت‌های آلوده حیوانات، شیر و محصولات لبنی غیر پاستوریزه می‌باشد.

در این زمینه باید یاد آور شد که گاو آلوده به میکروب بروسلا این باکتری را بطور متناوب و اغلب برای مدت طولانی همراه شیر دفع می‌کند که این مورد می‌تواند به عنوان منبعی مهم برای انتقال آلودگی به انسان باشد. همچنین تحقیقات نشان داد که این باکتری در طول مراحل ساخت پنیر زنده مانده و می‌تواند ماه‌ها به زندگی خود در انواع پنیر‌های سخت ادامه دهد.

از سوی دیگر با توجه به‌اینكه باكتری تب مالت در خامه و بستنی از ماندگاری طولانی برخوردار است، چنین به نظر می‌رسد که بستنی‌ها به عنوان یكی از منابع آلوده پنهان برای تب مالت به شمار می‌‌روند و بدین ترتیب استفاده زیاد از بستنی‌های تابستانه امكان ابتلای به تب مالت را افزایش خواهد داد. همچنین برخی از یافته‌ها نشان می‌دهد که مصرف گوشت‌های آلوده که بطور ناقص پخته شده است ممکن است بیماری را به انسان انتقال دهد.

پیشگیری از بیماری

بطور کلی و بر اساس یک معیار جهانی، میزان شیوع تب مالت در هر کشوری بستگی بسیار نزدیکی با میزان شیوع بروسلوز حیوانات در آن کشور دارد که این موضوع ضرورت کنترل و ریشه‌کنی بیماری را در جمعیت دامی کشور دوچندان می‌کند.

در حال حاضر پیشگیری از بروسلوز در گاو و گوسفند با بکارگیری دو نوع واکسن زنده تخفیف حدت یافته بروسلا انجام می‌گیرد. برای پیشگیری از این بیماری در انسان در اغلب کشور‌ها هیچ گونه واکسنی وجود ندارد اما در فرانسه واکسن ضد بروسلا آبورتوس در دسترس است.

بدین ترتیب اقدام موثر در زمینه پیشگیری از بروز این بیماری در انسان، رعایت نکات بهداشتی در جهت پرهیز از تماس با نسوج حیوانات مبتلای ذبح شده و همچنین عدم مصرف شیر، پنیر و لبنیات غیر پاستوریزه است. در همین رابطه موکدا توصیه می‌شود تا شیرخام قبل از هر گونه استفاده، به مدت 15-20 دقیقه تحت حرارت مستقیم شعله قرار گیرد به نحوی که در طی این مدت حداقل 10 دقیقه شیر در حال جوشیدن باشد.

به منظور یکنواخت شدن دمای جوش در همه نقاط می‌بایست شیر در حال جوشیدن را هر چند وقت یکبار، بخوبی به هم زد. باید توجه داشت که باکتری بروسلای موجود در شیر قادر است به راحتی به ذرات چربی موجود در آن متصل شده و به سطح آن منتقل شود که در چنین شرایطی برداشتن سر شیر بدون رعایت موارد ذکر شده می‌تواند از جمله راه‌های مهم انتقال تب مالت به انسان باشد.

به منظور كنترل تب مالت در كشور فعالیت واحدهای سنتی تولید لبنیات روستاها و عشایر كشور باید تحت كنترل قرار گیرد و در خصوص مراكز جمع‌آوری شیر در روستاها نیز باید امكانات كافی فراهم كرد همچنین برای كنترل مطلوب تب مالت در كشور، توسعه كارخانجات لبنیات پاستوریزه با رعایت استانداردهای دقیق علمی و آموزش برای ارتقای فرهنگ استفاده از لبنیات پاستوریزه به خصوص در بین روستائیان بسیار ضروری است.

به هر حال در کشور ما بروسلوز به عنوان یکی از بیماری‌های مهم و خطرناک مشترک بین انسان و دام مطرح است و هرگز نمی‌توان بدون حذف، کنترل و یا مبارزه جدی با این بیماری در حیوانات، آن را در جمعیت انسانی ریشه‌کن کرد که البته انجام هر گونه اقدامی در این زمینه می‌بایست مطابق با شرایط فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی جامعه صورت پذیرد.

 

 

برای خواندن بخش اول- بروسلوز- اینجا كلیك كنید.

 

برچسب ها: درمان بیماری بروسلوز، راه انتقال بیماری بروسلوز، كورتیزونی‌، بروسلا آبورتوس، پیشگیری از بیماری بروسلوز، باکتری بروسلای، باكتری تب مالت تعداد بازديد: 991 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد اين مقاله چيست؟

فیلم روز
تصویر روز