یک متخصص هماتولوژی گفت: زنان، ناقل بیماری هموفیلی هستند آنها خود بیمار نمیشوند و این در حالی است که این بیماری، بیشتر در افراد مذکر مشاهده میشود.
دکتر کامبیز داوری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه زنجان، اظهار کرد: بیمار هموفیلی نوعی بیماری ارثی است که در آن خون در محل بریده شده بند نمیآید. عارضه خونریزی در هموفیلی میتواند بسته به شدت اختلال ژنتیکی درجات مختلفی از نظر شدت داشته باشد.
وی افزود: هموفیلی به انواع مختلفی تقسیم میشود که در این تقسیمبندی برخی از بیماریها هستند که از دید عمومی هموفیلی محسوب میشوند، ولی از نظر علمی این طور نیستند. بیماری هموفیلی به دلیل کمبود فاکتورهای 8 و 9 و 11 اتفاق میافتد.
داوری با اشاره به انواع هموفیلی، عنوان کرد: انواع هموفیلی A و B اختلالات انعقادی وابسته به کروموزوم جنسی هستند که به ترتیب بر اثر جهشهایی در ژنهای فاکتور 8 و 9 ایجاد میشوند. جهشهای فاکتور 8 موجب کمبود یا اختلال عملکرد عامل انعقادی 8 و جهشهای ژن فاکتور 9 باعث کمبود یا اختلال عملکرد عامل انعقادی 11 میشوند.
این متخصص هماتولوژی درباره علایم این بیماری، تصریح کرد: علایم اولیه هموفیلی، خونریزیهای طولانی پس از خراشهای کوچک است، تجمع خون در مفاصل ممکن است باعث خشک شدن مفصل شده و کودک را به طور کامل فلج کند و یا خونریزیهای غیرمنتظرهای در ماهیچه به وقوع بپیوندند. این بیماران معمولا با التهاب مفاصل روبهرو هستند، به همین دلیل در هنگام بروز درد و التهاب از راه رفتن عاجز میشوند.
داوری با اشاره به نحوه درمان این بیماری، یادآور شد: هر دو فاکتور 8 و 11 به طور ژنتیکی از طریق کروموزوم X به صورت یک خاصیت مغلوب انتقال مییابد. این بیماری درمان قطعی ندارد تقریبا تنها درمانی که واقعاً مؤثر است تزریق فاکتور انعقادی شماره 8 خالص است که به دلیل قیمت بسیار گران این ماده زیاد در دسترس نیست.
این متخصص هماتولوژی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ما برای اجرای طرح پیشگیری از به وجود آمدن بیماران هموفیلی به حمایت اساسی از سوی مسئولان و خیرین نیازمندیم، چرا که درمان هموفیلی سخت و داروهای مصرفی برای گرفتن فاکتور 8 به بیش از یک میلیون تومان در روز میرسد، بنابراین به همت و همفکری همهجانبه از سوی مسئولان و خیرین نیاز است.